Pace şi prietenie

16 martie 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Simpozionul internaţional "Graniţele Europei", desfăşurat în Bucureşti la Colegiul Noua Europă în zilele de 24-25 noiembrie 2006, s-a racordat la una din problemele cele mai actuale ale României, deşi, aparent, comparaţia între Imperiul lui Charlemagne şi actuala Europă unită nu se leagă de jalbele ciobanilor rămaşi cu brînza nevîndută. Dar în absenţa unei serioase cercetări istorice, a discuţiei despre etapele - puţine - în care Europa a existat solidar şi cele - numeroase - cînd s-au trasat graniţe mai mult sau mai puţin aleatorii între civilizaţie şi barbarie, nu se poate rezolva raţional nici una dintre problemele economice, politice, sociale ale actualităţii. Tratativele, dosarele, standardele, clauzele tind să mascheze dimensiunile proiectului la care au aderat 27 de ţări: un spaţiu al păcii şi al bunăstării, un mecanism instituţional adecvat cooperării din prezent, fără a uita performanţele diferite ale trecutului. E important de ştiut de unde pînă unde se poate întinde acest spaţiu, dacă a mai existat vreodată, dacă ar putea fi utilizat ceea ce a fost pentru ceea ce o să fie. Simpozionul a plecat de la premisa conform căreia "procesul unificării continentului european presupune o decizie atent gîndită asupra graniţelor externe, a cursului şi a semnificaţiei acestora: unde se va termina Europa? Va include sau nu Turcia? Va include sau va exclude Ucraina, Rusia, teritoriile fostei Uniuni Sovietice, în general? Părerile asupra extinderii sînt foarte diferite. Dar nici graniţele interne nu pot fi neglijate. Ele sînt rezultatul a secole de istorie. Trebuie luate în calcul şi graniţele culturale, graniţele statelor naţionale şi graniţele care definesc regiuni istorice şi economice". Comunicările selectate în acest număr al Dilemei vechi nu dau un răspuns integral şi decis acestor întrebări. În ele se explică, într-un limbaj ştiinţific, presupunînd o atenţie susţinută din partea cititorului, premisele unui viitor răspuns. După ce se sting focurile de artificii, truda oamenilor de ştiinţă, propunerile experţilor, dezbaterile din comisiile de specialitate sînt chemate să asigure stabilitatea viitoarei construcţii, rezistenţa ei la cutremurele provocate de demagogia politicienilor, de surprizele climatice ale viitorului, de progresul tehnologic, de puterile în afirmare pe alte continente, de tot felul de evenimente imprevizibile. Graniţele Europei îi despart uneori pe politicienii aceleiaşi ţări, alteori se poate observa existenţa euro-scepticului în discursul celor mai vajnici euro-optimişti. E riscant de pronosticat dispariţia graniţelor externe sau interne ale Europei. Am putea spera totuşi că vor fi păzite de grăniceri prietenoşi. ( M.B. )

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cristian Mureșan, economist român din Paris: „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“ EXCLUSIV
Economistul Cristian Mureșan spune că în 1989, țări precum Polonia și România au plecat pe picior de egalitate și au avut o creștere spectaculoasă a PIB-ului, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană.
image
image
Care este cea mai ieftină capitală din Europa pentru amatorii de city break-uri. Se poate mânca cu mai puțin de 3 euro
În orașul cu cel mai bun preț pentru amatorii de city break-uri costurile sunt cu peste 10% mai mici decât cel de pe locul secund, Lisabona.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.