Pax universalis et perpetua*

Marius LAZURCA
Publicat în Dilema Veche nr. 818 din 24-30 octombrie 2019
„În diplomație toate detaliile contează“ – interviu cu Ioan DONCA jpeg

O definiţie (auto)ironică a diplomaţiei pretinde că ar fi „1% protocol, 99% alcool“, perpetuînd astfel pînă azi un stereotip istoric, îndreptăţit adesea de realitate. Definiţia simplifică desigur o profesiune uşor mai complexă, dar care, e drept, se poate dispensa cu greu de dimensiunea ceremonială evocată de ingredientele mai sus pomenite. 

Orice diplomat are în fond o existenţă profesională dublă, împărţită relativ echilibrat între timpul petrecut în cancelarie şi vremea consacrată interacţiunii cu gazdele sau colegii de la celelalte misiuni. Ce se întîmplă în sediul unui oficiu diplomatic e deopotrivă obligatoriu şi banal: de la birou se poartă corespondenţa, inclusiv cea cifrată; mai cu seamă acolo are loc documentarea din surse publice şi analiza dedicată evoluţiilor din statul acreditar; în fine, mai cu seamă în cancelarie ia formă toată mecanica administrativă de care nici o instituţie omenească nu s-a putut încă dispensa. E prea puţin loc de protocol în această secvenţă, mai curînd prozaică, a activităţii diplomatice, deşi regulile de precădere şi ierarhiile deopotrivă formale şi implicite nu dispar nicicînd într-o ambasadă. Oricît de convivială ar fi, de pildă, o reuniune de lucru condusă de ambasador, participanţii se vor plasa la masa de şedinţă, din reflex sau vanitate profesională, în ordinea de precădere impusă de ierarhia gradelor diplomatice.

Sigur, practica diplomatică crede azi că se poate dispensa – a şi făcut-o în bună măsură – de regulile prea rigide ale ceremonialului. Moştenire a timpurilor cînd meseria era practicată de aristocraţi, adesea pe speze proprii, vestigiu al vremii cînd ilustra grija precaută şi elaborată cu care îşi vorbeau Curţile imperiale şi regale, protocolul e azi forma adiţională de politeţe asociată funcţiei de reprezentare. Cînd doi ambasadori conversează, sînt liberi desigur să adopte politeţea bine strunită a oamenilor de lume, făcînd loc în acelaşi timp adaosului protocolar. Oricîtă cordialitate ar fi dobîndit în timp raporturile dintre ei, doi diplomaţi nu vor uita niciodată că, dincolo de masca uneori genuină a francheţii amicale, fiecare din ei e chemat în mod absolut să onoreze în celălalt o naţiune şi un stat.

Protocolul restaurează aşadar legătura etimologică dintre politeţe şi politică. Amabilitate eminamente publică, protocolul evocă, mereu imperfect, standardul unei societăţi umane deplin pacificate în numele unor valori universale. Cînd îşi prezintă scrisorile de acreditare, un ambasador desemnat e înconjurat de o grijă ceremonială menită să evoce, între multe altele, că tensiunea și conflictul trebuie înţelese ca sincope ale unei stări de, idealmente, pace perpetuă între cele două naţiuni. Cînd, în faţa șefului statului primitor, ambasadorul îşi predă documentele de acreditare, se propune pe sine drept interlocutor permanent al gazdelor, asigurîndu-le, în numele propriului șef de stat, că va fi şi el un neobosit promotor al antantei.

E limpede pentru toată lumea că grupurile umane structurate, comunităţile, statele mai apoi au simţit mereu nevoia de a comunica între ele şi că, prin urmare, şi-au furnizat de timpuriu instrumentul acestui dialog. Solii, trimişii, emisarii au avut cel mai adesea rolul fundamental de a oferi pacea şi cooperarea drept alternativă la conflict şi competiţie oarbă. Păstrarea păcii sau restaurarea ei semnalează importanţa rolului acestor mijlocitori prestigioşi şi creează, pentru primitor, obligaţia imunităţii şi a respectului exprimat ceremonial. Perpetuată cutumiar şi formalizată relativ tîrziu, această obligaţie a gazdelor ia, pe de o parte, forma legală a privilegiilor şi imunităţilor diplomatice şi generează, pe de alta, coregrafia elaborată a protocolului. Nu întîmplător, acelaşi serviciu al ministerului de Externe – Protocolul – se ocupă de ambele întruchipări ale statutului special al unui ambasador: şi de asigurarea drepturilor lui excepţionale – imunitatea de jurisdicţie, de pildă –, şi de ceremonialul primirii lui la un oficial diplomatic de rang înalt.

Se înţelege, protocolul are declinări multiple: de la felul în care viitorul ambasador e anunţat şi întîmpinat la post pînă la secvențele incomparabil mai importante ale unei vizite de stat; de la coregrafia minuţios ritualizată – la Sfîntul Scaun, de exemplu – a prezentării scrisorilor de acreditare pînă la disciplina – modestă, dar importantă – a ordinii de precădere la un dineu; de la tipologia şi stilistica corespondenţei diplomatice la configuraţia sărbătorilor naţionale sau a evenimentelor publice. Cum spuneam, toate aceste ipostaze codifică suplimentar şi adesea hieratic circumstanţe în fond comune ale existenţei.

Ipocrizie rafinată pînă la meşteşug, protocolul e promisiunea de onorabilitate perpetuă pe care statele o fac cu deplină solemnitate. Protocolul e şi delicateţea cu care țările îşi menajează reciproc vanitatea şi sensibilităţile, ilustrare indirectă a suspiciunii de fond cu care naţiunile privesc lumea. În fine, protocolul e amabilitatea cu care, pe temeiul prezumţiei pioase a egalităţii lor, statele îşi vorbesc între ele, în speranţa că vor putea amîna la nesfîrșit un destin conflictual totuşi inexorabil. 

* Sînt primele cuvinte ale unui tratat de pace semnat între Franța și Anglia în 20 septembrie 1697. „Pacea eternă și cuprinzătoare“ a durat doi ani. 

Marius Lazurca este diplomat de carieră. În prezent, este ambasadorul României la Budapesta.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic