Otrăvuri, poţiuni şi leacuri

Publicat în Dilema Veche nr. 635 din 21-27 aprilie 2016
Otrăvuri, poţiuni şi leacuri jpeg

Ce e ştiinţă şi ce e ficţiune în opera lui Shakespeare? Pe site-ul shakespearelives.org, dedicat comemorării marelui autor, apare un articol despre otrăvurile, poţiunile magice şi leacurile întîlnite în piesele shakespeariene. Istorici, medici, chimişti şi botanişti încearcă să identifice din ce sînt compuse substanţele respective şi, mai ales, să le ghicească efectele.

În ultimul act din Romeo şi Julieta eroina foloseşte o poţiune pentru a intra într-o stare catatonică, vecină cu moartea. Se presupune că poţiunea ar fi putut avea la bază mătrăguna (atropa belladona), o plantă răspîndită în Europa. „Doza administrată ar trebui să fie foarte mică. Un singur fruct poate omorî un copil. E o plantă cu înalt grad de toxicitate. Totul depinde de cantitatea administrată, de circumstanţe şi de si­tua­ţia medicală generală a persoanei (vîrstă, greutate, starea de sănătate)“, explică Michael Heinrich de la UCL. Alte plante soporifice care ar fi putut induce efecte similare: seminţele de rogoz (ciperacee) sau omagul (aconitum napellus). Ambele sînt extrem de toxice. Dar nici una dintre ele nu are capacitatea de a induce o comă atît de profundă încît să reducă pînă la inaudibil bătăile inimii.

Crezînd-o moartă, Romeo vrea să se sinucidă şi îi cere spiţerului o otravă. (În Actul V, Scena 1: „Deci pune-aceasta-n orice băutură /Şi-o soarbe: /şi, dac-ai avea tărie cît douăzeci, / tot te-ar da gata-ndată.“ (traducere de Leon Leviţchi). La vremea aceea ar fi putut recurge la o otravă puternică, precum cianura de potasiu, sau la un extract pe bază de aconitum. Ambele substanţe produc stop respirator.

În Antoniu şi Cleopatra (Actul V, Scena 2) eroina află vestea morţii lui Antoniu şi, pentru a nu încăpea pe mîinile lui Cezar, vrea să se sinucidă. Metoda: muşcătura de aspidă. Prin aspide se înţelege o varietate de şerpi veninoşi din regiunea Nilului. Cleopatra cunoştea efectele veninului de şarpe. Pentru a-l testa, îl administrase unor criminali condamnaţi la moarte. Există patru tipuri de venin de şarpe: proteolitic (afectează structura moleculară în zona muşcăturii), hemotoxic (afectează sistemul cardiovascular), neurotoxic (afectează sistemul nervos) şi citotoxic (efecte locale în zona muşcăturii). Cel mai probabil, Cleopatra ar fi folosit un venin de aspidă neurotoxic şi citotoxic. Substanţa opreşte mai întîi semnalele nervoase către muşchi apoi către inimă şi plămîni. Victima moare în urma stopului cardio-respirator.

(Sursa: http://www.shakespearelives.org)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

familie nou nascut   foto pixabay jpg
O asistentă medicală a dezvăluit care este cel mai oribil nume pe care l-a auzit vreodată. Cum au reacționat internauții
O asistentă medicală a mărturisit că nu poate dormi noaptea din cauza celui mai „oribil” nume de copil pe care l-a auzit vreodată, iar prietenele ei, care lucrează în același domeniu, obișnuiau să țină o listă cu primele trei cele mai neinspirate nume.
jurații Românii au talent Foto Românii au talent   Facebook jpg
Andi Moisescu, dezvăluiri inedite din culisele „Românii au talent”. Cu ce dificultăți se confruntă jurații în timpul emisiunilor transmise în direct: „Întotdeauna e o presiune...”
Show-ul de divertisment „Românii au talent”, difuzat în această primăvară la PRO TV, își încheie cel mai recent sezon vineri, 23 mai 2025, odată cu difuzarea marii finale. Zece concurenți au reușit să ajungă în ultimul act al competiției și vor lupta pentru marele trofeu.
Foto: Muzeul Municipiului Bucureşti
Memoria vizuală a Bucureștiului, în volumul „Antropologie și Morfologie în studiul fizionomiei urbane”
Casa Filipescu Cesianu a găzduit sâmbătă, 17 mai 2025, a găzduit lansarea volumului „Antropologie și Morfologie în studiul fizionomiei urbane”, semnat de istoricul și antropologul Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București.
zodii, foto shutterstock jpg
Singura zodie din horoscop care nu trebuie să se îmbrace în alb. O face mereu să pară palidă, lipsită de viață și îi înăsprește trăsăturile
În astrologie, se spune că fiecare zodie are culori care o avantajează și altele care îi pot accentua trăsături mai puțin dorite.
primaria capitalei jpeg
adrian pintea png
Actrița româncă și celebră care s-a căsătorit cu un bărbat cu 20 de ani mai tânăr. L-a cunoscut pe partenerul ei când avea numai 16 ani
O poveste de dragoste remarcabilă din teatrul și filmul românesc este cea dintre actorul Adrian Pintea și Lavinia Tatomir.
Apple iPhone FOTO Shutterstock jpg
Apple riscă taxe vamale de 25% pentru iPhone-urile produse în afara SUA
Donald Trump a lansat o amenințare directă la adresa companiei Apple, anunțând că va impune o taxă vamală de 25% asupra produselor sale dacă iPhone-urile nu vor fi fabricate în Statele Unite.
2  5 lucruri de care sa  ii cont când î i iei o asigurare medicala de calatorie  Apeleaza la un broker cunoscut  i fii atent la acoperirile poli ei jpg
Record absolut pentru o asigurare de călătorie. Ce despăgubire a primit un român după o urgență medicală în vacanță
Un român a primit o despăgubire de aproape 60.000 de euro în urma unor probleme medicale survenite în vacanță. Este cea mai mare sumă achitată vreodată în baza unei asigurări de călătorie.
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
Ce pedeapsă le-a aplicat Elena Ceaușescu unor angajați care jucau table. Au scos-o din sărite imediat
Chiar dacă au trecut atât de mulți ani de la căderea regimului comunist, interesul pentru această perioadă din istoria României rămâne extrem de ridicat.