Oftica şi alte ofuri

Publicat în Dilema Veche nr. 772 din 6-12 decembrie 2018
Oftica şi alte ofuri jpeg

Nu vreau cîtuși de puțin să dau apă la moară celor care își închipuie că tot ce-i rău în România vine de la fanarioți, dar „oftica“ şi „pizma“ vin, cum-necum, din greacă. „Pizmă“ vine din peísma (ciudă), iar grecescul óchtikas are acelaşi semantism cu românescul „oftică“: înseamnă „tuberculoză“ dar şi „pizmă“, „invidie“. Expresiile „respiratorii“ ale nemulţumirii – oftatul, oftul, ahtul – par şi ele înrudite cu oftica; tustrele provin din grecescul áchti, care înseamnă „jind“, „rîvnă“, „dorinţă“ (vezi „ahtiere“), dar şi suferinţa, invidia aferentă. Din aceeaşi familie par să fie şi áchos („suferinţă“, „tristeţe“), áchtos („povară“, „greutate“) şi ochtéo („prost dispus“, „morocănos“). Ceea ce ilustrează felul în care o boală de plămîni a ajuns să acopere o gamă întreagă de stări şi afecte „pectorale“. Fizio-filologic vorbind, oftatul e expresia prin excelenţă a ofticii.

Invidia e la fel de veche ca lumea, iar oftica nu a fost (nici ea!) inventată de români. Și totuși, avatarurile lor din „sud-estul“ obidit, rural, arhaic – fie că e vorba de bazinul mediteranean, de Balcani sau de America de Sud – au un ce aparte, sînt mai cu moţ. Poate din cauza unei neîncrederi fundamentale, specifice locului, în celălalt şi în autorități – de la guvern şi alte instituții de stat la facultăți, spitale, jurii şi instanţe de tot felul.

Sinonime, în fond, invidia şi oftica se deosebesc prin cîteva particularități stilistice. Invidia e centrifugă, îl vizează pe invidiat, tinde către el (vreau şi eu ce are celălalt), oftica e centripetă, e orientată către sinele ofticos (eu nu am oricum, să nu aibă nici celălalt). Dacă oftica e resemnată, defetistă, staţionară, invidia predispune la acțiune, e voluntară şi dinamică. Invidia e pragmatică, oftica e nestrămutată, „principială“. Invidia e cerebrală, vizuală (din latinescul in-video – a privi cu ochi rău, a deochea), oftica e viscerală, pneumatică, ţine, ar spune Noica, de „suflețel“. Invidia e latină, oftica e greacă. Exagerînd niţel, invidia e catolică, oftica e ortodoxă (nu că vreuna dintre ele ar fi creştinească).

Remarcăm în treacăt bogăția morfologică a „pizmei“ și a „ofticii“, în limba română. Avem substantivele pizmă, pizmăluire, pizmășie, pizmuire, verbele a pizmălui, pizmi, pizmui, pizmuluí şi, mai ales, adjectivele pizmaș, pizmăreț, pizmășesc, pizmătar/pizmătărea, pizmătareț, pizmătăreț, pizmătarnic, pizmătăresc, pizmător, pizmitor, pizmos, pizmuitor. Şi ofticare, oftică, oftigă, ohtică, osfică; a se oftica, oftici, oftigi, osfica; ofticigit, ofticos, oftigos, osfigos.

Ingenioasă şi imprevizibilă, limba română oferă şi un antidot pentru oftică. Exorcizată prin diminutivare şi convertită coregrafic, „oftica“ devine „ofticuţă“, un dans popular muntenesc, un fel de horă care se joacă încet. 

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Primarul PSD care îl susține asumat pe Nicușor Dan: „Nu avem altă șansă de a ne continua viața în România”
Primarul Buzăului Constantin Toma spune că între un „posibil fascist” și democrație, în turul doi al alegerilor prezidențiale, el și alți primari social-democrați, vor alege democrația. Edilul îl susține public pe Nicușor Dan, dar nu va face campanie pentru că imaginea PSD este „foarte proastă”.
wizz air pixabay jpg
Wizz Air lansează o nouă rută către o destinație de vis. Cât va costa biletul de avion
Este o destinație de o frumusețe rară, iar începând din această toamnă vom putea ajunge iaci ușor!
barbat mort jpg
Un bărbat mort a fost „readus la viață” de AI pentru a transmite un mesaj ucigașului său la proces
Chris Pelkey a murit în urmă cu trei ani într-un schimb de focuri în Arizona. Dar, cu ajutorul inteligenţei artificiale, el a revenit la începutul acestei luni în procesul pentru condamnarea ucigaşului său pentru a da el însuşi o declaraţie în calitate de victimă, relatează BBC.
inghetata cu capsuni jpg
Înghețată cu căpșuni
Înghețata cu căpșuni este un desert răcoritor și plin de prospețime.
barcute cu avocado jpg
Bărcuțe cu avocado
Bărcuțele cu avocado sunt un aperitiv savuros și se fac foarte ușor.
Marcel Bolos scaled e1698758891775 1024x577 (1) jpeg
România vrea renegocierea PNRR pentru a evita pierderea de fonduri europene
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de joi, continuarea procesului de renegociere a Planului Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
ciorba de pastrav cu smantana jpg
Ciorbă de păstrăv cu smântână
Ciorba de păstrăv cu smântână este ideală pentru iubitorii de pește și este un adevărat răsfăț culinar.
George Simion si Nicusor Dan  Congres BNS Foto Inquam Photos  Madalina Norocea (2) jpg
Răspunsul lui Simion la manifestul lansat de Dan Șucu: „România nu se va abate de la parcursul său european și atlantic”
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a răspuns în cuvinte mari manifestului lansat de Confederația Concordia, care le-a cerut, joi, aspiranților la fotoliul de la Cotroceni să se angajeze că vor păstra România pe drumul european și atlantic.
chec cu cirese jpg
Chec cu cireșe
Checul cu cireșe este o gustare dulce și reconfortantă.