Of, realitatea mea!

Publicat în Dilema Veche nr. 922 din 9 – 15 decembrie 2021
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg

„Într-o bună zi lumea virtuală ar putea să se impună peste lumea reală”, scria undeva filozoful Paul Virilio. Pentru o parte din omenire, această predicție e un avertisment, iar pentru alții e o promisiune.

În timp ce progresul tehnologic ne permite să vedem tot mai departe în Univers (există deja o fotografie destul de clară a unei găuri negre și se pregătește relocarea umană pe Marte), aici, pe minuscula noastră planetă, a început expansiunea unor alte universuri: omniversul Nvidia, miniversul Minecraft, metaversul post-Facebook. Acesta din urmă, dorindu-se o versiune mai complexă a Internetului, o realitate alternativă tridimensională ce aspiră la primordialitate. Căci, iată, realitatea, așa cum o ști(a)m, pare insuficientă, nesatisfăcătoare, convențională sau, altfel spus, „strîmtă” și săracă.

În mai puțin de un secol, am străbătut calea de la înregistrarea unor imagini reale în mișcare la crearea unei realități virtuale, de la scrisul pe hîrtie la arhive informaționale în nori, de la antibiotice la inginerie genetică și entități non-organice, de la video games la VR, de la avatarurile din social media la sex cu roboți, de la calculatoare de buzunar la AI, de la carduri bancare la criptomonede, de la memorabilia la jetoane nefungibile, de la oița Dolly la Siri, Alexa, Sophia.

De la preocuparea pentru Celălalt și aspirația spre unicitate la curiozitatea pentru Cealaltă Realitate și obsesia pentru Singularitate nu pare să fi fost decît un mic pas pentru omenire.

Peste trei miliarde de suflete dependente de bunăvoie de alternativa sinelui social, prinse în plasa web a interacțiunii sociale fără corporalitate, se pregătesc (sau, mai bine zis, sînt conduse) spre un nou exod: virtualul mentalului individual, dar, mai ales, colectiv. Trăim deja într-un viitor socio-economic pe care majoritatea omenirii nu-l înțelege: jetoane nefungibile, legislația certificată prin blockchain, plăți efectuate în crypto, tranzacții cu terenuri virtuale în metavers.

Tehnologia a devenit drogul preferat al (post)omenirii, iar virtualul este noua Nirvana.

„În spațiile virtuale, stimularea nu are sfîrșit, iar această stimulare perpetuă lipsită de satisfacție devine o formă de încarcerare”, scria Jonathan Franzen, scriitorul american pasionat de păsări, autor de romane despre relațiile de familie. Și adevărul e că nu știm cînd, cum, cu ce implicații virtualul va corupe realul și artificialul va defini umanul în mod fundamental.

Dacă social media ne-a scos din societate, metaversul promite că ne va elibera de realitate. Sîntem pregătiți pentru ce ni se pregătește? Cu ce așteptări așteptăm să migrăm dincolo de realitate?

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Prima echipă eliminată de la Euro 2024, după ce Franța și Olanda au remizat în grupa D
Germania și Spania sunt deja în optimile Campionatului European.
image
Cum a rămas un român fără bani în cont în timp ce își rezerva vacanța online. „Am intrat pe link”
Numărul înşelăciunilor legate de rezervări online a crescut de 9 ori în acest an. A păţit-o şi un tânăr din Bucureşti care a rămas fără o sumă importantă din cont.
image
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Un avocat specializat în vătămări corporale catastrofale a avertizat consumatorii împotriva utilizării a trei produse cancerigene care se găsesc în mod obișnuit în case.

HIstoria.ro

image
Care a fost singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României?
Pe 29 aprilie 1962, aproape 80.000 de spectatori au ținut să fie prezenți la finală, pe „23 August”.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î