O supracorecție necesară

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
image

În Scurtă istorie a Mișcării, romanul scriitoarei cehe Petra Hulová, într-un viitor apropiat în care femeile conduc lumea, bărbații „neconformi“ sînt prinși și închiși într-un centru de reeducare pînă cînd reușesc să-și aprecieze partenerele pentru calitățile lor morale și intelectuale, iar nu pentru felul cum arată. La fiecare pagină, alternativa la patriarhat – prin tratamentele cu electroșocuri, medicamente și diverse metode de reformare sexuală – se vădește șocantă, născătoare de coșmaruri. Cum să iei unui om dreptul la libertate, cum să-i alterezi corpul și gîndirea după propriul plac, cum să nu-ți pese de sănătatea lui fizică și psihică? În esență, Scurtă istorie a Mișcării nu este nimic altceva decît Povestea slujitoarei a lui Margaret Atwood pe dos. „Tortură“, „deprimantă“, „oribilă“, așa au descris cititorii cartea pe Amazon, îngroziți de tratamentele umilitoare la care sînt supuși bărbații în roman. Și totuși, dacă reflectăm o clipă, ne dăm seama că fiecare dintre aceste tratamente aplicate bărbaților oglindește numai o parte dintre practicile la care au fost supuse în realitate femeile de-a lungul secolelor.

Iar în prezent unde ne aflăm, după secole de evoluție a societății și o sută de ani de feminism în epoca modernă?

În urmă cu nici o lună, Curtea Supremă a SUA a abrogat decizia în cazul Roe vs Wade, deschizînd astfel portița multor state de a avea puterea legislativă să interzică avortul. În prezent, șapte state americane interzic avortul inclusiv în cazuri de viol sau incest, indiferent de vîrsta mamei, și se așteaptă ca mai mult de jumătate din țară să introducă în curînd interdicții totale sau restricții dure asupra accesului la avort.

De cealaltă parte a oceanului, în Marea Britanie s-a înregistrat de curînd un record negativ: 67.125 de violuri au fost raportate poliției în 2021, conform rapecrisis.org.uk. Cinci milioane de femei din Anglia și Scoția au fost violate sau agresate sexual după vîrsta de 16 ani. Jumătate dintre violurile asupra femeilor sînt comise de către partenerul curent sau fostul partener. Una din cinci femei a fost violată sau abuzată sexual ca adult, iar una din două supraviețuitoare a fost violată mai mult de o dată. Cu toate astea, numai cinci violuri din șase ajung să fie raportate autorităților, și numai unul din o sută rezultă într-o condamnare în curs de un an.

Iar discuția despre drepturi egale de-abia începe aici, cu toate aceste oribile nedreptăți. Mișcarea #metoo a pus reflectorul, la rîndul ei, pe o rană importantă. Pînă la urmă, despre ce vorbim cînd vorbim despre inegalitate și abuz asupra femeilor? La mijloc se află, cred, puterea, acea putere pe care bărbații au avut-o de mii de ani și din care acum sînt obligați să cedeze o parte, pentru a echilibra balanța și a discuta de la egal la egal cu femeile. Cînd vorbim în public despre inegalitate în drepturile femeilor față de bărbați, din discuție pare să fie absentă de multe ori empatia, aceeași empatie care îi face pe cititorii Petrei Hulová să icnească de durere cînd se pun în pielea acelor bărbați torturați. Și totuși: „De ce nu se adresează victimele autorităților?“, „Eu nu cred că există abuz emoțional“, „E hărțuire doar dacă nu i-a plăcut“, „De ce-a rămas în relație dacă era abuzată?“, „Ce rost are să spună că a fost abuzată, dacă nu a dat nume?“, „De ce și-a retras plîngerea mai tîrziu?“. Am auzit atît de des toate aceste chestiuni ridicate în public în cazul oricărui tip de abuz, atît de către bărbați, cît și de către femei.

Multe dintre supraviețuitoarele violului povestesc altcuiva, nu poliției, ce li s-a întîmplat. Același lucru este valabil pentru nenumăratele cazuri de abuzuri fizice, emoționale sau hărțuiri ce rămîn neconsemnate. Nu se adresează autorităților din cauza rușinii, mărturisesc mare parte dintre victime. Pentru că nu consideră că poliția le poate ajuta, pentru că li se pare umilitor tot procesul prin care sînt nevoite să treacă, nenumăratele declarații și investigații medicale. În lipsa empatiei și a unei minime înțelegeri a psihologiei umane, nu luăm în considerare rușinea, stigmatul societății, presiunea din mediul social în care a avut loc abuzul, gradul de (in)dependență sau factorii psihologici. Și așa ajungem ca, uneori, o victimă să vorbească despre lucrurile prin care a trecut abia după ce trec ani buni de la traumă, abia după ce, poate, a trecut prin terapie și a fost ajutată să-și revină. De-a lungul secolelor de opresiune sistematică, s-a perpetuat mentalitatea în care victima tace și tolerează abuzul, ca pe o normalitate, iar asta face cu atît mai greu să conștientizezi și să ai curajul de a vorbi, mai ales în situațiile în care sprijinul celor din jur lipsește. Dacă o femeie cu situație financiară bună are puterea și curajul să spună „nu“ șefului abuziv, asta nu înseamnă că și următoarea – aflată poate într-o poziție socială precară sau prost plătită – va reuși să facă la fel. Dacă o mamă minoră beneficiază totuși de susținerea familiei pentru a-și continua studiile, asta nu înseamnă că toate mamele minore se bucură de aceeași situație economică și educațională. Dacă o femeie reușește să se rupă de relația violentă în care se află, nu înseamnă că alta, aflată, alături de copii, la mîna abuzatorului său, își poate găsi aceeași putere.

Contextul e foarte important: nu luptăm niciodată cu arme egale. E util să privim orice problemă din toate unghiurile posibile, nu doar din al nostru, individual. Căci ceea ce unora le pare acum feminism extremist nu este nimic altceva decît o supracorecție temporară, necesară într-o lume care restrînge drepturi, în loc să le extindă spre egalitate, toleranță și bun-simț.

Cristina Ștefan este jurnalistă și editoare de carte la Editura Curtea Veche.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.