Omul de la partid

George BUTUNOIU
Publicat în Dilema Veche nr. 887 din 8 - 14 aprilie 2021
Omul de la partid jpeg

Omul de la partid își planifică și el o sîmbătă cu familia și cu prietenii, să meargă la pădure, să frigă cîțiva mici și să bea bere la aer curat. Ultimul week-end cînd a apucat să ajungă în afara orașului a fost acum o jumătate de an, dar nu a putut să mai coboare din mașină, că venise ploaia. Și era și frig, toamnă tîrzie, deja. Acum omul de la partid a pus deja berea și undițele în mașină, bagajele sînt făcute, mîine la prima oră pleacă spre Singureni, că peștele se prinde mai bine de dimineață.

Dar vineri seară, după nouă, chiar în timpul filmului, sună telefonul și-l trezește din somn. Adormise deja, că e ostenit, nu a mai apucat să vadă sfîrșitul unui film de ani buni. Aude că mîine dimineață trebuie să fie la partid, apoi vor merge la o manifestație spontană. A uitat să întrebe pentru ce sau împotriva a ce vor manifesta. De fapt, nici nu s-a mai gîndit să întrebe, că nu-l interesa defel. Și-a anunțat familia că el nu mai merge mîine, dar că să se ducă fără el. După care s-a băgat trist în pat și a adormit din nou.

Omul de la partid merge la partid, se duce unde este trimis, fie că e vară, e ger, ploaie sau poluare. Se suie în mașină și merge prin sate sărace, bătînd din poartă în poartă, să vorbească cu alegătorii. Are două sandviciuri la el, dar întotdeauna și o conservă, în caz că. În satele sărace nu sînt restaurante la care să te oprești să mănînci, așa că e mai sigur să iei cu tine tot ce ai nevoie. În satele sărace, cîinii de la partidul rival umblă întotdeauna dezlegați, așa că trebuie să fii cu ochii în patru și cînd mergi pe uliță, dar, mai ales, cînd bați la poarta omului. Dacă vezi că țăranul iese cu o furcă în mînă, o sapă, o greblă sau doar cu un vătrai, trebuie să treci automat la planul B, așa cum ți s-a făcut instructajul la partid.

Pe omul de la partid îl părăsesc jumătate dintre prieteni, e înjurat pe stradă, i se zice „huo” și e scuipat pe haine, pe cap sau chiar între ochi, în funcție de dexteritatea scuipătorului, dar și de cea a omului de la partid de a se eschiva. De cele mai multe ori nu e nimerit, într-adevăr, pentru că omul de la partid și-a format deja reflexele de a fanda eficient cînd vine scuipatul.

Dar, iată, partidul a ajuns la guvernare! Au trecut ani și ani și ani, într-adevăr, însă a ajuns! A meritat efortul, își spune omul de la partid. L-au pus într-o funcție importantă și acuma poate și el să-i pună pe alții în alte funcții importante. Și voi vă așteptați ca omul de la partid să spună nu, îmi propuneți voi funcția asta, dar eu știu că sînt alții mult mai buni decît mine, chiar și mai deștepți, cu vorbire aleasă și cultură generală, care vorbesc limbi străine cu accent americănesc, elegant îmbrăcați, așa că îi las pe ei să ocupe funcția, că îs mai competenți și e mai bine pentru țară.

Voi rîdeți ținîndu-vă de burtă de omul de la partid, scrieți toate măscările despre el pe Facebook, îl arătați cu degetul cînd îl vedeți la televizor și ziceți că uite ce bou, în timp ce stați comod în fotoliu, cu o bere în mînă și cu o plăcintă în cealaltă, iar el e cu umbrela în ploaie, la miting, pe lîngă Intercontinental. Și apoi vă așteptați să se dea frumos deoparte și să vă cheme politicos ca să ocupați postul, fiindcă sînteți educat, aveți experiență în multinaționale, vorbiți frumos engleza și aveți costume elegante? Seriooos?

Ei bine, deși e greu de crezut, sînt mulți, foarte mulți chiar, cei care nu numai că sînt convinși că așa ar trebui să facă omul de la partid, ci sînt chiar uimiți și dezgustați că nu o face. Și spun că da, vezi, am avut dreptate cînd spuneam ce spuneam despre el...

Ei bine, vă garantez eu că omul de la partid nu va face asta. Fiindcă el face ceea ce este în natura umană să facă și să nu facă. Și eu nu îl condamn atît pe el că nu se dă deoparte din postul pe care l-a pus partidul, și nici pe prietenii lui și pe ceilalți oameni de la partid, semianalfabeți și săraci cu duhul, pe care i-a pus pe celelalte posturi, cît vă condamn pe voi, cei educați la universități bune, care lucrați la firmele curate din office buildings, care vorbiți engleza cu accent american și încă două limbi, care mergeți din doi în doi ani la Festivalul „George Enescu” și chiar la Operă, din cînd în cînd, care aveți costume Dormeuil și mirosiți frumos a Fahrenheit, că nu vreți să știți că singurul mod în care cei ca voi pot să ajungă în acele posturi este să-i luați locul la partid, mai întîi. Da, așa este, știm cu toții că e caca la partid, e urît în satele sărace și nu sînt restaurante în care să mănînci un St. Jacques sau un foie gras cînd te duci acolo în campanie, și nici măcar un steak de Doamne-ajută. Că nu ți-ai lăsa vreodată week-end-ul de shopping la Milano sau de schi la Poiana Brașov, fiindcă te cheamă partidul la miting. Dar altă metodă de a ajunge la puterea de decizie în stat încă nu s-a inventat în democrațiile din partea aceasta de lume în care sîntem. Și da, dacă știți că sînteți la fel de deștepți și de bine intenționați ca Nicușor Dan, dar nu vreți să faceți ce a făcut el de nebun timp de zece ani, pînă să ajungă unde a ajuns, măcar aveți decența să tăceți dracului din gură...

George Butunoiu este head-hunter, conduce una dintre cele mai vechi firme de recrutare din România. A lansat Politoscop, o cercetare a profilurilor individuale ale politicienilor români, și ține blog-ul de gastronomie și savoir-vivre Restocracy, unde urmărește cele mai bune restaurante din București.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic