O poveste cu Angela Similea

Iulia RUGINĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
O poveste cu Angela Similea jpeg

Ni se întîmplă milioane de lucruri mici în fiecare zi, dar doar unele se transformă în poveşti iar restul trec neobservate. Ce le face pe unele să fie poveşti şi pe altele nu, habar n-am. Atunci cînd am tastat în bara de search de la YouTube „Să mori de dragoste rănită – Angela Similea“, într-o seară, la mine acasă, părea un lucru dintre cele mai mici.

Îmi place piesa asta de cînd eram în generală. Cred că mi-am şi scris versurile pe undeva pe vreun caiet de amintiri pe la 12 ani. Dar n-am fost niciodată vreun fan Angela Similea. În generală, ascultam Boyzone. Prin liceu, cred că Alice Cooper. În facultate, Nick Cave. Dar piesa asta a supravieţuit cumva în toate playlist-urile, fără să mă gîndesc vreodată de ce. Cred că am privit-o tot timpul ca pe un guilty pleasure amuzant, fără legătură cu nimic.

Pe 2/11/13, la 8:51 PM, am salvat în calculator un document Word. Cu titlul: „paul stă îmbrăcat în cada plină cu apă se aude angela similea“. Pentru că n-avea titlu, s-a păstrat prima frază. Următoarele fraze erau, de fapt, cuvinte la întîmplare: „split screen... flashback... angela similea apare la final într-o rochie de seară... toate personajele cîntă în cor să mori de dragoste rănită.“ Cu unele nu mai ştiu ce voiam să zic.

Pe 12 februarie 2013, pe la prînz, m-am văzut cu Ana Agopian şi cu Oana Răsuceanu. Lucram la un scenariu de scurtmetraj, care nu se lega de multe săptămîni. Le-am zis povestea mea din documentul Word. „El şi ea se iubesc. Sînt cei mai mari fani ai Angelei Similea. S-au îndrăgostit pe muzica ei şi au trăit o poveste ca un cîntec cu acorduri ample. Acum s-au despărţit şi vor să se sinucidă. Ceva sau cineva îi întrerupe. Nu ştiu ce întîmplă între începutul şi sfîrşitul filmului, dar la final Angela Similea însăşi apare cîntînd în film «Să mori de dragoste rănită».“

Am decis să vedem împreună ce se întîmplă între începutul şi sfîrşitul filmului. Am renunţat la povestea veche şi am scris un scenariu cu titlu intern – „SMDDR“.

Urma să fie un film de şcoală, cu o parte din actorii din Love Building. Tot Actoriedefilm.ro. Tot independent. Tot low budget. Fără Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol, ca actori. Doar ca producători. Şi cu un guest star fără de care nu se putea face: însăşi Angela Similea.

Dragoş, Doru şi Papi au o chestie foarte tare, pe care am văzut-o la ei de multe ori până acum. Un fel de zîmbet comun, cînd le place ceva ce pare imposibil de făcut. Filmul ăsta părea foarte greu de făcut din cauza multor motive, dar unul singur îl făcea imposibil. Aşa că au zîmbit.

Am luat-o firesc, detectivistic, şi am făcut rost de un număr de telefon, de o adresă de mail şi de permisiunea de a-i trimite un scenariu doamnei Angela Similea. Am trimis şi am aşteptat răspuns. După două săptămîni, ne-am gîndit că poate povestea era o absurditate atît de mare, încît Angela Similea a şters probabil e-mail-ul, scenariul, adresele noastre şi amintirea că ar fi citit aşa ceva.

Pe 5 martie 2013, de ziua ei, Oana a primit un SMS. Nu de La mulţi ani! De la Angela Similea. Voia să ne întîlnim şi să vorbim. Nu ne ştia, nu aveam nici un fel de buget, povestea nu părea neapărat un elogiu la prima vedere, deci singura variantă era să fi citit scenariul şi să-i fi plăcut. Şi să vrea să joace în acest film. Pe ea însăşi.

Cînd ne-am întîlnit toate trei cu ea, ne-am dat seama că nici măcar nu-l deschisese. Voia să i-l povestim live.

Urăsc să fac un pitch. Aş face orice altceva decît să povestesc cuiva cu putere de decizie un film pe care vreau să-l fac. Iar în cazul ăsta, puterea de decizie însemna nu cînd se face filmul. Ci dacă se face.

Angela Similea te ascultă, cînd vorbeşti, altfel decît oricare dintre oamenii pe care i-am întîlnit. Nu ca să te testeze, nu ca să te cunoască, nu ca să-şi demonstreze nimic. Ci ca şi cum parcă ar încerca să afle o mică parte din cea mai frumoasă poveste din lume pe care doar tu o ştii. Şi în timp ce explicam pas cu pas ce se întîmplă în film, mi s-a părut, pentru prima dată, că era cea mai frumoasă poveste din lume.

După o oră, în maşină, aveam toate albumele Angelei Similea, pe CD, cu autograf, promisiunea că va juca în film şi o frază care îmi răsuna în cap: „E frumos că mai există pe lume oameni care iubesc atît de mult ceea ce fac.“ Nu noi o zisesem.

În noaptea de 30 spre 31 iunie 2013, undeva pe o stradă din Cotroceni, pe la 10, Angela Similea era într-o rulotă, îmbrăcată într-o rochie de seară. În altă rulotă, ceilalţi actori repetau în cor „Să mori de dragoste rănită“. Era ultima zi posibilă de vară în care o mai prindeam în ţară pe Angela Similea. Era singura dată cînd puteam avea aprobare în locaţie. Era singurul fel în care puteam să terminăm filmul. Şi ploua.

Începuse să plouă de la 9 dimineaţa şi nu se oprise nici măcar o oră. Dragoş aflase de la aeroport că sînt şanse să se oprească după 11. Apoi după 12. Apoi după 1 jumate. Apoi niciodată. Urma să plouă toată noaptea şi nu era nici măcar o ploaie frumoasă cinematografic. Era o picurare meschină de apă. Iar noi ascultam pe repeat, pentru testele de sunet, acelaşi vers de început: „Lacrimi de icoană e viaţa uneori.“

Nu mai ştiu cînd am început să plîng – înainte sau după ce am decis să filmăm aşa. Înainte sau după ce Angela Similea a ieşit din rulotă. Înainte sau după ce am filmat-o în timp ce cobora scările unui zid cu graffiti din Cotroceni, cîntînd, pentru noi, „Să mori de dragoste rănită“.

Cred că după. De cele mai multe ori plîng după filmare.

Iulia Rugină este regizor. Scurtmetrajul despre care povesteşte autoarea se intitulează Să mori de dragoste rănită şi e aproape finalizat. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au loogdit în biserică Sursa: Instagram
Nu-ți aduce anul ce-ți aduce ceasul! Adriana Bahmuțeanu și George Restivan, din nou împreună: „Un Hollywood script foarte bun”
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan au făcut o dezvăluire surprinzătoare, care a captat atenția tuturor: formează un cuplu! Deși nimeni nu se aștepta la o astfel de confesiune, cei doi au decis să își facă publică relația după o perioadă în care au păstrat-o departe de ochii curioșilor.
realitatea plus emisie jpg
CNA întrerupe emisia Realitatea Plus, pentru scurt timp: încălcări repetate ale legislației audiovizualului. Reacţia postului TV: „Continuăm lupta cu Statul Paralel”
Consiliul Național al Audiovizualului a decis, pentru joi, 12 decembrie, ora 19, întreruperea emisiei Realitatea PLUS timp de 10 minute. Măsura vine în urma unor încălcări repetate ale legislației audiovizuale.
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
Un județ din Transilvania va primi titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027
Județul Harghita a obținut o recunoaștere deosebită pe scena internațională, fiind desemnat Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027. Titlul, acordat de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT),
univers paralel pixabay jpg
Google susţine că a descoperit dovada uluitoare că „trăim într-un multivers”. Ce rol are noul cip Willow în această teorie
Hartmut Neven, fondatorul Google Quantum AI, susţine că existenţa multiversului poate fi dovedită de performanţele extraordinare ale cipului Willow.
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
Ce a povestit familia care a vrut să cumpere una dintre casele oferite pentru 1 euro în Italia: "Eram candidații ideali pentru acest program"
Italia este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și orașele sale pline de istorie, dar în ultimii ani a apărut o inițiativă care a atras atenția multor tineri și familii: programul „case de 1 euro”.
shutterstock 390249514(1) jpg
Cum recunoști un AVC: Dr. Simona Novac, Medic primar neurolog, explică semnele care ne arată că trebuie să ne prezentăm de urgență la Camera de Gardă
4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Este o statistică cutremurătoare, care ilustrează, însă, realitatea: accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate[ Date ale Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România. Principal
gazprom conducta
OMV a rupt contractul cu Gazprom
OMV a rupt contractul pe termen lung de livrare de gaze, încheiat cu compania rusească Gazprom Export, o subsidiară a grupului Gazprom, din cauza "mai multor încălcări fundamentale ale contractului".
accident intrarre slatina 12 decembrie 2024   foto martor (1) jpeg
Trafic blocat complet pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina. Trei autovehicule, implicate într-un accident
Traficul rutier este complet blocat, joi-dimineață, pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina, dinspre Craiova. Trei autovehicule sunt implicate într-un eveniment rutier.
642480b78bd85c6d1366d41d logo jpg
CNA a decis întreruperea emisiei televiziunii Realitatea Plus, după abateri repetate. Reacția postului
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a hotărât oprirea emisiei postului de televiziune Realitatea Plus începând de joi, 12 decembrie, ora 19:00. Decizia, motivată prin încălcări