O patologie dezirabilă

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
Mîntuirea biogeografică jpeg

„Dintre bunuri, cele mai de preț se nasc din nebunia (manía) cea dată nouă în dar de zei” (Platon, Phaidros 244A). Cel tîrziu această observație, scrisă în urmă cu 2.500 de ani, marchează începutul unei lungi „prietenii” între prodigiozitatea în materie de creativitate și un anumit dereglaj fecund de sorginte divină – fie că vorbim de zeu, daimon, djinn, geniu sau spirit. Platon distinge patru forme de nebunie sacră (manifestări de „genialitate”, am spune azi), înțeleasă ca „patologie benignă”: nebunia profetică (patronată de Apollo), nebunia telestică sau rituală (patronată de Dionis), nebunia poetică (inspirată de muze) și cea erotică (insuflată de Eros și Afrodita).

O altă asociere străveche e cea dintre geniu și melancolie – înțeleasă, inițial, nu atît ca „tristețe”, dar ca dezechilibru al umorilor. Melancolia predispune la posesii demonice și e „o stare prin care sufletul se poate elibera de învelișul corpului și al simțurilor (restrictive, în viziune platoniciană), căpătînd acces la cunoașterea pură”, scria un Prospero Calani în secolul al XVI-lea.

Genialitatea devine o trăsătură personală, o însușire individuală, ca atunci cînd spunem „un tip genial”, abia tîrziu, în secolul al XVII-lea.

Dacă în antichitate „etiologia” genialității evoca o maladie spirituală de sorginte divină (manía), genialitatea e pusă mai tîrziu în seama unui dezechilibru sufletesc (melancolia). Începînd cu modernitatea, cauzele ei încep să fi căutate la nivel somatic, prin disecarea (la propriu) a însuși „organului” presupus al genialității: creierul. Thomas Harvey, un anatomopatolog american, va căuta zadarnic, ani de-a rîndul, sursa genialității, disecînd creierul lui Einstein în sute de tranșe, pe care le va distribui ca pe sfintele moaște feluritor universități, cercetători și admiratori ai marelui fizician. Encefalul devine astfel obiectul magic al unei noi hagiografii moderne (Michael Hagner).

În percepția genialității s-a petrecut o schimbare de paradigmă. Geniul universal face loc geniului de nișă (tehnologic). Geniul romantic, neadaptat, melancolic e înlocuit de geniul pragmatic, pozitiv, de succes. La antipodul melancoliei, geniul recent pare vesel, chiar cool: Einstein, enfant terrible, ne scoate limba; politehniști de geniu, precum Bill Gates, Steve Jobs, Elon Musk ș.a.m.d., sînt destinși, suverani, abordează nonșalant orice subiect și au răspunsuri „de milioane” la orice întrebare. Geniul nu mai oglindește, melancolic, un mister inefabil, ci găsește, cu iscusință rebusistică, soluții geniale sau măcar ingenioase: misterele există pentru a fi dezlegate. De parcă nu degeaba „geniu” și „inginer” au o etimologie comună (ingenium).

Multe isprăvi omenești pot fi explicate evoluționist, mecanic, pornind „de jos în sus”: evoluția de la invenția roții la mașina de Formula 1 sau de la descoperirea focului la cuptorul cu microunde reprezintă, în fond, un salt de grad, nu de gen. Dar opera geniului e, „după chipul și asemănarea” Creației, în mai mare măsură ex nihilo, și e de neimaginat în afara unei participări supraterestre, a unei inspirații venite „de sus în jos”, din înaltul cerului. 

image png
Cu aromă de kiwi, papaya sau mango
Exoticul mai e la modă? E corect politic?
p 10 sus Costica Acsinte, flickr jpg
Între exotic și exotism
Exoticul este o necesitate pentru cunoaștere și devenire. Exotismul – o frînă în calea lor.
image png
Condimente și continente
Nu sînt nici Academia Română, nici Epicurious, ca să pot decreta ce facem de mîine cu cuvântul „exotic“ și cu exotismul.
image png
Un acasă care nu mai există
Am mers în cartierul copilăriei pentru prima dată astă-vară.
image png
Cum facem diferența dintre exotic și barbar?
Mîncărurile făcute de maică-mea. Doar ele pot susține, ca niște Atlași, cerințele definiției exotismului.
image png
Comunismul este exotic
În consecință, operînd cu criteriul exotismului, s-ar putea spune despre comunismul românesc că a fost un regim exotic care a luptat din răsputeri împotriva exotismului.
image png
Insula din insulă
Şi multe altele, o cacofonie de plante, arbori şi arbuşti, a căror asociere pare oarecum inoportună şi forţată.
image png
Zanzibar, insula contrastelor
Zanzibar e acel loc în care le descoperi pe toate.
p 14 WC jpg
Caracatiță în porumbiște și șaorma la stînă
Nepotrivit în farfurii, adică „gastronomicește exotic“, este, mai ales în mediul rural, și banalul busuioc.
p 10 jpg
Geniul, copilul divin și puer-ul etern
Cred că acest arhetip al geniului marginal și inadaptat social are două surse
p 11 Cesare Lombroso jpg
Genii, gene și alte mutagene… morbigene
Nu în sensul bun al creativității, al reprezentării idealurilor și valorilor culturale perene, ci într-un sens deconcertant, opus: există oare și o „genialitate“ a răului?
p 12 WC jpg
p 13 jpg
Gen fără jenă
Iscă-se geniul pentru-a ne ține oameni în lumea de iască, neutru de goală ca o soacră simulacră.
p 14 WC jpg
Despre genialitate în era Inteligenței Artificiale
În aceste condiții, Inteligența Artificială însăși își pierde caracterul artificial.
p 7 A  Durer jpg
Geniul, între Carpați și prăpastie
Indivizii geniali există, fără putință de tăgadă, poate în mai mică măsură decît cei care se cred astfel, indiferent de domeniul în care activează.
Marius Chivu jpg
Cel mai perfect
Social media funcționează ca o instituție investită ad-hoc cu puteri legislative, judecătorești și executive.
3256859352 062021380e o jpg
Perfecționismul, mistuitoarea patimă a fake-ului
Social media a devenit șablonul totalitar pentru felul în care ar trebui să arate fericirea.
p 11 jpg
Să conjugăm verbul „a munci” – mai mult ca perfect sau viitor?
Viitorul aparține companiilor și managerilor care au capacitatea de a trata corect, personal și uman fiecare om cu care lucrează.
p 12 jpg
Social media și banalitatea binelui
Uneori situațiile în care ne indignăm nu sînt albe sau negre, ci au nenumărate nuanțe de gri.
Laboratorul Schimbării, școala într un container și observatorul astronomic jpeg
Obsesia perfecțiunii feminine
Sîntem perfecte în imperfecțiunea noastră.
p 14 sus jpg
Sînt o mamă unică, la fel ca toate mamele
Au trecut exact 3.880 de zile de cînd sînt mamă.
image png
p 10 WC jpg
Ne încălzim sau ne răcim?
Schimbările climatice nu elimină variațiile naturale ale vremii pe termen scurt sau evenimentele meteorologice extreme din timpul iernii.
p 11 jpg
Căldură mare, monșer, în Bucureștiul fanariot
Alții preferau să își petreacă vara pe propriile moșii, ori – maxima extravaganță – la băile de la Mehadia (Herculane).

Adevarul.ro

image
Motivul pentru care o celebră violonistă româncă nu a fost lăsată să urce în avion. „M-am oferit să cumpăr încă un bilet”
Violonista de renume internațional Mihaela Martin dorea să urce într-un avion, din București, cu celebra sa vioară Guadagnini, care datează din anul 1748. Personalul companiei aeriene a informat-o însă că nu poate urca la bord cu instrumentul decât dacă îl înregistrează ca bagaj de cală.
image
Rețeta celor mai buni gogoșari în oțet. Secretul murăturilor cu care nu dai greș, ce pui ca să fie delicioase
Cei mai buni gogoșari în oțet se fac după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Murăturile ies delicioase și pot fi păstrate mult timp în cămară. Ingredientul secret le face gustoase și crocante.
image
„Nașul“ mafiei siciliene a intrat în comă ireversibilă. Ultima dorință a lui Matteo Denaro, un ucigaș cu sânge rece
Cel mai căutat lider mafiot italian din lume, prins după 30 de ani, a intrat vineri într-o comă ireversibilă. Matteo Denaro, în vâsrtă de 61 de ani, care suferă de cancer la colon, a cerut să nu fie resuscitat.

HIstoria.ro

image
Cum era așteptat Carol al II-lea la gară? „Lipsește numai d. Titulescu, care nu s-a putut scula”
Gazetăria dintre cele două războaie excela printr-un gen absent în presa de azi: reportajul politic. Jurnalişti de talent, aleşi dintre tineri scriitori, trudind ziua la ziare pentru poezia creată noaptea, erau în stare să transforme într-o proză poliţistă pînă şi o şedinţă de la Finanţe.
image
Inițiativa celor 3 Mari si politica revizionista a Ungariei
Președinta Ungariei, Novak Katalin, a participat miercuri, 6 septembrie, la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, la un an de la ultima vizită a acesteia în capitală. Cu ocazia acestei întâlniri oficiale, între doamna Nova
image
Regina-Mamă Elena, dezamăgită de întâlnirea cu Hitler
După abdicarea Regelui Carol al II-lea, în 1940, și urcarea pentru a doua oară pe tron a lui Mihai, principesa Elena a fost invitată de mareșalul Ion Antonescu să revină în România pentru a fi alături de fiul său.