Poduri peste Prut - versiunea 2013

Bianca TOMA şi Cristian GHINEA
Publicat în Dilema Veche nr. 497 din 22-28 august 2013
Poduri peste Prut   versiunea 2013 jpeg

- cum exportăm europenizarea la Est -

România şi Republica Moldova vor da startul celui mai important proiect bilateral din ultimii 20 de ani – lucrările la gazoductul Iaşi – Ungheni –, însă istoria recentă a sprijinului românesc înseamnă multe alte proiecte, puţin cunoscute publicului larg, dar care aduc schimbări radicale şi de lungă durată în ţara vecină.

Semnalele politice ale Bucureştiului sînt importante pentru Chişinău, în vremuri de criză politică (precum cea din primăvara lui 2013) sau de riposte ruseşti, dar sprijinul concret acordat de societatea civilă, de instituţii publice româneşti pentru reformarea celor similare din Republica Moldova, în logica europeană, sînt chiar mai importante. Experienţa recentă a aderării României la Uniunea Europeană este un avantaj în plus, astfel că Republica Moldova, fără a fi favorita pronosticurilor geopolitice, are un avantaj (şi un avans) în cursa pentru Europa faţă de statele din Parteneriatul Estic.

20 de ani de sprijin românesc... şi o restanţă

Potrivit estimărilor oficiale, România a alocat peste 90 de milioane de euro, începînd din 1993 pînă în 2012, ca volum de asistenţă destinat Republicii Moldova, cu un ritm de creştere accelerat după 2009. Deschiderea politică de la Chişinău a provocat o efervescenţă a întîlnirilor, a proiectelor, a conferinţelor între oameni şi organizaţii din cele două ţări – cele mai multe fără o organizare şi planificare, şi poate că e mai bine aşa: noi, românii, nu stăm bine cu planificarea, dar spontaneitatea şi însufleţirea ne ies. Pe lîngă deschiderea din 2009, a fost momentul important al aderării României la UE, în 2007. Asta a schimbat dinamica relaţiilor de peste Prut – nu mai e o chestiune moldo-română, ci una moldo-româno-europeană. Ca stat membru al UE, România are şi obligaţia de a dona bani pentru dezvoltare (să-i spunem cu acronimul specializat englezesc: ODA – Official Development Assistance). Fiecare stat membru donează la bugetul comun al UE anumite sume, dar păstrează o parte la nivel naţional şi le alocă anumitor ţări alese de guvernul naţional, în domenii preferate tot de guvernul naţional. Nici o surpriză că România a ales, ca stat prioritar al fondurilor ODA, tocmai Republica Moldova. Există în implementare, în acest moment, proiecte pentru Moldova, a căror valoare este de 2,7 milioane de euro, care se desfăşoară prin mecanismul ODA, administrat de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti. Sînt proiecte diverse, selectate de MAE în urma propunerilor făcute de instituţii şi ONG-uri din România, în parteneriat cu cele din Moldova. De pildă, Jandarmeria din România antrenează jandarmi din Moldova. România a finanţat un laborator de analiză a solului şi plantelor (important pentru ca Moldova să poată exporta produse agricole în UE). România, împreună cu Germania de au finanţat introducerea canalizării într-o comună de lîngă Cahul. Tot la Cahul, România a finanţat reabilitarea unui centru regional de transfuzie a sîngelui. Pe lîngă fondurile ODA ale României, mai există proiectul trilateral România – Ucraina – Republica Moldova. Acesta este un model de proiect dezvoltat de UE, care încurajează cooperarea dintre statele membre şi ţările vecine Uniunii. Practic, a fost creat un fond de peste 127 de milioane de euro, la care pot aplica, în parteneriate, ONG-uri şi autorităţi din cele trei state. România a gestionat aceşti bani. Proiectele au înregistrat unele întîrzieri, dar foarte multe sînt acum în faza de implementare. În Moldova, se vor finanţa, de pildă, operaţiuni ale SMURD – practic, vom exporta în Moldova acest brand şi model de mare succes (cu doctorul Raed Arafat ne-am întîlnit frecvent şi la Chişinău – medicul arab emigrat în România lucrează pentru o imagine bună a ţării şi dincolo de Prut). Alte proiecte majore din programul trilateral presupun laboratoare mobile şi modernizarea punctelor de frontieră.

Avem, însă, o restanţă majoră: cele 100 de milioane de euro promise de preşedintele Traian Băsescu, Republicii Moldova. Proiectul a fost prost gestionat de către Ministerul Dezvoltării de la Bucureşti şi prost gîndit de decidenţii politici. O mică parte din acei bani vor fi folosiţi pentru gazoductul Iaşi – Ungheni. Altfel, proiectul celor 100 de milioane s-a pierdut undeva între ministerele de linie ale Bucureştiului, ai cărei responsabili fie că n-au ştiut de ce e important, fie l-au îngropat în birocraţii.

Sprijin pentru reformele  cerute de Bruxelles

În 2012-2013, Centrul Român de Politici Europene a monitorizat toate aceste eforturi, în cadrul proiectului „Contribuţii la Parteneriatul pentru Dezvoltare România – Republica Moldova“. Proiectul a fost finanţat 50/50 de Agenţia Americană pentru Dezvoltare (USAID) şi de către fondurile ODA ale MAE. L-am implementat împreună cu partenerii noştri de la Asociaţia de Politică Externă de la Chişinău. Pe lîngă monitorizarea proiectelor deja amintite, am încercat să stimulăm noi legături instituţionale, urmărind două condiţii: a) să fie o prioritate pentru Moldova în negocierile sale cu UE şi b) România să aibă o experienţă relevantă cu care poate ajuta Moldova. Aşa am ajuns la trei domenii: politici anticorupţie, politici antidiscriminare şi politici privind concurenţa. Corupţia şi discriminarea sînt ultimele restanţe ale Chişinăului pentru ridicarea vizelor UE. Şi, coincidenţă sau nu, aici România are instituţii relevante, cu rezultate, create tot cu ajutorul şi la presiunea UE.

Un exemplu:  integritate de la ANI

Nici nu fusese numită bine Comisia Naţională pentru Integritate la Chişinău, că am şi organizat o vizită de lucru la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de la Bucureşti. CNI era la început, abia avea o lege de funcţionare, iar ANI era deja trecută de pubertate – legile ei fuseseră de două ori trimise la Curtea Constituţională, politicieni de la toate partidele se întreceau în a-i tăia din atribuţii şi a nu-i da fie buget, fie independenţă în decizii, pînă cînd UE a tranşat atacurile: ANI trebuie să fie independentă, să verifice averea oricui şi să-l scoată afară din politică.

Preşedintele ANI, Horia Georgescu, le spunea colegilor din Republica Moldova „aflaţi la început de suferinţă“: nimeni, nici un politician nu va iubi această instituţie care îi caută în conturi şi care îi poate confisca averea. Construcţia CNI trebuie aşadar înţeleasă şi asumată curajos de către cei care vor avea atribuţii în funcţionarea şi dezvoltarea capacităţii ei operaţionale. La şase luni după această vizită, CNI Republica Moldova avea planuri concrete legate de ajustările legislative necesare, de nevoile de informare şi formare, dar mai ales de cele logistice. CRPE a efectuat, apoi, un studiu de nevoi la CNI şi, în prezent, consultă donatorii din Moldova (americani, suedezi, UE, dar şi MAE român) pentru a ajuta organizarea acestei instituţii care – ştim din România – e importantă pentru ca politicienii să fie limitaţi în abuzul banilor publici.

Lecţiile vizitei de lucru au fost sintetizate în raportul – „Integritatea – Construcţia unei instituţii şi tratamentul anticorupţie“. Deci, cine are de gînd să organizeze o asemenea instituţie să ne dea un telefon, avem multe sfaturi utile, aproape gratis.

Antidiscriminare – condiţie pentru ridicarea vizelor

În urmă cu două luni, am organizat o vizită similară de lucru, la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Miza reformării politicilor publice pe partea de discriminare este uriaşă, în special pentru cetăţenii Republicii Moldova. Fără un cadru legislativ european pentru politici antidiscriminare, Chişinăul nu poate îndeplini criteriile-cheie pentru planul privind liberalizarea regimului de vize. State din UE, ca Olanda, erau foarte categorice în această privinţă. După mult scandal public, parlamentul moldovean a trecut o lege şi urma să fie creată o instituţie specială. Evident, modelul românesc putea să ajute. Din nou, nici nu au fost numiţi bine membrii Consiliului pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii de Şanse la Chişinău, că am organizat o vizită de lucru la CNCD (unde am găsit o echipă de conducere de toată isprava). Oamenii de la Chişinău nu aveau încă sediu şi nici angajaţi, dar discutau deja cazuistică şi precedente la Bucureşti. Lina Grîu, de la Asociaţia de Politică Externă, descrie în detaliu, în raportul „Un parteneriat pentru nediscriminare“, progresele lente pe care Chişinăul le-a făcut în acest domeniu. La nivelul comunităţilor locale din Republica Moldova, „nu există o înţelegere clară a amplorii fenomenului discriminării şi nici a mecanismelor de protecţie împotriva abuzurilor din acest domeniu. E suficient de menţionat faptul că în instanţele de judecată nu există plîngeri pe acest criteriu al discriminării. Chiar şi în situaţii flagrante, cum ar fi concedierea unor femei însărcinate, reclamanţii invocă exclusiv încălcări ale Codului Muncii“ – menţionează raportul citat. România va continua însă să sprijine dezvoltarea acestei instituţii, prin parteneriate ale CNCD şi alte proiecte care vor fi derulate la Chişinău, din toamna acestui an.

În ce priveşte Consiliul Concurenţei – acum există două instituţii cu acest nume. Cea din România a fost implicată într-un proiect de înfrăţire instituţională cu Agenţia pentru Concurenţă din Moldova. Au fost adoptate, cu sprijin românesc, noi legi privind concurenţa şi ajutorul de stat, importante în negocierile cu UE. Cum legile se schimbau, instituţia de la Chişinău şi-a schimbat şi numele, şi acum se cheamă exact la fel: Consiliul Concurenţei.

În ce ne priveşte: proiectul nostru de stimulare a cooperării dintre instituţii se termină. Dar mai avem alte idei, alte planuri. Şi alte înfrăţiri de iniţiat peste Prut.

Bianca Toma este cercetător la Centrul Român de Politici Europene.

Foto: C. Ciucu

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic