Plecările - Ce iei mai departe, ce rămîne în urmă? -

Andrei CRĂCIUN
Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
image

Am douăzeci și trei de ani și zbor pentru prima dată. Nu mai cobor pe pămînt decît din cînd în cînd, ca să-mi revăd prietenii din orașul București, părinții, bunicii și să pășesc pe străzi al căror rost doar eu, dintre toți oamenii de pe lume, îl cunosc și să ajung, astfel, în locuri poleite cu aurul melancoliei mele, de care nu găsesc nici un motiv să mă vindec, mai ales că nici nu vreau. Atunci, zburînd pentru prima dată, am lăsat pentru totdeauna în urmă frica de depărtări. E chiar mai mult de atît: am auzit dintotdeauna o chemare care venea de peste mări și țări și oceane și continente și adevărul e că n-am avut de la început curajul să o ascult.

Am douăzeci și patru de ani și plec din Madrid. Las în urmă stadionul Santiago Bernabeu. Au trecut cincisprezece ani de atunci și nu m-am mai întors niciodată pe Bernabeu, viața m-a purtat pe Arena Johan Cruyff și pe Camp Nou, dar niciodată din nou pe Bernabeu. Nu pot spune că a fost rău, dar nici bine nu pot spune că a fost.

Am douăzeci și cinci de ani și plec din Beijing, China. Mă întorc la noi, în fostul Imperiu Roman, după ce am văzut această planetă misterioasă, pe care, o știu de la început, nu o să o pot uita vreodată. 

Am douăzeci și șase de ani și plec din Bonn, vechea și buna capitală a Germaniei Federale. Era sfîrșit și de august, și de lume și începea o toamnă care, așa cum știa și poetul, niciodată nu fu mai frumoasă. Plecînd, am lăsat în urmă ploaia care stătea să cadă peste statuia lui Beethoven și peste Bonn-ul cuminte, atît de cuminte, ca pe vremea lui Nietzsche.

Am douăzeci și șapte de ani și plec de pe Insula Eternei Primăveri, crezînd că într-o zi voi putea să mă întorc. Trec mai bine de zece ani pînă să ajung din nou în Tenerife, acolo, la egală distanță de Africa, America de Sud și Europa, cu adevărat la mijloc, cu adevărat. Plecînd, las în urmă o vreme perfectă, din care iarna a fost abolită, ca și cum zăpada și viscolul și gheața nu ar avea nici un rost în inima omului, ceea ce eu cred că este fals, dar totodată necesar. Dacă ar putea soarele să aibă mereu putere – și iată că poate... Doar că acolo, doar acolo, în insula aceea, pe care am căutat-o atît, ca pe un alt rai. 

Am douăzeci și nouă de ani și plec din Havana, Cuba, neștiind cînd și dacă mă voi mai putea întoarce aici, unde mi-ar fi plăcut să trăiesc mai multe anotimpuri, să frîng inimi și să mi se frîngă inima și poate chiar să mor, în trena unei complicații în amor, și poate să fiu dat pămîntului în Cimitirul Columb. Plecînd, las în urmă cea mai frumoasă țară din lume, cu oamenii ei idealiști și învinși, bolnavi de atîtea alte boli ale sufletului, dar încă nemutilați de lăcomie. Cînd dorm somnul meu cel mai bun visez un vis în care îi visez pe oamenii aceștia nedevorați de egoism și în visul din acel vis sîntem pentru totdeauna tineri și fericiți și dansăm pînă la răsăritul soarelui și chiar puțin după aceea. 

Am treizeci și cinci de ani și plec din Orientul Mijlociu. Las în urmă Israelul și Palestina și pe amîndouă le simt ca pe două lacrimi pe același obraz. Istoria e cumplită și complicată și eu am fost și de o parte, și de altă parte a zidului și am văzut de foarte aproape ceea ce Sancho Panza știe bine că nu trece niciodată: nedreptate. 

Am treizeci și șase de ani și plec din Casablanca spre Paris. Părăsesc Marocul destul de trist că trebuie să mă întorc în bătrîna noastră Europă, aș fi preferat să mă duc înapoi în Marrakech și să-mi împlinesc acolo, sub cerul liber, cu deșertul aproape, ca o inimă, destinul meu de vagabond, destinul meu de nomad, destinul meu de om fără odihnă. Plecînd, las în urmă o formă sălbatică de frumusețe. Nu m-am mai întors în Africa, nici măcar în nordul ei, și nu a fost zi în care să nu fi regretat amănuntul. 

Am treizeci și șapte de ani și plec din Lisabona, cunosc îndeajuns de bine nostalgia care mă va locui de acum înainte. Las aici poezia și cea mai bună cină din lume, care se găsește într-un restaurant mozambican, pe o culme de unde se poate vedea destul de bine că viața poate fi și frumoasă, chiar dacă totul rămîne, biblic, deșertăciune.

Am treizeci și opt de ani și plec din Insula Capri. Nu e tocmai o moarte, ca a poștașului lui Neruda, dar nici mai puțin nu e. Mă consolează numai ideea că următoarea mea oprire este Napoli, orașul sfînt al lui Diego Armando Maradona, orașul sfînt al lui Paolo Sorrentino.

Am treizeci și nouă de ani și plec și din Roma. Dar aici știu – știu! – că mă voi întoarce, chiar dacă voi muri pe drum, tot mă voi întoarce la Roma. Toate drumurile duc înapoi la Roma, măcar atîta lucru ar fi bine să nu uităm din toată istoria care li s-a întîmplat oamenilor. Roma, cu pinii ei și cu apusurile ei de soare și cu ruinele ei, cu tot trecutul ei glorios și prezentul mereu incert, Roma este o formă îndurabilă de paradis. Plec, deci, din Roma ca dintr-o copilărie, lăsînd în urmă zilele fericite în care eram nemuritori și toate bisericile închinau imnuri de slavă pentru Fecioara Maria și pentru bambino Gesú, și Domnul chiar se îndura pe atunci de noi, nevrednicii.

Andrei Crăciun este ziarist și scriitor.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Sfinxul din Bucegi. FOTO wikipedia
Zamolxis, reinventat de români în teorii aberante. De la zeul dacilor la extraterestru și guru ascuns sub Sfinxul din Bucegi
Zamolxis, divinitatea misterioasă a dacilor, descrisă de antici ca zeu, profet, mare preot sau filozof, a devenit pentru numeroși români un personaj actual. Lipsa unor izvoare istorice clare a fost suplinită cu legende bizare și teorii fanteziste care au inundat spațiul online.
image png
3 semne la o nuntă care prevestesc divorțul. Fotograful de nuntă le observă înaintea mirilor
Ce se întâmplă între cuvintele „da” și „pentru totdeauna”? Ce energii ascunse circulă între două suflete care se reunesc în momentul celei mai importante promisiuni ale vieții?
image png
Șoc în showbiz! Fiul unei celebre influencerițe a murit la doar 1 an și 10 luni: a căzut oglinda peste el
Dramă pentru o creatoare de conținut, după ce bebelușul ei care nu avea nici măcar 2 ani împliniți s-a stins din viață în urma unui accident care s-a petrecut chiar în casă. Cu toate că medicii au încercat să îi salveze viața, nu s-a mai putut face nimic pentru el.
ecoduct autostrada foto daniel guta adevarul
Podul animalelor peste râul Olt intră în șantier. Cum va arăta ecoductul spectaculos de lângă Autostrada Sibiu – Pitești
Construcția ecoductului Călinești de pe Valea Oltului intră în linie dreaptă. Structura, una dintre cele mai mari din România, va fi ridicată în zona montană a Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești și va avea un rol esențial în protejarea faunei din masivele Carpaților Meridionali.
Efecte apa de trandafiri si cum s o prepari in casa  Sursa foto shutterstock 411614062 jpg
Femeile cu piele impecabilă pariază pe apa de trandafiri. Un truc de frumusețe care face pielea să strălucească rapid
Fața ta poartă povestea ta în fiecare zi, așa că merită mai mult decât o îngrijire obișnuită. Apa de trandafiri nu este doar un parfum subtil, ci o atingere delicată a naturii care redă pielii prospețime și strălucire.
image png
Portret de candidat. Cine este John Ion Banu Muscel, românul ajuns milionar în SUA
John Ion Banu Muscel este printre candidații mai puțini cunoscuți. Românul plecat în SUA și-a mai încercat norocul într-o cursă prezidențială, însă fără succes. Acum pare că este hotărât să câștige, pornind în campanie cu mai multe teme surprinzătoare.
Nucile caju fructele bogate în colagen cunoscute drept „aurul tinereții” Colaj DMS
„Aurul tinereții”. Fructele uscate bogate în colagen care încetinesc îmbătrânirea și ajută la slăbit
Deși nu sunt printre cele mai consumate alimente de acest tip în România, nucile caju sunt o adevărată comoară nutrițională, oferind o sursă bogată de „vitamine, proteine și colagen”.
durere genunchi jpg
Planta medicinală cu proprietăți curative care alină durerea de genunchi și reduce rigiditatea
Durerea de genunchi este o afecțiune comună care afectează milioane de persoane din întreaga lume, cauzată de uzura articulațiilor, artrită sau îmbătrânirea naturală a corpului.
image png
Celebrul prezentator care spune „adio” unei cariere de 43 de ani în televiziune: „Nu e păcăleală!”
Unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de la TVR a anunțat ieri, 1 aprilie 2025, că pune punct carierei sale de 43 de ani în televiziune. Acesta a postat un anunț pe rețelele de socializare prin care își ia rămas-bun de la publicul său.