"O relație de simbioză"

Publicat în Dilema Veche nr. 361 din 13 - 19 ianuarie 2011
"O relație de simbioză" jpeg

- interviu cu Mircea STRUȚEANU -

În ce relaţie eşti cu frica, ce înseamnă ea pentru cineva care face sporturi extreme şi încearcă să-şi depăşească limitele?

Fac cel puţin trei sporturi în care frica este foarte prezentă: snowboarding extrem, highline, o ramură din slackline (mers pe o chingă legată între două puncte la mare înălţime, cum ar fi două stînci) şi căţărat (escaladă, bouldering) şi alpinism. Cu frica sînt într-o relaţie de colaborare, de fraternitate şi de înţelegere reciprocă şi, nu în ultimul rînd, de simbioză. Avem nevoie reciprocă unul de celălalt. Eu mi-am cunoscut de mult frica – lucru obligatoriu dacă vrei să ajungi foarte departe, sus, şi să faci performanţă.

Frica te poate mobiliza, e ea constructivă?

Frica mă mobilizează de fiecare dată şi e constructivă mereu. Sînt puţine cazurile în care mi se întîmplă să rămîn fără reacţie în faţa unei frici intense, de tip accidental. De obicei, frica îmi creşte viteza de reacţie şi mă face să gîndesc limpede, să fiu lucid şi să iau decizia bună, în timp record. Îmi creşte şi simţul de responsabilitate foarte mult. Cînd îţi este mai frică de ceva şi îţi poţi accepta frica şi înveţi să lucrezi cu ea, atunci apar adevăratele satisfacţii. Eu nu cred că frica poate fi învinsă, numai amorţită sau păcălită sau ignorată. Dar nu privesc asta ca pe o învingere.

Cînd ţi-a fost cel mai frică?

Mi-a fost cel mai frică în Kîrgîzstan, cînd am încercat să cobor cu snowboard-ul de pe un munte de peste 7000 de metri (Vf. Lenin) şi, în timpul aclimatizării, am încercat să cobor de pe un alt vîrf de vreo 4500 de metri, pe faţa lui nordică, unde era puţină zăpadă sus, şi în rest gheaţă compactă, care nu se vedea. Am căzut şi nu m-am mai putut opri decît înfigînd un piolet într-o disperare cruntă, ca în filmele trucate.

Ai cunoscut frica extremă, cum arată?

Frica extremă e frica de moarte şi nu cred că aş cunoaşte-o eu sau orice sportiv extrem mai mult decît un om obişnuit. Am cunoscut frica extremă, dar sînt aproape convins că toţi am cunoscut-o. Imaginea ei diferă şi îmbracă cumva forma celei mai frecvente posibile întîmplări tragice. Aşadar, la mine ar putea arăta ca o uriaşă cădere în gol, sau  ca o zdrobire cumplită. 

Ce n-ai face de frică?

Nu m-aş sinucide, nu aş omorî alt om. Dar sînt şi lucruri legate de căţărat, snowboard sau apă. De exemplu: nu m-aş căţăra neasigurat, nu mi-aş asuma riscuri prea mari, nu aş merge cu snowboard-ul pe munţi mari, după ninsori proaspete, unde aş risca o avalanşă. Şi nu aş înota distanţe mari în ape tulburi, adînci şi mişcătoare. 

Mircea Struţeanu este fotojurnalist şi practicant de sporturi extreme. 

a consemnat Ana Maria SANDU 

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Singura specie care...
Ca în faimoasa metaforă a lui Walter Benjamin, în care angelus novus, împins de forțele progresului, zboară înainte cu spatele, privind înapoi...
p 10 YouYube jpg
p 12 WC jpg
În căutarea omului grec
Cine este „omul grec”, acela aflat la originea civilizaţiei europene?
p 13 WC jpg
Omul medieval în ipostaza îndrăgostitului
Putem privi și noi prin lentilele omului medieval? Cred că nu. Dar privirea noastră poate fi îmbogățită de acest om, născut la întîlnirea dintre realitate și ficțiune.
p 14 Hans Holbein, Ambasadorii WC jpg
Savantul umanist al Renașterii
Departe de a fi o ruptură cu tradiția și cultura Renașterii, putem vedea cum revoluția științifică se hrănește din ele.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.