Părinți și copii, la UVT

Publicat în Dilema Veche nr. 900 din 8 – 14 iulie 2021
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

Între 23 și 25 iunie, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara a avut loc o nouă ediție a Conferințelor Dilema veche, co-organizată de revista noastră și de Grupul pentru Management și Mediere Culturală. Conferențiarii Daniel Funeriu, Călin Dan, Barbu Mateescu, Cătălin Ștefănescu, Adriana Babeți, Marius Lazurca și H.-R. Patapievici au răspuns invitației noastre de a se adresa publicului în cadrul general al temei „Părinți și copii. Vîrste, mode, generații”.

Conferințele s-au desfășurat cu public prezent în sală și au fost transmise live, prin diferite canale, pe Internet. În zilele acelea de iunie, s-a întîmplat să fie o caniculă teribilă la Timișoara. În fiecare dintre cele trei zile, la ora începerii programului nostru, afară erau în jur de 40° C! Chiar și pentru Timișoara, loc bizar sub aspect climateric („Avem climă mediteraneană fără Mediterana”, spune Mircea Mihăieș), obișnuit cu vara caniculară, era cu totul neobișnuit. Bineînțeles, ne-am temut că nu vom avea public, deși înscrierile prealabile (așa cer regulile stării de alertă) epuizau numărul de locuri disponibil în fiecare dintre cele trei seri. Dar una e să te înscrii pe lista de participare cu o săptămînă înainte și alta e să ieși din casă pe 40° ca să participi. Cu atît mai mult cu cît evenimentul se transmite online. Poți foarte bine să asculți conferințele din răcoarea casei tale.

Ei bine, spre surpriza noastră, publicul a venit. Eroic, am spus eu. Mai mult, am putut vedea nu puțini oameni care au venit în toate cele trei seri ale conferințelor, sfidînd de trei ori consecutiv canicula de-a dreptul ucigașă (nu glumesc, în acele zile au fost înregistrate decese din cauza căldurii). Mulțumim mult celor care au stat cu ochii pe noi prin ecranele computerelor, telefoanelor sau iPad-urilor, dar pentru timișorenii care nu ne-au lăsat să vorbim doar online, deși aveau absolut toate motivele s-o facă, facem o reverență.

Mulțumim Fundației Alber, finanțatorul principal al evenimentului, precum și celorlalți susținători: Universitatea de Vest, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Teatrul German de Stat Timișoara, E-on, City of Mara, Grup West Arad și Autonom. Dar conferințele noastre au nu doar parteneri generoși, ci și prieteni, așa că adresez mulțumiri  dlui rector Marilen Pirtea, dnei prorector Flavia Barna și, desigur, profesorului Mircea Mihăieș. În fine, mulțumesc lui Cătălin Lazurca, cel care construiește Conferințele Dilema veche de fiecare dată cu seriozitatea cu care un bănățean își realizează ideea.

În acest Dosar, publicăm fragmente reprezentative din conferințele invitaților. Se înțelege, acestea sînt editate pe alocuri, conform necesităților conversiei oralității în scriere. Titlurile aparțin redacției.

Foto: Ciprian Hord

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.