Poate mîine?

Sigmar GABRIEL şi Frank-Walter STEINMEIER
15 decembrie 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Este anul 1800, iar tu eşti orb sau olog. Sau nebun sau şchiop... Şi eşti peste tot: în palate, conace, bordeie, spitale, mănăstiri. Boala ta este un lux pe care nu ţi-l poţi permite şi pe care nu şi-l pot asuma nici cei din jur. Poate Puterea? Nu are posibilitatea să te susţină pe tine, un pericol public pe uliţele mahalalelor, şi apelează la familie. Eşti un "mădular bolnav" care trebuie înlăturat, dar pînă atunci poate îţi găseşti refugiul în interiorul familiei. Poate bărbatul? Dar "zaci ca o moartă, nesimţindu-ţi trupul", gospodăria nu o mai poţi conduce, patimile trupeşti nu i le mai "stingi", copii nu-i mai oferi... Tu nu mai eşti bună de nimic, el se consideră deja văduv şi cere desfacerea căsătoriei. Sau dacă eşti "zgîrcită de mîini şi de piceri", faci tu un pustiu de bine şi îi cauţi bărbatului, de comun acord cu acesta, o soţie mai zdravănă, iar tu îţi cauţi "neputinţa ca o săracă". Poate vecinii...? Dacă umbli ca o nebună prin "crînguri, pe margine de drumuri şi cîmpuri", nu vor sări în ajutorul tău. Îţi vor compătimi bărbatul că s-a însurat cu o femeie care "tot într-o nebunie şi pînă astăzi se află"! Poate Biserica...? Dacă eşti epileptică, mitropolitul va accepta călugărirea ta, dar îţi va condiţiona primirea de "îndreptarea de boală" ce urmează a se face acasă, sub supravegherea mamei şi a fraţilor. Facem un salt în timp şi continuăm şirul întrebărilor! Poate Comunismul? Dar eşti "defect" într-o societate "multilateral dezvoltată". Eşti o ruşine, un "handicapat", un "invalid". Ce dacă vrei să înveţi, să te informezi, să munceşti! Tot un "deficient" eşti şi nu ai nici un drept egal cu ceilalţi. Eşti ţinut ascuns. Luptă cu propria condiţie şi stai ascuns! Poate secolul XXI? Doar nu vrei un credit la bancă! Doar nu ai pretenţia ca tu, care stai toată ziua într-un cărucior şi locuieşti la etajul 7, să poţi coborî cu liftul sau măcar pe scări! Ce, vrei să intri într-o cabină telefonică? Şi ce dacă nu încapi sau nu ajungi? Eşti "dizabil". Iar dacă eşti nevăzător, ţi se va face/impune un abonament la electricitate. Ah, ai handicap auditiv? Atunci, un abonament la Romtelecom. Dar îl plăteşti lună de lună! Poate şcoala? Păi, dacă eşti copil orfan, şi-n plus, şi "handicapat", poţi fi cazat într-un centru de "găzduire", fost "de plasament", destinat copiilor aşa ca tine. Nu, de învăţat nu înveţi în fostul centrul de plasament, ci te deplasezi la şcoală. Cantina şcolii a fost transformată în depozit al Direcţiei pentru Protecţia Copilului? Atunci, te deplasezi şi iei masa la un alt centru. "Numit cîndva Ťcantină», apoi Ťcentru de plasament», azi Ťde găzduire», mîine...". Mîine... va fi 1 ianuarie 2007! Poate Uniunea Europeană? În cît timp şi mai ales cum? ( R. T. )

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Un nutritionist, specializat în pierderea în greutate, dezvăluie „cea mai ușoară rețetă de mic-dejun sățios”, sub 200 de calorii VIDEO
Micul-dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, iar o masă nutritivă poate furniza energia de care organismul are nevoie. Un nutriționist a publicat pe Tik-Tok rețeta celui mai sănătos și sățios mic-dejun, care nu îngrașă.
image
România, fără plan pentru o pană de curent masivă. Cum sunt pregătiți austriecii: „Elevii au primit din 2023 informări cu măsurile”
În ultimele săptămâni, din cauza caniculei, în mai multe zone din România s-au înregistrat fluctuații de curent electric. Dacă austriecii sunt pregătiți constant pentru o pană de curent masivă, nu același lucru se poate spune despre români.
image
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
O primărie a reușit performanța de a anula munca de ani de zile a unei organizații și a mai multor comunități locale dornice să creeze un geoparc UNESCO în România, al cărui ambasador este chiar britanicul Charlie Ottley, cunoscut drept cel mai mare promotor al imaginii țării noastre peste hotare.

HIstoria.ro

image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne