O insulă de normalitate

Publicat în Dilema Veche nr. 215 din 29 Mar 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Biblioteca Centrală Universitară are în spate o istorie impresionantă. Inaugurată la 14 martie 1895, fiind un dar din partea regelui către studenţimea bucureşteană, sub denumirea de "Fundaţiunea Universitară Carol I", biblioteca a fost inaugurată din "dorinţa de a înfiinţa un aşezămînt spre binele tinerimii universitare de la toate facultăţile din ţară, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă". Aceasta a fost şi una dintre cauzele pentru care, la venirea comuniştilor, mai exact în 1948, printr-un decret, "Fundaţiunea Universitară Carol I" a fost desfiinţată, fiind confiscată de noul stat român sub denumirea de Biblioteca Centrală Universitară "C. I. Parhon". La Revoluţie, în decembrie 1989, clădirea a fost incendiată, iar focul a distrus jumătate de milion de documente, 12.000 de volume de carte bibliofilă, numeroase ex-libris-uri, hărţi vechi şi aproape 3700 de manuscrise aparţinînd unor mari personalităţi ale culturii române, printre care Eminescu, Maiorescu, Caragiale, Coşbuc, Blaga, Alecsandri, Ion Ghica, M. Eliade (ale cărui manuscrise tocmai fuseseră achiziţionate). A urmat însă reconstruirea ei, între 1990-2001, sub egida UNESCO, directorul general Federico Mayor făcînd un apel către toate guvernele, organizaţiile, instituţiile politice de a participa la reconstrucţia şi modernizarea bibliotecii. Solidaritatea umană a reuşit ca, în numai cîţiva ani, să readucă la viaţă biblioteca, refăcînd fondul de publicaţii. Bibliotecile din România au primit atunci donaţii de peste 100.000 de volume de la persoane şi instituţii din ţară şi peste 800.000 de volume, de peste hotare, o parte revenind şi BCU. În prezent, BCU este una dintre cele mai bine puse la punct biblioteci universitare din Europa, fiind şi prima din România care şi-a creat o infrastructură informatizată complexă. BCU cuprinde o unitate centrală, 15 biblioteci de facultate şi primeşte cititori - studenţi, profesori şi cercetători din centrul universitar Bucureşti. Reforma BCU A fost demarată de dl profesor Ion Stoica şi a fost continuată de Mircea Regneală, actualul director. Deşi CV-ul său anunţă o implicare totală în domeniul biblioteconomiei - şeful catedrei de biblioteconomie şi ştiinţa informării de la Facultatea de Litere, membru al Comisiei Naţionale a Bibliotecilor, membru al Consiliului Naţional al Bibliotecilor din Învăţămînt, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din Rom

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ședința CSAT, 12 octombrie FOTO: Presidency
Iohannis a convocat CSAT pe tema unor posibile riscuri la adresa securității naționale în contextul alegerilor
Klaus Iohannis a convocat CSAT joi, 28 noiembrie, pe tema unor posibile riscuri la adresa securității naționale în contextul alegerilor prezidențiale.
Cetatea dacică Piatra Roșie  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (38) jpg
Cetate dacică, vandalizată de mai mulți indivizi necunoscuți. Polițiștii au deschis o anchetă penală: „Au fost aruncate în....”
Cetatea dacică Piatra Roșie a fost din nou atacată, iar pietrele din drumul pavat au fost efectiv smulse de indivizi necunoscuți, după care aruncate în groapa din apropierea monumentului. După incidentul dezastruos, s-a deschis o anchetă penală.
Nokian Tyres fabrica jpg
Noua fabrică Nokian Tyres de la Oradea va începe producția de anvelope fără emisii de CO2
Nokian Tyres și Enery au semnat un contract pe termen lung care garantează furnizarea de energie cu zero emisii de CO2 pentru noua fabrică de anvelope pentru autoturisme din Oradea.
sosoasca  jpg
Diana Șoșoacă a luat foc la adresa lui Călin Georgescu: „Marș, că eu te cunosc!” Ce a spus soția acestuia
Reacțiile critice față de candidatul Călin Georgescu continuă să escaladeze, iar Diana Șoșoacă s-a declanșat în stilul bine cunoscut, atacându-l dur pe tema casei pe care acesta ar
FOTO Ambasada Rusiei / Facebook
Steagurile Rusiei și Belarusului, arborate la un monument din Vrancea
Steagurile Rusiei și Belarusului au fost arborate la monumentul generalisimului Alexandr Suvorov din comuna Dumbrăveni, județul Vrancea, cu ocazia împlinirii a 294 de ani de la nașterea sa, în prezența conducerii asociațiilor de prietenie a României cu Federația Rusă și Coreea de Nord.
accidnet A3 isu 1 jfif
Explozie într-un bloc din județul Brașov. Un bărbat, aflat în stare gravă, a fost transportat de urgență la spital
O explozie s-a produs, miercuri, într-un bloc din Codlea, judeţul Braşov. Un bărbat a suferit răni grave și a fost transportat de urgență la spital. Aproximativ 20 de persoane s-au evacuat din locuințe, în urma incidentului.
metrou metrorex jpeg
Sindicaliștii Metrorex amenință cu greva, din cauza negocierilor eșuate. „Am senzația că cineva dorește scandal”
„Am senzația că cineva dorește scandal”, au declarat sindicaliștii Metrorex, după ce negocierile cu conducerea au eșuat, și au anunțat că vor organiza o grevă.
Salata de linte  Sursa foto shutterstock 2080651627 jpg
Reţetă de post. Salată de linte cu legume
O salată de linte cu legume este exact ce ai nevoie pentru a-ţi menţine sănătatea şi pentru a ţine post păstrând aportul zilnic de protein, calciu, fier şi magneziu.
vot alegeri prezidentiale foto unsplash jpeg
Raportul de monitorizare a alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024
Alegerile din 24 noiembrie au fost marcate de multiple deficiențe organizatorice și de transparență, inclusiv campanii electorale controversate și nereguli în finanțarea acestora.