Otrăvuri, poţiuni şi leacuri

Publicat în Dilema Veche nr. 635 din 21-27 aprilie 2016
Otrăvuri, poţiuni şi leacuri jpeg

Ce e ştiinţă şi ce e ficţiune în opera lui Shakespeare? Pe site-ul shakespearelives.org, dedicat comemorării marelui autor, apare un articol despre otrăvurile, poţiunile magice şi leacurile întîlnite în piesele shakespeariene. Istorici, medici, chimişti şi botanişti încearcă să identifice din ce sînt compuse substanţele respective şi, mai ales, să le ghicească efectele.

În ultimul act din Romeo şi Julieta eroina foloseşte o poţiune pentru a intra într-o stare catatonică, vecină cu moartea. Se presupune că poţiunea ar fi putut avea la bază mătrăguna (atropa belladona), o plantă răspîndită în Europa. „Doza administrată ar trebui să fie foarte mică. Un singur fruct poate omorî un copil. E o plantă cu înalt grad de toxicitate. Totul depinde de cantitatea administrată, de circumstanţe şi de si­tua­ţia medicală generală a persoanei (vîrstă, greutate, starea de sănătate)“, explică Michael Heinrich de la UCL. Alte plante soporifice care ar fi putut induce efecte similare: seminţele de rogoz (ciperacee) sau omagul (aconitum napellus). Ambele sînt extrem de toxice. Dar nici una dintre ele nu are capacitatea de a induce o comă atît de profundă încît să reducă pînă la inaudibil bătăile inimii.

Crezînd-o moartă, Romeo vrea să se sinucidă şi îi cere spiţerului o otravă. (În Actul V, Scena 1: „Deci pune-aceasta-n orice băutură /Şi-o soarbe: /şi, dac-ai avea tărie cît douăzeci, / tot te-ar da gata-ndată.“ (traducere de Leon Leviţchi). La vremea aceea ar fi putut recurge la o otravă puternică, precum cianura de potasiu, sau la un extract pe bază de aconitum. Ambele substanţe produc stop respirator.

În Antoniu şi Cleopatra (Actul V, Scena 2) eroina află vestea morţii lui Antoniu şi, pentru a nu încăpea pe mîinile lui Cezar, vrea să se sinucidă. Metoda: muşcătura de aspidă. Prin aspide se înţelege o varietate de şerpi veninoşi din regiunea Nilului. Cleopatra cunoştea efectele veninului de şarpe. Pentru a-l testa, îl administrase unor criminali condamnaţi la moarte. Există patru tipuri de venin de şarpe: proteolitic (afectează structura moleculară în zona muşcăturii), hemotoxic (afectează sistemul cardiovascular), neurotoxic (afectează sistemul nervos) şi citotoxic (efecte locale în zona muşcăturii). Cel mai probabil, Cleopatra ar fi folosit un venin de aspidă neurotoxic şi citotoxic. Substanţa opreşte mai întîi semnalele nervoase către muşchi apoi către inimă şi plămîni. Victima moare în urma stopului cardio-respirator.

(Sursa: http://www.shakespearelives.org)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Nicușor Dan la vot. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Prefectura afirmă că Primăria Capitalei a lipsit nemotivat de la şedinţa privind referendumul iniţiat de ea
Deşi a fost convocată, tocmai instituţia reprezentată de Nicuşor Dan, care a iniţiat organizarea referendumului local din Capitală, a lipsit de la şedinţa organizată la Prefectură pentru stabilirea detaliilor tehnice privind votul.
Zidul Berlinului a căzut acum 20 de ani / comentarii ale presei internaţionale
9 noiembrie-Prăbușirea Zidului Berlinului, simbol al tiraniei comuniste. A fost primul pas către reunificarea Germaniei
Pe 9 noiembrie 1989, Zidul Berlinului, cel mai puternic simbol al Războiului Rece, s-a prăbușit. Tot pe 9 noiembrie, dar în 1888, criminalul Jack Spintecătorul și-a ucis ultima victimă.
Marie Claude Lhuillery Facebook jpg
România, admirată de francezii de peste 70 de ani care au parcurs toată Via Transilvanica: „Fiecare pas a fost o recompensă”
Doi francezi se numără printre cei mai vârstnici călători care au parcurs Via Transilvanica pe întreaga ei distanță de peste 1.400 de kilometri. La finalul călătoriei, Marie Claude și Pierre François Lhuillery au avut numai cuvinte de laudă pentru români.
cfr cluj dinamo facebook jpg
Rosenkranz comemorare evrei, captură video jpg
Evreii din Austria nu l-au lăsat pe preşedintele Parlamentului, din extrema dreaptă, să participe la comemorarea victimelor din 1938
Vineri, când comunitatea evreiască din Austria a comemorat 86 de ani de la progromul din 1938, mai mulţi protestatari nu i-au permis preşedintelui Parlamentului, care este membru al extremei drepte, să participe la eveniment.
Ligia Deca INQUAM Photos Octav Ganea webp
Anul în care toate școlile din România vor avea un catalog electronic național! Interviu EXCLUSIV cu ministrul Educației
Din anul 2029, toate școlile din România vor avea un catalog electronic național. Într-un interviu în EXCLUSIVITATE pentru Click! și adevărul.ro, Ligia Deca a declarat: „nu se vor trece doar notele".
Banner Sorin Bontea
Ce origini are chef Sorin Bontea. Are patru frați și a dus o viață grea: „N-am crescut în puf (...) Am trecut prin multe”
Sorin Bontea (54 de ani) se numără printre cei mai îndrăgiți bucătari chefi din România. Talentul său, dar mai ales profesionalismul culinar i-au adus o mare popularitate, iar fanii știu o mulțime de detalii despre viața lui, cu o singură excepție, etnia sa.
Donald Trump  foto   Profimedia jpg
SUA afirmă că un agent iranian a recunoscut că a primit din partea Gardienilor Revoluţiei misiunea de a-l asasina pe Donald Trump
Un afgan în vârstă de 51 de ani a fost pus oficial sub acuzaţie că, la ordinul Gardienilor Revoluţiei, a organizat un plan de asasinare a lui Donald Trump, potrivit ministerului de Justiţie american.
carne ton conserva istock jpg
Sunt sau nu conservele cu ton otrăvite cu mercur, substanță care poate fi fatală pentru sănătate: „Se depozitează la nivelul creierului și afectează funcționarea acestuia”
Două organizații au făcut, recent, o descoperire îngrijorătoare: toate conservele de ton analizate în câteva țări europene sunt contaminate cu mercur. Același lucru se întâmplă și în România. Avertismentul specialiștilor este clar: „mercurul se depozitează la nivelul creierului și afectează funcțion