Pe repede înainte

Ileana CECANU
Publicat în Dilema Veche nr. 620 din 7-13 ianuarie 2016
Pe repede înainte jpeg

E ra ├«nceputul lui decembrie ╚Öi sufeream cumplit de singur─âtate ╚Öi plictiseal─â. Mi-am adus aminte c─â o amic─â ├«mi povestise c─â a fost la speed dating. P├«n─â atunci v─âzusem astfel de ├«nt├«lniri e╚Öuate doar ├«n filmele americane. Am intrat pe site-ul unei agen╚Ťii, am completat un profil ╚Öi m-am ├«nscris la categoria mea de v├«rst─â: 35-40 de ani, pentru data de 28 decembrie 2014. M-am tot g├«ndit dac─â s─â merg sau nu. ├Ämi spuneam c─â, dac─â intru ├«n ├«nc─âperea aia, va scrie pe mine, mare: ÔÇ×S├«nt singur─â, vreau un b─ârbat!ÔÇť

Pe 28, pe la ora 14,30, am ├«nceput s─âÔÇĹmi aleg hainele. La ora 15,30 eram gata ╚Öi mul╚Ťumit─â de rezultat: talia era marcat─â, ochii mari, fusta ├«mi st─âtea bine ╚Öi cizmele cu toc m─â f─âceau s─â par mai lung─â ╚Öi mai slab─â. La ora 16 ├«mi ╚Ötergeam machiajul, ├«mi schimbam fusta cu blugii largi, cizmele cu o pereche de Conver╚Öi, ├«mi aruncam pe mine un tricou alb larg ╚Öi o geac─â cu glug─â. 

A m ajuns acolo mai devreme. M-a ├«nt├«mpinat o doamn─â amabil─â, cu un pulover roz cu inimioare mici, ro╚Öii. Am fost a╚Öezat─â la masa 6, o mas─â ├«nalt─â, cu dou─â scaune. Am realizat c─â erau aproape numai femei (aranjate toate); doar doi tipi la bar, care f─âceau glume ╚Öi r├«deau. Aveam ├«n fa╚Ť─â un formular, pixuri ╚Öi o etichet─â pe care ne scriam numele. Urma s─â m─â ├«nt├«lnesc cu opt b─ârba╚Ťi, ╚Öapte minute pentru fiecare. 

ÔÇ×C├«nd timpul expir─â, ve╚Ťi auzi un clopo╚Ťel, dup─â care la mas─â va veni altcineva.ÔÇť 

├Ämi tremurau picioarele. Nu ╚Ötiam ce trebuie s─â fac, ce s─â ├«ntreb. M─â uitam cu disperare pe geam ╚Öi, din c├«nd ├«n c├«nd, la u╚Öa pe care intrau b─ârba╚Ťii. La ora 5 ╚Öi un sfert am ├«nceput. Unul dintre b─ârba╚Ťi a ├«nt├«rziat.

├Änt├«rziatul a fost primul venit la masa mea. Era agitat, transpirat, se ├«nvinov─â╚Ťea c─â venise t├«rziu, avea emo╚Ťii mult mai mari dec├«t mine. I-am spus c─â are ╚Öapte minute ├«n care s─â respire ╚Öi s─â se relaxeze. Putea s─â sacrifice aceste ╚Öapte minute ca s─â nu rateze urm─âtoarele ├«nt├«lniri. ÔÇ×Cu ce te ocupi?ÔÇť, m-a ├«ntrebat. A mai transpirat c├«teva minute la masa mea ╚Öi am aflat c─â era al ╚Öaselea speed dating pentru el, c─â voia familie, copii ╚Öi c─â nu se las─â p├«n─â nu reu╚Öe╚Öte.

Al doilea bărbat avea o cămașă roz. Își făcuse o casă în Prelungirea Ghencea. Cînd s-a ridicat știam totul despre cum era compartimentată și ce jaluzele își pusese la geamuri.

Celui de-al treilea b─ârbat nu-i pl─âceau ora╚Öele de provincie, dar nici Bucure╚Ötiul. Era inginer ╚Öi ├«╚Öi manifesta emo╚Ťia prin agresivitate. L-am ├«ntrebat dac─â e sup─ârat. Mi-a spus: ÔÇ×A╚Öa s├«nt eu ╚Öi m-am s─âturat de persoanele astea care vin la speed dating ╚Öi nu ╚Ötiu ce vorÔÇť. 

Al patrulea b─ârbat ├«ntreba mereu: ÔÇ×Dar tu?ÔÇť ÔÇ×Eu lucrez la un depozit, dar tu? Mie ├«mi place s─â g─âtesc, dar ╚Ťie? Eu dau la pe╚Öte, tu?ÔÇť C├«nd a ajuns la pe╚Öte am ├«nceput o discu╚Ťie de patru minute despre pescuitul sta╚Ťionar versus pescuitul la r─âpitor, despre momeala cu arom─â de r├«m─â sau scoic─â versus linguri╚Ťe. A sunat din nou clopo╚Ťelul.

Al cincilea b─ârbat avea o chelie str─âlucitoare ╚Öi era u╚Öor asudat. I-am oferit un ╚Öerve╚Ťel. M-a ├«ntrebat care e ultimul concert la care am fost. 

├Änainte de al ╚Öaselea b─ârbat, mi-a c─âzut geanta ╚Öi s-a r─âsturnat pe jos tot con╚Ťinutul: ╚Öerve╚Ťele, doi euro, un ruj, cheile, stick-uri, ├«nc─ârc─âtorul, o pereche de m─ânu╚Öi, un elastic de prins p─ârulÔÇŽ C├«nd a ajuns l├«ng─â mas─â, eram ├«n genunchi, la picioarele lui. Avea un costum bej deschis. M-am ridicat, m-am a╚Öezat cu greu pe scaunul ├«nalt, i-am ├«ntins m├«na ca s─â facem cuno╚Ötin╚Ť─â ╚Öi l-am privit. Se uita cu un ochi ├«n st├«nga ╚Öi cu cel─âlalt ├«n dreapta. 

U rm─âtorul b─ârbat era profesor de matematic─â. Avea metode neconven╚Ťionale de predare ╚Öi c├«nta la chitar─â. Am vorbit despre Cauchy Bunyakovsky Schwarz ╚Öi despre elevii din ziua de azi. A fost o pl─âcere. A╚Öa c─â i-am dat cinci puncte, pentru c─â mi-a amintit de liceu.

Ultimul b─ârbat era extrem de plictisit. Pesemne nu ├«nt├«lnise nimic interesant ╚Öi nici la mine nu vedea vreun poten╚Ťial. I-am propus s─â a╚Ötept─âm s─â treac─â cele ╚Öapte minute, f─âr─â s─â facem conversa╚Ťie. M-a rugat s─â-i recomand ceva la care s─â se  uite ├«n seara aia la TV. Am mai t─âcut ├«nc─â trei minute ╚Öi a sunat clopo╚Ťelul. Mi-am completat fi╚Öa, am predat-o ╚Öi am plecat.

Ileana Cecanu este fondatoarea Freealize, care promovează și distribuie filme.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.