Oradea – mai ambițioși ca de obicei

Publicat în Dilema Veche nr. 946 din 26 mai – 1 iunie 2022
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

În zilele de 4, 5 și 6 mai, la Oradea a avut loc o nouă ediție a Conferințelor Dilema veche. Tema conferințelor a fost „Comedia lumii”, aparent în răspăr cu spiritul zilei, dar în realitate, nu. Fideli spiritului revistei noastre, credem că marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi înțelese și nici respectate dacă uităm că tragedia merge de braț cu comedia prin lumea oamenilor. Vă amintiți simbolul teatrului – două măști siameze, una plîngînd, cealaltă rîzînd? Ar putea fi foarte bine simbolul vieții înseși. Cît despre teatru, nu am adus vorba chiar degeaba. Am vrut să facem o ediție cu totul specială a conferințelor noastre și am fost mai ambițioși ca în alte cazuri. Am socotit că o asemenea temă („Comedia lumii”) nu poate fi mai bine ilustrată decît prin comedie. Iar „dramaturgia” întregului eveniment, care a urmărit explorarea mai multor sensibilități comice decupate regional, ne-a făcut să optăm pentru comedii realizate de doi mari clasici, ei înșiși exponenți ai unor zone spiritual-temperamentale diferite: Caragiale și Creangă. Așadar, după ce, în prima zi, au conferențiat profesorul Daniel David de la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca („Au românii umor? Elemente de psihologie a umorului”) și profesoara Adriana Babeți de la Universitatea de Vest din Timișoara („Să rîzi? Să plîngi? Despre rîsu’-plînsu’ lumii noastre”),  spectacolele de teatru Rosto după I.L. Caragiale și Moș Nichifor după I. Creangă, producții ale prestigiosului Teatru ACT, au ținut afișul celei de-a doua și celei de-a treia zile. De asemenea, în fiecare seară a conferințelor, publicul l-a putut asculta pe cel mai important critic și istoric de teatru român, colaboratorul nostru drag George Banu, profesor emerit la Sorbona.

Ne-a bucurat să găsim la Oradea atîția oameni dispuși să rîdă și, în același timp, dispuși să înțeleagă de ce rîd – vasăzică și bine dispuși, și inteligenți. Oradea de azi este o bijuterie, iar conferințele au avut loc în două spații reprezentative pentru noul profil al orașului. Splendid renovate, Sinagoga Neologă (indiscutabil, cea mai frumoasă sală în care au pătruns vreodată conferințele noastre) și Teatrul „Regina Maria” au găzduit întîlnirile invitaților noștri, conferențiari și artiști, cu publicul orădean.

Ediția orădeană a Conferințelor Dilema veche a fost finanțată de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și în Regiune (APTOR – Visit Oradea), condusă de doi oameni admirabili, Alina Toie și Alexandru Chira. Esențial a fost și sprijinul Fundației Superbet, partenerul strategic al conferințelor noastre, care ne va fi alături în toate edițiile din acest an. Mulțumiri! Sponsorilor Banca Transilvania și Group West Arad (dealer Opel, Peugeot, Citroën), precum și partenerului nostru de mobilitate Sixt Group Romania – recunoștința noastră. Ca de obicei, și această ediție a Conferințelor Dilema veche a fost organizată de Grupul pentru Management și Mediere Culturală, împreună cu revista noastră.

Acest Dosar reproduce fragmente din cadrul Conferințelor Dilema veche. Textele au fost editate, după nevoie, avînd în vedere trecerea de la oralitate la versiune scrisă.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Liceul – o instituție
A devenit cumva liceul o instituție care să-i pregătească pe adolescenții de acum în mod real pentru viață?
p 10 jpg
Greva din învățămînt cîteva gînduri despre solidaritate
Mie, ca părinte și om care nu plănuiește să părăsească în curînd România, greva din aceste zile îmi dă un soi speranță.
p 11 jpg
image png
Foști copii, viitori adulți
Elevii de azi, mai ales cei din mediul urban, văd traseul școlar orientat către o țintă prestabilită: facultatea.
image png
„Părinții tăi știu ce vrei să faci?”
Din adolescență îmi aduc aminte mai degrabă de cărți și de personaje decît de oameni și întîmplări.
image png
Liceenii și liceenii
Atunci, de ce ne purtăm acum ca și cum am fi fost? Și, mai mult, ca și cum ne e dor să fim ceea ce n-am fost?
p 13 jpg
După douăzeci de ani
La finalul anului şcolar e întotdeauna linişte.
image png
Concert pentru o școală bună
ntîmplarea asta m-a lovit, ca sabia colonelului Lawrence din proza lui Eliade, drept în creștet.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.