ÔÇ×Ora╚Öul este al oamenilorÔÇť - trei ├«ntreb─âri pentru Dominic FRITZ, primarul Timi╚Öoarei

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 928 din 20 ÔÇô 26 ianuarie 2022
ÔÇ×Ora╚Öul este al oamenilorÔÇť   trei ├«ntreb─âri pentru Dominic FRITZ, primarul Timi╚Öoarei jpeg

De ce a fost nevoie de ├«nfiin╚Ťarea unui Centru de Proiecte ├«n subordinea Prim─âriei care s─â preia (o parte din) atribu╚Ťiile Asocia╚Ťiei Timi╚Öoara ÔÇô Capital─â Cultural─â 2021?

Misiunea Centrului este de a ├«ncuraja ╚Öi sus╚Ťine prin finan╚Ť─âri nerambursabile ini╚Ťiative din comunitate menite s─â contribuie la cre╚Öterea calit─â╚Ťii vie╚Ťii ├«n Timi╚Öoara. Domeniile de finan╚Ťare s├«nt multiple. Cultura este cel mai important din aceast─â list─â, inclusiv datorit─â titlului de Capital─â European─â a Culturii, ├«ns─â Centrul acord─â finan╚Ť─âri ╚Öi pentru educa╚Ťie, tineret, sport, mediu, implicare civic─â ╚Öi social─â. Iar dincolo de acordarea de finan╚Ť─âri, Centrul are ╚Öi misiunea de a stimula ╚Öi cre╚Öte capacitatea comunit─â╚Ťilor locale de a se implica ├«n via╚Ťa ora╚Öului, de a-i ├«ncuraja pe timi╚Öoreni s─â fie parte activ─â din via╚Ťa cartierelor lor. Ora╚Öul este al oamenilor, iar Centrul de Proiecte creeaz─â cadrul prin care timi╚Öorenii pot adresa, al─âturi de Prim─ârie, deopotriv─â probleme ╚Öi oportunit─â╚Ťi ale Timi╚Öoarei. A╚Öadar, ├«nfiin╚Ťarea Centrului de Proiecte nu a avut nici o leg─âtur─â cu Asocia╚Ťia, ci este parte din viziunea de dezvoltare a ora╚Öului prin implicarea comunit─â╚Ťii ├«n cre╚Öterea bun─âst─ârii vie╚Ťii ├«n ora╚Ö. Specific pentru programul cultural Timi╚Öoara 2023 ÔÇô Capital─â European─â a Culturii, Centrul de Proiecte a creat cadrul de finan╚Ťare transparent─â, unitar─â, dar ╚Öi flexibil─â, adaptat─â nevoilor proiectelor care compun acest program cultural aparte. Operatorii culturali ╚Öi institu╚Ťiile de cultur─â s├«nt actorii-cheie pentru dezvoltarea ╚Öi derularea acestuia ╚Öi care acum, prin Centrul de Proiecte, s├«nt sprijini╚Ťi ╚Öi ├«ncuraja╚Ťi s─â lucreze ├«mpreun─â, s─â g├«ndeasc─â la scar─â european─â, s─â se dezvolte ╚Öi s─â ├«╚Öi asume valorificarea oportunit─â╚Ťii titlului european ╚Öi schimbarea ora╚Öului prin cultur─â. Pe acelea╚Öi principii de deschidere ╚Öi transparen╚Ť─â, la Centrul de Proiecte s-a format recent echipa independent─â de profesioni╚Öti care, pentru timpul scurt r─âmas p├«n─â la deschiderea anului 2023, ╚Öi-a asumat analiza stadiului programului cultural ╚Öi revizuirea lui la contextul pandemic ╚Öi capacit─â╚Ťile realiste de livrare, ├«n acord cu angajamentele dosarului de candidatur─â ╚Öi care au adus titlul Timi╚Öoarei. Am toat─â ├«ncrederea ├«n profesionalismul acestei echipe ╚Öi ├«n capacitatea noastr─â, a tuturor, deciden╚Ťi, operatori, institu╚Ťii, cet─â╚Ťeni, de a ne (re)uni energiile pentru livrarea cu succes a anului Capitalei Europene a Culturii, anul Timi╚Öoarei ╚Öi al Rom├óniei pe scena Europei.

Cum ve╚Ťi asigura corelarea institu╚Ťiilor angajate ├«n finan╚Ťarea ╚Öi organizarea propriu-zis─â a evenimentelor (Prim─ârie, Consiliul Jude╚Ťean, Ministerul Culturii etc.)?

Cel mai important lucru acum este adaptarea cadrului legislativ pentru implementarea programului Timi╚Öoara 2023 ÔÇô Capital─â European─â a Culturii. ├Än acest sens, lucr─âm intens ├«mpreun─â cu echipele de specialitate ale Ministerului Culturii ╚Öi ale Consiliului Jude╚Ťean Timi╚Ö, continu├«nd munca ini╚Ťiat─â pe textul OUG42/2019 din august 2021. Amendarea acesteia a fost ├«nt├«rziat─â de criza politic─â ╚Öi guvernamental─â, ├«ns─â am convingerea c─â s├«ntem pe drumul cel bun ╚Öi ├«n scurt timp vom avea acel cadru legislativ care s─â reglementeze finan╚Ťarea multianual─â, responsabilit─â╚Ťile celor trei mari finan╚Ťatori publici ╚Öi modalitatea lor de colaborare pentru un an european cultural de succes pentru Timi╚Öoara ╚Öi Rom├ónia.

Care s├«nt, acum, priorit─â╚Ťile ├«n raport cu programul cultural anun╚Ťat ├«n dosarul de candidatur─â?
Programul cultural pentru anul 2021 a fost deblocat prin finan╚Ťarea proiectelor de c─âtre Centrul de Proiecte, ocazie cu care s-a realizat ╚Öi o prim─â cartografiere a proiectelor care compun programul cultural Timi╚Öoara 2023 ÔÇô Capital─â European─â a Culturii. Pornind de aici, echipa curatorial─â atras─â la Centrul de Proiecte a realizat o analiz─â ├«n profunzime a st─ârii actuale a programului cultural prin raportare la angajamentele din dosarul de candidatur─â. Pe baza acesteia, echipa curatorial─â va propune programul cultural revizuit la contextul pandemic ╚Öi la noul an de de╚Ťinere a titlului european de c─âtre Timi╚Öoara. Acest program este revizuit prin dialog constant cu partenerii dosarului de candidatur─â ╚Öi al╚Ťi reprezentan╚Ťi ai sectorului cultural ╚Öi va fi ├«n scurt timp prezentat partenerilor publici ÔÇô Ministerul Culturii ╚Öi CJT, comitetului european de monitorizare ╚Öi, desigur, opiniei publice.

interviu realizat de Matei MARTIN

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.