"Pînă şi bulgarii..."

Publicat în Dilema Veche nr. 458 din 22-28 noiembrie 2012
"Pînă şi bulgarii   " jpeg

- argument -

„România se află pe ultimul loc“ a devenit deja o sintagmă. Ne-am obişnuit atît de mult cu discursurile în care este invocată „înapoierea“ ţării noastre şi, implicit, a noastră, încît am devenit aproape imuni (ba, mai mult, ajungem uneori să ne amuzăm prosteşte) cînd ni se flutură clasamente care ne situează pe locurile codaşe în Europa sau în lume, în mai toate domeniile.

Pornind de la social la economic şi politic, dacă este să ne luăm după statistici, ţara noastră pare un soi de muribund, ţinut în viaţă doar de respiraţia artificială, ale cărui şanse de revenire sînt aproape nule. Iar asta nu din reaua-voinţă a corpului medical – cum am fi tentaţi uneori să ne răzvrătim contra acelei „conspiraţii mondiale“ care ne-a fost din vremuri străvechi potrivnică –, ci din propria inerţie şi comoditate.

Sănătatea, educaţia, administraţia, civismul sînt, în mare, motoarele unei societăţi. De ale noastre atîrnă încă nu numai bolovanii grei ai istoriei, ci şi unii noi, adăugaţi timp de mai bine de 20 de ani de la Revoluţie.

Şi pentru că vorbim de această perioadă destul de generoasă de timp: ce am făcut, cum am valorificat şansa reală la democraţie? Ne-am dezvoltat oare într-un mod veritabil, am mers înainte, încercînd să reconstruim sau să punem temelii noi societăţii, ne-am lăsat pe tînjeală, bătînd pasul pe loc sau, în unele cazuri, chiar am involuat?

Nonguvernamental, lucrurile se mişcă. Generaţiile tinere au început să fie atrase de acţiune, îşi doresc să se implice, chiar dacă, şi acum, multe dintre ONG-uri se luptă cu morile de vînt. Pentru că la nivel guvernamental mecanismele sînt încă vechi, roţile ruginite şi înţepenite, precum mentalităţile, iar fără o colaborare reală între autorităţi şi societatea civilă, schimbările nu pot fi reale.

Totul, pînă la urmă, se reduce la voinţa de a face ceva. Şi sînt oameni care tocmai prin voinţă şi o încredere aproape don quijotescă reuşesc să spargă tiparele încremenirii şi să construiască modele de reuşită. Problema este că ne referim strict la „oameni“, nu la „sistem“. Ne referim încă la segmente, nu la o unitate. Mulţi spun: e bine şi aşa, referindu-se la minimele impulsuri pe care aceştia le dau societăţii. Poate însă să supravieţuiască o societate doar prin respiraţia artificială asigurată de o minoritate? Este firul ierbii îndeajuns de viguros pentru a susţine întregul aparat?

Dosarul de faţă propune mai multe analize ale diferitelor schimbări de peste timp. Social, politic şi economic – care mai este, aşadar, decalajul pe care ţara noastră îl are în prezent faţă de restul Europei?

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

de bruyne fb1 jpg
Kevin De Bruyne va deveni cel mai bine plătit jucător din Serie A. Echipa uriașă la care va juca
Mijlocașul s-a despărțit de Manchester City, după o perioadă de glorie.
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
Doi bărbați, arestați preventiv după ce au jefuit o sală de jocuri din Brașov și au fugit cu banii în Anglia
Doi bărbați dați în urmărire după o tâlhărie de 130.000 lei la o sală de jocuri din Brașov, au fost prinși în Anglia și arestați preventiv.
Florinel Coman (Facebook) jpg
Florinel Coman nu a convins în Serie A. Unde va juca tricolorul după despărțirea de Cagliari
Internaționalul român a fost împrumutat de arabi la gruparea italiană.
FOTO X / Open Source Centre
Trei oficiali nord-coreeni, arestați după eșecul lansării navei de război. Kim Jong Un ordonă ca distrugătorul să fie reparat până in iunie
Trei oficiali nord-coreeni au fost arestați după accidentul grav produs în timpul lansării unui nou distrugător, a anunțat duminică, 25 mai, agenția de presă oficială KCNA.
George Simion FOTO Reuters
„Murim cu ei de gât”: George Simion provoacă tensiuni în ziua învestirii lui Nicușor Dan. Autoritățile sunt în alertă
Ziua învestirii noului președinte, Nicușor Dan, este marcată de tensiuni crescânde, generate de declarațiile liderului AUR, George Simion, care a lansat mesaje agresive și instigatoare la proteste.
Oana Roman, mai fericită ca niciodată  Ce spune vedeta despre regretata ei mamă!
Oana Roman, adevăruri dure pe care mulți nu le-au știut. Prin ce chin a trecut doar pentru că este fiica lui Petre Roman: „Că trăiesc pe banii poporului...”
Oana Roman, una dintre cele mai cunoscute vedete din România, vorbește despre umilințele de care a avut parte de-a lungul vieții. Oamenii au criticat-o pentru că este fiica lui Petre Roman, au numit-o „beizadea” și chiar au criticat-o pentru aspectul fizic.
slanina retrasa penny FOTO ANSVSA
Alertă alimentară. Un lot de slănină cu boia, retras de la comercializare din cauza unei bacterii periculoase
Un lot de slănină cu boia a fost retras din magazinele Penny, după ce fost detectată prezenţa bacteriei Listeria Monocytogenes în aceste produse, a anunțat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimantelor (ANSVSA).
ploaie jpg
Potop în România, toată săptămâna care vine! Ploile mătură aproape toate județele din țară
Pregătiți umbrelele și îmbrăcămintea de toamnă – România se pregătește pentru o săptămână sub semnul vremii extreme.
cod portocaliu si galben 25 mai 2025   foto avertizare ANM jpg
Județele în care Codul portocaliu se extinde. Ploi abundente, vânt și temperaturi scăzute în jumătate de țară
Meteorologii au lansat noi avertizări Cod galben și Cod portocaliu, fiind prognozate ploi abundente, intensificări ale vântului și răcire accentuată a vremii în aproape jumătate de țară.