Păsările de curte şi industria

Carmen ARSENE
Publicat în Dilema Veche nr. 707 din 7-13 septembrie 2017
Păsările de curte şi industria jpeg

„Drepturile animalelor“ reprezintă drepturile animalelor de a fi protejate de exploatarea şi abuzul oamenilor şi pot lua forme morale, legale şi practice – este definiţia dată de Ben Roger Panaman, biolog şi psiholog, doctor în etologie. Animalele se află sub „umbrela“ omului ce s-a autointitulat, în mod tacit şi ferm, adesea inconştient, factor decizional asupra vieţii, duratei de viaţă, modului de viaţă al animalelor. Astfel că, anual, miliarde de animale sînt ucise pentru carne şi alte miliarde sînt deţinute în spaţii înguste, insalubre, pentru a furniza lapte, ouă. Fermele industrializate de animale reprezintă de departe cel mai mare abuz asupra animalelor. În industria cărnii, păsările, cu precădere găinile, sînt cele mai abuzate animale de pe planetă. Circa 41 de miliarde de pui de găină şi trei miliarde de alte păsări, precum raţe, gîşte, curcani, sînt ucise anual, în întreaga lume, pentru carne şi circa două miliarde de găini sînt utilizate pentru producţia de ouă. Întrucît masculii nu sînt folositori industriei, sînt omorîţi la doar o zi de viaţă, prin sufocare, gazare ori striviţi de vii în maşinării speciale.

Femelele crescute pentru ouă îşi petrec viaţa, adică circa doi ani, în spaţii care, legal, pot fi de dimensiunea unei coli de hîrtie, astfel că nu--şi pot manifesta comportamentul natural. Păsările îşi sfărîmă membrele din cauza grilajului prea subţire pe care sînt crescute, iar pentru a evita canibalismul provocat de stres, producătorii le taie partea superioară a ciocului. Hrana este uniformă şi industrială, şi conţine produse chimice, hormoni de creştere şi antibiotice preventive. Cînd producţia de ouă scade, găinile sînt ucise pentru carne. Producerea de foie gras („ficat gras“) este cel mai oripilant şi vio-lent proces. Pentru a produce mărirea ficatului, gîştele sau raţele sînt hrănite forţat, de cîteva ori pe zi, printr un tub de metal lung ce se introduce pe gît pînă cînd ajunge în stomac. Prin tub se pompează mecanic cantităţi enorme de cereale şi grăsime care provoacă îmbolnăvirea ficatului – steatoză hepatică – acesta mărindu se astfel de zece ori faţă de dimensiunea normală. Această procedură induce păsărilor o suferinţă atroce şi permanentă. Multe mor sufocîndu-se cu vomă ori cu sîngele propriu, pentru că adesea tubul le perforează gîtul. Pentru ca muncitorii să poată derula facil procesul de hrănire forţată, păsările sînt ţinute aproape imobilizate, în spaţii extrem de înguste, despărţite prin bare metalice.

Creşterea populaţiei pe glob determină creşterea numărului de animale utilizate pentru hrană, ceea ce implică creşterea cantităţii de grîne şi apă utilizate pentru animale. Consumarea unor cantităţi mai mari din aceste resurse reduce din hrana disponibilă pentru consumul uman, întrucît pentru creşterea animalelor este nevoie de cantităţi foarte mari de cereale care ar putea hrăni mulţi locuitori ai planetei. Astfel, un carnivor consumă cereale cît cinci vegetarieni. Nu mai vorbim de volumul imens de apă consumată de animale în timpul vieţii. Un raport al FAO (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU) arată că sectorul zootehnic este responsabil la nivel global pentru mai multe gaze de seră decît toate transporturile lumii la un loc. În cadrul Conferinţei asupra schimbării climatice de la Copenhaga, Coaliţia „Veg Climate Alliance“ arată că o translaţie majoră a societăţii spre alimentaţia bazată pe plante este esenţială pentru a evita o catastrofă climatică globală fără precedent. Informaţia face diferenţa. Cunoaşterea realităţii dureroase din spatele gratiilor face din ce în ce mai mulţi oameni conștienți, determină curente, dezvoltă concepte, atitudini, stiluri de viaţă noi, proteste masive împotriva uciderii şi exploatării animalelor, lărgește curentul vegetarian/vegan. -Mulţi au înţeles că alegerea tipului de hrană nu poate fi o libertate a fiecărei persoane deoarece acţiunile ce provoacă suferinţe enorme altora nu aparţin libertăţii individuale. Prin adoptarea unei diete vegane putem salva pînă la 95 de animale pe an şi deci mii de animale în timpul vieţii noastre. O dietă vegană nu salvează doar animalele, ci şi sănătatea noastră şi a planetei: trăieşti mai mult, mai sănătos, se reduce riscul pentru boli cronice degenerative, diminuezi poluarea, reduci foametea, conservi resursele naturale ale Pămîntului, reduci procesul de schimbare climatică. 

Carmen Arsene este preşedinte al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA).

Foto: flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi