Piua!

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Piua! jpeg

„Tu îți dai seama cîtă treabă am făcut împreună datorită pandemiei!?”, îmi spune tata încîntat, în timp ce-mi toarnă o ceașcă de țuică. Și are dreptate. De trei luni de cînd m-am „izolat” la țară, în casa părinților mei, într-un sat din Oltenia, tata mă trezește la ora 7 și plecăm la muncă. Tăiat via, curățat și plantat copaci, arat cîmpul și cărat bălegarul, semănat grîu, porumb, cartofi, dovleci, udat grădina, tăiat lemne, prășit și dat cu îngrășăminte, cosit iarba, plus nenumărate alte munci mai mărunte din gospodărie.

Pandemia m-a întors în timp, cînd, în vacanțe fiind, îi ajutam pe bunici la muncile cîmpului. Diferența e că acum îmi place. Puneți-mă să aleg între a încărca căruța cu bălegar împreună cu tata și a lansa o carte nouă la tîrgul de carte și voi alege bălegarul!

Dacă e să spun adevărul, obosisem. Pandemia mi-a oferit răgazul de a lua o pauză de la viața urbană și a mă întoarce la origini, vorba clișeului, fără a avea nevoie de un act de voință. Practic, n-am avut de ales și am fost fericit să fiu constrîns să mă retrag la țară: fără obligația de a fi online, doar pe cîmp; fără a mai fi la cheremul notificărilor din social media, doar atent la cîntecul păsărilor.

Astfel că, de aici, din livadă, de pe arătură și din pădure, n-am știut ce înseamnă nici autoizolarea, nici claustrarea, nici distanțarea socială. Lunile astea, abia seara, cînd intram în casă și deschideam televizorul, aflam dramele oamenilor, ororile din spitale și celelalte realități ale acestei nenorociri mondiale ale cărei cifre mi-au rămas abstracte. După o zi lungă de muncă pe ogor, privesc protestele din SUA ca și cum ar fi o secvență din Joker sau dintr-un videoclip Rage Against the Machine.

N-am bagatelizat cîtuși de puțin gravitatea situației, dar, luat cu treburile din jurul casei și cu munca cîmpului, am putut ignora destul de ușor moartea globalizată. În cazul meu, izolarea a fost nu doar locativă, dar și geografică și, mai ales, profesională. Am citit foarte puțin în această perioadă și n-am scris mai deloc. Am schimbat, la propriu, penița cu plugul. Faptul că bruma a continuat să cadă cînd pomii înfloriseră a fost o chestiune care ne-a preocupat mai mult, pe mine și pe tatăl meu, decît criza de spirt și de măști din farmacii.

Pe de o parte, am avut destul de multe de pierdut din cauza pandemiei. Bani, contracte, proiecte. În plus, mi-e foarte dor de colegii și de prietenii mei. Pe de altă parte, mi-e greu să mă plîng. Muncesc în natură și respir aer curat (niciodată n-am fost în forma fizică de acum), stau la taclale zilnic cu tata, dorm suficient, mănînc la ore fixe, am scăpat de presiunea socializării. Pandemia este, pentru mine, o perioadă sabatică.

N-aș putea spune că-mi doresc să dureze, dar nu m-ar deranja. Așa cum, în copilărie, în orice moment al jocului, puteai rosti cuvîntul magic „Piua!”, care te făcea, pentru o clipă, intangibil. Te retrăgeai din cursul întîmplărilor, te izolai de orice consecință, luai o pauză ca să-ți revii sau doar să privești spectacolul din jur fără a te expune vreunei acțiuni.

Nu știu cum sînt alții, dar mie pandemia mi-a oferit timp și liniște. Mă bucur încă de amîndouă.

Foto: Marius Chivu

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?
Mîntuirea biogeografică jpeg
În capul mesei și în băncile dintîi
Ambiția pare să fie una dintre cele mai dilematice și contrariante trăsături de caracter.
p 10 sus jpg
Jocuri şi poturi ale ambiţiei
Ambiţia devine o poftă de mărire şi faimă pe care nimic nu ar putea-o vreodată ostoi.
Silk route jpg
Ambîț strategic Made in China
Supremația Chinei este pe cît de „inevitabilă“, pe atît de „naturală“.
p 12 jpg
De-a dreapta și de-a stînga ambiției: a plăcea oamenilor sau lui Dumnezeu?
Adevăratul creștin este un străin pentru această lume, adevărata lui țintă fiind viața cerească.
p 10 jos jpg
Scurte considerații psihologice despre ambiția la români
Ambiția nu este pozitivă (bună/funcțională) sau negativă (rea/disfuncțională).
p 1 jpg
Radio Itsy-Ambitsy
„Dacă eu n-am putut, măcar tu să poţi. Răzbună-mă, copile, şi o să fiu fericit. O să pot închide ochii cu inima împăcată.”
p 14 WC jpg
Ieșirea din „Machu Kitschu” / (Supra-)realism socialist
Replica din Bucureşti, realizată în 1951, deşi se aseamănă izbitor ca planimetrie şi tipologie a decoraţiei cu cele de la Moscova, este semnificativ mai joasă decît acestea.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 Ion D  Sirbu jpg
Amicul Dexter & amicul Sinister
Văd în Ion D. Sîrbu un fel de „ambasador” necesar acelora dintre noi care au obosit să tot empatizeze cu colaboratorii Securității.

Adevarul.ro

image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.
image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.