Plecările - Ce iei mai departe, ce rămîne în urmă? -

Andrei CRĂCIUN
Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
image

Am douăzeci și trei de ani și zbor pentru prima dată. Nu mai cobor pe pămînt decît din cînd în cînd, ca să-mi revăd prietenii din orașul București, părinții, bunicii și să pășesc pe străzi al căror rost doar eu, dintre toți oamenii de pe lume, îl cunosc și să ajung, astfel, în locuri poleite cu aurul melancoliei mele, de care nu găsesc nici un motiv să mă vindec, mai ales că nici nu vreau. Atunci, zburînd pentru prima dată, am lăsat pentru totdeauna în urmă frica de depărtări. E chiar mai mult de atît: am auzit dintotdeauna o chemare care venea de peste mări și țări și oceane și continente și adevărul e că n-am avut de la început curajul să o ascult.

Am douăzeci și patru de ani și plec din Madrid. Las în urmă stadionul Santiago Bernabeu. Au trecut cincisprezece ani de atunci și nu m-am mai întors niciodată pe Bernabeu, viața m-a purtat pe Arena Johan Cruyff și pe Camp Nou, dar niciodată din nou pe Bernabeu. Nu pot spune că a fost rău, dar nici bine nu pot spune că a fost.

Am douăzeci și cinci de ani și plec din Beijing, China. Mă întorc la noi, în fostul Imperiu Roman, după ce am văzut această planetă misterioasă, pe care, o știu de la început, nu o să o pot uita vreodată. 

Am douăzeci și șase de ani și plec din Bonn, vechea și buna capitală a Germaniei Federale. Era sfîrșit și de august, și de lume și începea o toamnă care, așa cum știa și poetul, niciodată nu fu mai frumoasă. Plecînd, am lăsat în urmă ploaia care stătea să cadă peste statuia lui Beethoven și peste Bonn-ul cuminte, atît de cuminte, ca pe vremea lui Nietzsche.

Am douăzeci și șapte de ani și plec de pe Insula Eternei Primăveri, crezînd că într-o zi voi putea să mă întorc. Trec mai bine de zece ani pînă să ajung din nou în Tenerife, acolo, la egală distanță de Africa, America de Sud și Europa, cu adevărat la mijloc, cu adevărat. Plecînd, las în urmă o vreme perfectă, din care iarna a fost abolită, ca și cum zăpada și viscolul și gheața nu ar avea nici un rost în inima omului, ceea ce eu cred că este fals, dar totodată necesar. Dacă ar putea soarele să aibă mereu putere – și iată că poate... Doar că acolo, doar acolo, în insula aceea, pe care am căutat-o atît, ca pe un alt rai. 

Am douăzeci și nouă de ani și plec din Havana, Cuba, neștiind cînd și dacă mă voi mai putea întoarce aici, unde mi-ar fi plăcut să trăiesc mai multe anotimpuri, să frîng inimi și să mi se frîngă inima și poate chiar să mor, în trena unei complicații în amor, și poate să fiu dat pămîntului în Cimitirul Columb. Plecînd, las în urmă cea mai frumoasă țară din lume, cu oamenii ei idealiști și învinși, bolnavi de atîtea alte boli ale sufletului, dar încă nemutilați de lăcomie. Cînd dorm somnul meu cel mai bun visez un vis în care îi visez pe oamenii aceștia nedevorați de egoism și în visul din acel vis sîntem pentru totdeauna tineri și fericiți și dansăm pînă la răsăritul soarelui și chiar puțin după aceea. 

Am treizeci și cinci de ani și plec din Orientul Mijlociu. Las în urmă Israelul și Palestina și pe amîndouă le simt ca pe două lacrimi pe același obraz. Istoria e cumplită și complicată și eu am fost și de o parte, și de altă parte a zidului și am văzut de foarte aproape ceea ce Sancho Panza știe bine că nu trece niciodată: nedreptate. 

Am treizeci și șase de ani și plec din Casablanca spre Paris. Părăsesc Marocul destul de trist că trebuie să mă întorc în bătrîna noastră Europă, aș fi preferat să mă duc înapoi în Marrakech și să-mi împlinesc acolo, sub cerul liber, cu deșertul aproape, ca o inimă, destinul meu de vagabond, destinul meu de nomad, destinul meu de om fără odihnă. Plecînd, las în urmă o formă sălbatică de frumusețe. Nu m-am mai întors în Africa, nici măcar în nordul ei, și nu a fost zi în care să nu fi regretat amănuntul. 

Am treizeci și șapte de ani și plec din Lisabona, cunosc îndeajuns de bine nostalgia care mă va locui de acum înainte. Las aici poezia și cea mai bună cină din lume, care se găsește într-un restaurant mozambican, pe o culme de unde se poate vedea destul de bine că viața poate fi și frumoasă, chiar dacă totul rămîne, biblic, deșertăciune.

Am treizeci și opt de ani și plec din Insula Capri. Nu e tocmai o moarte, ca a poștașului lui Neruda, dar nici mai puțin nu e. Mă consolează numai ideea că următoarea mea oprire este Napoli, orașul sfînt al lui Diego Armando Maradona, orașul sfînt al lui Paolo Sorrentino.

Am treizeci și nouă de ani și plec și din Roma. Dar aici știu – știu! – că mă voi întoarce, chiar dacă voi muri pe drum, tot mă voi întoarce la Roma. Toate drumurile duc înapoi la Roma, măcar atîta lucru ar fi bine să nu uităm din toată istoria care li s-a întîmplat oamenilor. Roma, cu pinii ei și cu apusurile ei de soare și cu ruinele ei, cu tot trecutul ei glorios și prezentul mereu incert, Roma este o formă îndurabilă de paradis. Plec, deci, din Roma ca dintr-o copilărie, lăsînd în urmă zilele fericite în care eram nemuritori și toate bisericile închinau imnuri de slavă pentru Fecioara Maria și pentru bambino Gesú, și Domnul chiar se îndura pe atunci de noi, nevrednicii.

Andrei Crăciun este ziarist și scriitor.

Foto: wikimedia commons

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic