O gospodărie chiar tradiţională - interviu cu Csáki BÉLA din Cernat

23 octombrie 2013
O gospodărie chiar tradiţională   interviu cu Csáki BÉLA din Cernat jpeg

Cred că niciunde prin ţară nu am întîlnit oameni mai pasionaţi, în mod real, de gospodăria tradiţională, decît la pensiunea Eniko din Cernat. Csáki Béla şi soţia sa, Eniko, reuşesc nu doar să trăiască din agroturism, ci chiar să-l practice ca la carte, dar şi în mod mai mult decît plăcut.

Cine sînt membrii familiei dvs. şi cu ce vă ocupaţi?

Soţia e Eniko-Katalin şi avem doi băieţi, Hunor şi Nimrod. Eu mă ocup de agricultură şi de animale pentru propriul consum şi pentru pensiunea agroturistică, alături de Hunor, care a terminat anul acesta facultatea din Cluj – Silvicultura. Nimrod e în primul an la Braşov, la Mecanică. Soţia se ocupă de grădina care se află în jurul casei. Acolo avem legumele care ne trebuie pentru casă şi pentru pensiunea pe care o conducem.

Împreună cu Hunor, am cîştigat şi un program FEADR (Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală) şi aşa ne putem dezvolta afacerea pe partea de agricultură (avem un teren de 55 de hectare şi Hunor are unul de 18). Anul acesta am terminat şi eu o facultate din Bucureşti şi am ieşit inginer manager în domeniul agroturismului şi alimentaţiei publice.

Spuneţi-ne cîte ceva despre pensiune. Ştiu că pînă şi casa în care aţi înfiinţat-o are o istorie...

Casa unde e şi pensiunea e construită în 1830, într-un conac făcut de familia Cseh. Revoluţia din 1848 din zonă a pornit din curtea asta, unde s-au adunat mai mulţi oameni şi s-a proclamat ca aceştia să nu mai plătească impozite pentru austrieci. Cînd am cumpărat-o noi, era în ruină. Am construit-o la loc, numai că am făcut şi un semietaj, cu gîndul că o să fie pentru copii.

Din 2005, funcţionează ca pensiune. Cînd am deschis, ne-am gîndit că sîntem în mediul rural şi că avem un muzeu foarte interesant în zonă, despre cultura noastră din secuime. Le oferim turiştilor bogăţia noastră naturală, plimbări cu căruţa, cu sania, gulaş tradiţional, în ceaun, vizitarea zonelor mai vechi de 700 de ani, a bisericilor şi muzeelor locale.

La dvs., marea atracţie sînt... mesele. Care sînt meniurile cele mai frecvente şi cum le pregătiţi?

Punctul nostru forte e mîncarea tradiţională secuiască, pregătită cu multă atenţie şi cu legume din propria gospodărie, unde nu prea folosim chimicale (la creşterea lor – n.r.), ci doar gunoi de grajd. Meniurile principale sînt supă şi felul doi din gîscă, cartofi şi sos de roşie, sărmăluţe cu ciolan afumat, ciorbă de perişoare şi felii de carne de vită cu găluşti, gulaşul tradiţional în ceaun; la pomana porcului – supă tradiţională din carne proaspătă în zeamă de varză, cîrnaţi afumaţi, caltaboşi, pateu, răcituri. Legumele din propria gospodărie sînt: cartofii, roşiile, castraveţii, morcovii, pătrunjelul, ceapa, fasolea, varza. Carne avem de porc, de găină, de gîscă. Laptele şi produsele lactate le cumpărăm din sat.

Ce pregătiri de toamnă, pentru iarnă, faceţi?

Toate produsele pentru iarnă le face soţia: zacuscă, murături, castraveţi în oţet, ca şi varză la murat, în sare. De obicei, cînd începe sezonul de iarnă şi vine frigul, începem să tăiem porcul şi să ne pregătim. Facem cîrnaţi, salam – specialitatea casei – şi alte produse. Ca să avem palincă, începem cu strîngerea prunelor şi a merelor. După cinci-şase luni, obţinem palinca noastră adevărată, de 50 de grade.

Care sînt cele mai cunoscute ritualuri de toamnă la dvs.? Cum se îmbină cele maghiare cu cele româneşti?

Cele mai cunoscute ritualuri sînt de Sfinţii Mihai, Marton, cînd e musai să mănînci carne de gîscă, să bei vin şi să ai în casă miere de albine; de Sfîntul Andrei – începerea postului înainte de Crăciun; după Crăciun sau de Anul Nou se ţin baluri şi petreceri pentru tineret. Sîntem două culturi diferite, români şi maghiari, dar e foarte bine că ne înţelegem şi ăsta e punctul meu de vedere – că aşa se poate dezvolta o zonă sau o ţară. 

a consemnat Iaromira POPOVICI 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

masina de spalat, foto shutterstock jpg
Ora la care ar trebui să speli hainele vara pentru a reduce factura la curent. Mulți fac această greșeală!
Vara, când consumul de energie atinge valori ridicate din cauza folosirii intense a aparatelor de aer condiționat și electrocasnicelor, este esențial să știi când să folosești eficient mașina de spălat. Ora la care alegi să speli hainele poate influența semnificativ factura la electricitate.
Viktor Orban si Vladimir Putin la Beijing FOTO EPA EFE jpg
Cum continuă să ajungă în UE petrolul rusesc, îmbogățind aliați ai lui Vladimir Putin și Viktor Orban
O investigație a publicației ruse Important Stories privind afacerile cu petrol ale Kremlinului cu aliații lui Orbán a scos la iveală modul în care o firmă obscură a contribuit la canalizarea a peste 10 miliarde de dolari din petrol de la cercurile legate de Putin către elita conducătoare a Ungariei
președintele sud coreean Yoon Suk Yeol Foto EPA EFE jpg
Un nou mandat de arestare a fost emis în Coreea de Sud contra fostului preşedinte Yoon Suk Yeol. Temeri privind distrugerea unor dovezi împotriva sa
Un tribunal din Coreea de Sud a emis un nou mandat de arestare contra fostului preşedinte Yoon Suk Yeol din cauza tentativei sale eşuate de a impune legea marţială în decembrie 2024, a anunţat agenţia de presă Yonhap
Prima ședință a Camerei Deputaților în noua componență după alegerile parlamentare, la Palatul Parlamentului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Moțiunea de cenzură depusă de AUR împotriva Guvernului Bolojan, prezentată joi în plenul Parlamentului
Moțiunea de cenzură depusă de parlamentarii AUR împotriva Executivului și intitulată „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată - afară cu Guvernul ipocrit” va fi prezentată joi, de la ora 10, în plenul Parlamentului.
Christian Horner
autostrada 1 jpg
Necazurile șoferilor pe autostrăzile României: „Clasicul șofer cu dubă stătea la câteva palme și-mi dădea flash-uri non-stop”
Deși rețeaua de autostrăzi din România s-a extins în ultimii ani ajungând în aproape toate regiunile țării, mulți șoferi români nu s-au obișnuit cu regulile de circulație pe șoselele de mare viteză, a căror lungime totală a depășit recent 1.300 de kilometri.
Lansator rachete Patriot Ucraina FOTO Shutterstock jpg
Criza de rachete Patriot cu care se confruntă Ucraina ar trebui să fie un avertisment pentru SUA, spun ofițeri americani
Cererea mare de sisteme de apărare aeriană și interceptoare Patriot venită din partea Ucrainei ar trebui să fie un avertisment pentru armata SUA; și anume că trebuie să facă stocuri de rachete pentru viitoarele lupte, au declarat doi ofițeri pentru Business Insider.
Secretarul de stat Marco Rubio și a anulat deplasarea la Londra FOTO EPA EFE jpg
Statele Unite impun sancţiuni împotriva raportoarei speciale a ONU pentru teritoriile palestiniene. Ce îi reproșează Marco Rubio
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că SUA vor impune sancţiuni împotriva raportoarei speciale a ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese.
Prezentarea noului guvern Bolojan in plenul Parlamentului  Foto Inquam Photos George Calin (10) jpg
Cât de fragilă a devenit „Coaliția de nevoie”? Politolog: „E instabilă, dar o să rămână cumva în picioare”
Coaliția de guvernare are puține șanse să se rupă în acest moment, dar tensiunile și certurile din interiorul ei vor continua, iar partidele nu au de câștigat de pe urma lor, arată specialistul în politică George Jiglău.