Panaceu pandemic
Poezia a dus-o bine în pandemie și cine a citit poezie a trecut mai ușor prin pandemie.
Izolarea, lipsa comunicării și a socializării pe viu, fricile și angoasele, timpul cu sine, toate acestea i-au venit poeziei mănușă. Poeții au scris și s-au filmat citind, oamenii au citit, au ascultat și au postat pe rețelele sociale versuri și poeme, site-urile de poezie fiind accesate cu o treime mai mult în primăvara anului trecut. Un actor precum Sir Patrick Stewart s-a filmat citind în fiecare dimineață cîte un sonet shakespearian pînă le-a terminat.
Dintr-odată poezia părea cea mai grațioasă și totodată solidă punte între oameni, un limbaj curățat de zgomotul lumii, o pîlnie pentru incertitudini, temeri și anxietăți.
S-au inițiat diverse forme de video-lecturi cu scriitori de la ei de-acasă: pe site-urile și pe conturile de Facebook ale librăriilor (Cărturești) și editurilor (Paralela 45, Casa de pariuri literare), pe citestema.ro, pe contul Maraton de poezie online 2020 ș.a., iar Festivalul „Poezia e la Bistrița” s-a ținut ca și cum nimic nu se-ntîmpla. Unele edituri au publicat doar o mînă de titluri, altele au rămas în stand-by, restul însă și-au văzut de planurile editoriale spre lauda lor: Cartier, Casa de editură Max Blecher, Tracus Arte și nou-venita în peisaj OMG, care a ajuns repede la cincisprezece titluri de cărți scrise de poeți tineri și foarte tineri.
Revistele Poesis Internațional și Z9 Magazine (fosta Zona Nouă) au scos numere consistente, au apărut o mînă de antologii din clasici, Mircea Cărtărescu s-a întors la poezie după treizeci de ani, iar pe final de an Nobelul literar a fost acordat americancei Louise Glück (n. 1943), după aproape un sfert de secol de cînd o poetă (poloneza Wislawa Szymborska) mai fusese onorată cu această distincție. Recent a apărut și prima carte de poezie a ei tradusă în limba română (la Editura Pandora M), iar Amanda Gorman, tînăra poetă afro-americană care a citit poemul inaugural la învestirea noului președinte american, a fost subiectul unei dezbteri aprinse despre privilegiile traducerii.
La Iași, ingeniosul bine inepuizabil Ion Barbu a deschis recent Muzeul Poezie(i) și tot la Iași se află în lucru o serie de antologii inedite în care cincizeci de poeți au scris poeme folosind versurile clasicilor. Robert Șerban a publicat recent Poemul curcubeu (Casa de pariuri literare), un experiment în cadrul căruia a scris live vreme de opt ore, într-o galerie timișoreană, pe o bobină de hîrtie un poem-fluviu.
Prezentul Dosar vorbește despre toate aceste lucruri pe care poezia le-a făcut pentru noi între primăvara lui 2020 și toamna lui 2021.