Păsările par că știu mereu unde să se ducă

Publicat în Dilema Veche nr. 958 din 18 august – 24 august 2022
image

După perioada de pandemie, cel mai tare mi-a lipsit să pot respira în natură. Eu, citadina absolută, am simțit nevoia să văd cîmpuri și munți, iarbă și pomi. Acesta e motivul pentru care am locuit apoi, pentru mai bine de o jumătate de an, într-un loc la țară, ca o carte poștală. Am avut timp să contemplu curgerea timpului și semnele lui în peisaj. De la geamul camerei mele, am așteptat primăvara. N-am fost nicicînd atît de aproape de natură ca acum. Cîmpul s-a făcut dintr-o dată galben, iar de la o zi la alta verdele era din ce în ce mai intens. Puterea naturii de a-și vedea de ritmul ei e în sine o poezie. Am urmărit florile cum se mișcau în bătaia vîntului și m-am gîndit la imaginile de la Cernobîl, în care plantele și animale și-au făcut un culoar în dezastrul absolut și au repopulat totul. Dacă mi-aș fi făcut un ierbar, n‑aș fi știut numele florilor pe care le găseam. Am preferat să le culeg, să le pun în vasul meu alb și mă uit hipnotizată la ele. 

Păsările par că știu mereu unde să se ducă. Nu e nimic neclar în zborul lor. E o limpezime care mă emoționează. O femeie cu pălărie de pai țesală zi de zi un cal. El întinde capul, îi caută mîna să-i mulțumească. Un motan portocaliu pleacă în fiecare dimineață la vînătoare. Azi prinsese un șoarece gras și se pregătea să-l mănînce.

M-am întîlnit de două ori cu vulpea în lanul de grîu. S-a uitat la mine, apoi a dispărut fără urmă. Trezitul devreme face parte din ritmul de aici, cu răcoarea și lumina lui, cînd afumată, cînd clară ca un pahar cu apă. 

Nu știu îndeletnicire mai bună decît să privești pămîntul. Să-i simți căldura și profunzimea. În tabloul acesta, totul se schimbă și rămîne la fel. Nu știu ce vîrstă au caii și nici cît trăiesc fluturii albi și grași, care se așază pe coamele lor. 

Cînd se pregătește de ploaie, cîmpul se face din ce în ce mai galben, iar norii coboară din ce în ce mai jos. Păsările se tulbură și ele și se apropie de pămînt. Caii pe care îi văd zilnic de la geam sînt și ei la datorie. Cînd mă trezesc, ei pasc deja. Ieri s-au hîrjonit, azi fiecare mănîncă în colțul lui și-și flutură cozile în bătaia vîntului. 

Peste puțină vreme o să las acest tablou exact așa cum l-am găsit și o să mă întorc în oraș. Înainte de asta, însă, am chestionat în acest Dosar legătura cu natura, fețele și formele pe care le poate lua. Le mulțumesc invitaților mei pentru poveștile lor!

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

banner rares dragomir jpg
Primele fotografii cu iubita lui Rareș Dragomir, după divorțul de Simona Bălănescu: „E pe gustul meu.” Ce origini are femeia cu chip exotic?
Rareș Dragomir iubeste din nou, după divorțul de Simona Bălănescu. Primele fotografii cu femeia cu chip exotic
Parintele Calistrat, foto Facebook jpg
Părintele Calistrat, unul dintre cei mai apreciați duhovnici din România, explică ce se întâmplă cu sufletele oamenilor care mor după Paște
Se spune că oamenii care mor în Săptămâna Luminată sunt scutiți de judecata divină și ajung direct în Rai. Iată ce părere are Părintele Calistrat, unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici ortodocși din România, despre această credință!
crima mehedinti o femeie si-a omorat concubinul cu securea
Crimă șocantă în noaptea de Paște, în Mehedinți. O femeie și-a ucis concubinul cu securea: „I-am luat fața. Nu regret”
O femeie de 49 de ani este cercetată pentru omor după ce, în noaptea de Paște, duminică spre luni, și-ar fi ucis concubinul cu o secure
kristen stewart dylan meyer gettyimages jpg
Actrița Kristen Stewart din „Twilight” s-a căsătorit cu o femeie! Ceremonia a avut loc chiar de Paște
Kristen Stewart (35 de ani), cunoscută pentru rolul său din franciza „Twilight”, s-a căsătorit în weekend! Ea și partenera sa, scenarista Dylan Meyer (37 de ani), și-au unit destinele într-o ceremonie restrânsă desfășurată duminică, 20 aprilie, la Los Angeles, a anunțat publicația americană TMZ.
santorini NBC News jpg
Santorini, paradisul amenințat de vulcan: O echipă de cercetători avertizează asupra riscurilor unei noi erupții
O echipă de cercetători britanici se află la bordul navei Discovery, aflată în Santorini pentru a studia activitatea seismică din regiune.
Lectii la scoala  Profesor si elevi  Foto Freepik com jpg
Săptămâna școlară de 4 zile testată la un colegiu din Oradea. Beneficiile obținute în întreaga lume
Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea a devenit prima școală din România care testează săptămâna de 4 zile. Elevii din clasa a XII-a vor avea cursuri de luni până joi, iar vinerea va fi o zi liberă pentru activități extracurriculare sau recuperarea materiei.
Femeie care are dureri abdominale jpg Foto Pixabay
Un medic renumit a dezvăluit cele cinci semne-cheie ale cancerului de colon. Avertismentul vine pe fondul unei „creșteri alarmante” a cazurilor
Un medic de top a avertizat în legătură cu cele cinci semne esențiale ale cancerului de colon.
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump, mesaj laconic după decesul Suveranului Pontif. „Odihneşte-te în pace, Papă Francisc!”
Vestea morţii Papei Francisc luni dimineaţă, în a doua zi de Paşte, a stârnit un val de mesaje din partea liderilor internaționali. Dintre aceştia, cel mai laconic a fost Donald Trump, care a transmis un sec „Odihneşte-te în pace!”.
andreea esca jpg
Andreea Esca, imagini emoționante alături de Papa Francisc. Ce a transmis jurnalista după moartea suveranului pontif: „O binecuvântare să...”
După decesul Papei Francisc, Andreea Esca a scris un mesaj emoționant pe rețelele de socializare. Știrista a publicat câteva imagini în care apare alături de regretatul episcop și a mărturisit că au petrecut câteva momente unice împreună.