Of, realitatea mea!

Publicat în Dilema Veche nr. 922 din 9 – 15 decembrie 2021
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg

„Într-o bună zi lumea virtuală ar putea să se impună peste lumea reală”, scria undeva filozoful Paul Virilio. Pentru o parte din omenire, această predicție e un avertisment, iar pentru alții e o promisiune.

În timp ce progresul tehnologic ne permite să vedem tot mai departe în Univers (există deja o fotografie destul de clară a unei găuri negre și se pregătește relocarea umană pe Marte), aici, pe minuscula noastră planetă, a început expansiunea unor alte universuri: omniversul Nvidia, miniversul Minecraft, metaversul post-Facebook. Acesta din urmă, dorindu-se o versiune mai complexă a Internetului, o realitate alternativă tridimensională ce aspiră la primordialitate. Căci, iată, realitatea, așa cum o ști(a)m, pare insuficientă, nesatisfăcătoare, convențională sau, altfel spus, „strîmtă” și săracă.

În mai puțin de un secol, am străbătut calea de la înregistrarea unor imagini reale în mișcare la crearea unei realități virtuale, de la scrisul pe hîrtie la arhive informaționale în nori, de la antibiotice la inginerie genetică și entități non-organice, de la video games la VR, de la avatarurile din social media la sex cu roboți, de la calculatoare de buzunar la AI, de la carduri bancare la criptomonede, de la memorabilia la jetoane nefungibile, de la oița Dolly la Siri, Alexa, Sophia.

De la preocuparea pentru Celălalt și aspirația spre unicitate la curiozitatea pentru Cealaltă Realitate și obsesia pentru Singularitate nu pare să fi fost decît un mic pas pentru omenire.

Peste trei miliarde de suflete dependente de bunăvoie de alternativa sinelui social, prinse în plasa web a interacțiunii sociale fără corporalitate, se pregătesc (sau, mai bine zis, sînt conduse) spre un nou exod: virtualul mentalului individual, dar, mai ales, colectiv. Trăim deja într-un viitor socio-economic pe care majoritatea omenirii nu-l înțelege: jetoane nefungibile, legislația certificată prin blockchain, plăți efectuate în crypto, tranzacții cu terenuri virtuale în metavers.

Tehnologia a devenit drogul preferat al (post)omenirii, iar virtualul este noua Nirvana.

„În spațiile virtuale, stimularea nu are sfîrșit, iar această stimulare perpetuă lipsită de satisfacție devine o formă de încarcerare”, scria Jonathan Franzen, scriitorul american pasionat de păsări, autor de romane despre relațiile de familie. Și adevărul e că nu știm cînd, cum, cu ce implicații virtualul va corupe realul și artificialul va defini umanul în mod fundamental.

Dacă social media ne-a scos din societate, metaversul promite că ne va elibera de realitate. Sîntem pregătiți pentru ce ni se pregătește? Cu ce așteptări așteptăm să migrăm dincolo de realitate?

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

colaj zmenta propaganda rusa
Sute de mesaje anti-UE, trimise pe un grup de Telegram din România. „Românii sunt slugile europenilor” și „UE ne fură bogățiile”
Vloggerul Mihai Zmenta a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă acțiune de propagandă coordonată din Rusia, desfășurată pe unul dintre grupurile sale de Telegram.
thomas muller fb bayern munchen jpg
Thomas Muller, dat afară de Bayern Munchen, după 25 de ani în care a bătut record după record
Jucătorul legendar al bavarezilor va evolua la alt club din sezonul viitor.
Coletina, Bucuresti, foto Shutterstock jpg
Cartierul din București unde domnitorul Matei Basarab i-a fugărit pe turci. Cum și-a primit numele pe care îl poartă în prezent
Cartierele bucureștene, precum Colentina, Crângași sau Obor, și-au primit numele după diferite obiective ale zonei sau evenimente istorice importante. Descoperă-le poveștile interesante!
atac cu drone jpg
Ambuscadă devastatoare cu drone și artilerie în Donețk. 19 vehicule rusești distruse
Trupele ucrainene decimează asaltul rusesc din regiunea Donețk, distrugând 19 vehicule și ucigând zeci de ruși într-o ambuscadă devastatoare de artilerie și drone.
Bri Stern si Andrew Tate FOTO Profimedia
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
Bri Stern, un fotomodel în vârstă de 29 de ani, l-a dat în judecată pe Andrew Tate, acuzându-l de agresiune fizică, amenințări cu violul și chiar amenințări cu moartea.
BeFunky collage (69) jpg
Jean de la Craiova, adevărul despre relația cu Dem Rădulescu și Jean Constantin. Cântărețul îi însoțea în turnee și le căra servietele: „M-am molipsit de la ei”
Jean de la Craiova a avut o relație extrem de specială cu marii actori Jean Constantin și Dem Rădulescu. Cântărețul de muzică de petrecere i-a însoțit pe cei doi în mai multe turnee și recunoaște că a avut numeroase lucruri de învățat de la ei.
Aeroportul Daocheng Yading, din China, Shutterstock jpg
Care este cel mai înalt aeroport din lume. Altitudinea ridicată implică proceduri speciale de operare
Aeroporturile joacă un rol esențial în infrastructura globală, iar unele dintre ele se remarcă inclusiv prin altitudinea la care sunt situate. Care este cel mai înalt aeroport din lume?
Tarifele lui Donald Trump FOTO Profimedia
Tarifele lui Trump îi gonesc pe investitorii ultra-bogați în Europa și Asia
Deși Donald Trump a spus că strategia sa agresivă de tarife va aduce o crește considerabilă a veniturilor SUA, până acum a dus la o scădere dramatică, piețele de acțiuni din SUA trecând prin cea mai proastă săptămână din martie 2020.
tarife trump import fotoX jpg
Vămile din SUA au început colectarea tarifului de 10% pentru importuri. Alte taxe mai mari intră în vigoare săptămâna viitoare
Autoritățile vamale americane au început sâmbătă, 5 aprilie, să colecteze tariful unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din mai multe țări.