O feminitate feministă

Publicat în Dilema Veche nr. 936 din 17 – 23 martie 2022
E cool să postești jpeg

Dosarul de față l-am conceput în vremuri de pace. Ideea, concretizată mai demult în întrebarea „De ce există un război între feminitate și feminism?”, mi se pare că azi ar suna deplasat. Pentru că, azi, cred că înțelegem cu toții cu cîtă ușurință putem folosi cuvîntul „război” în vremuri de pace. Cînd acest cuvînt descrie realitatea crudă pe care, de altfel, o desemnează, cu greu îl mai putem verbaliza în alte contexte, banalizîndu-i greutatea reală.

Totuși, avînd în vedere tema Dosarului, dar și realitatea pe care o trăim zilele acestea, voi propune ca punct de plecare al argumentului acea frază, un panseu pe care personal îl consider deopotrivă și feminin, dar și feminist: „Dacă femeile ar conduce lumea, n-ar mai fi războaie”.

În primul rînd, și cred că nimeni nu poate avea obiecții cînd afirm asta, noi, femeile, distingem și putem nominaliza mai multe nuanțe ale aceleiași culori decît bărbații. Pentru noi nu există doar alb și negru, ci o întreagă gamă între ele. (Dacă port o eșarfă lila, este lila, nu mov și nu albastră.) Cînd luăm o decizie, rareori mergem după primul instinct. (Nu vom intra niciodată brusc, de pe stradă, la coafor, cerînd să ni se facă un breton, doar pentru că așa ni s-a năzărit.) Sîntem precaute, analizăm toate implicațiile, ne mai sfătuim cu o prietenă, cîntărim îndelung o problemă. (Dacă, de exemplu, vrem să cumpărăm un șampon, începem să facem o cercetare îndelungată, să vedem ce ingrediente are, ce efecte promite, ce părere mai au alții; pe cînd un bărbat intră în supermarket și ia de pe raft o sticlă pe care scrie „șampon”.)

Urîm să mergem la vînătoare. (Preferăm să ni se facă curte.) Avem oroare de violență și agresivitate și de cele mai multe ori încercăm să aplanăm un conflict apelînd la rațiune. (Mai ales că ne place teribil de mult să vorbim, să detaliem, să fim sigure că sîntem înțelese pe deplin.) Detestăm perioadele de stres și preferăm să ne menajăm. (Mai ales că stresul îngrașă.) Dacă ceva ni se strică prin casă, preferăm să chemăm un instalator care se pricepe, nu să ne apucăm să reparăm de unele singure. (Ținem să avem o manichiură impecabilă.) Cînd facem ceva din pasiune, redevenim în suflet copii, însă dacă ceva nu ne iese conform planului, ori căutăm o altă cale, ori, dacă nici asta nu merge, nu ne mai încăpățînăm, pentru că avem și altceva mai bun de făcut.

Pentru că, și nu în ultimul rînd, conștientizăm mai bine decît bărbații că viața este a naibii de scurtă ca s-o irosim aiurea.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

12761846 jpg
Taiwanul propune SUA tarife zero în schimburile comerciale și investiții în economia americană
Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a propus duminică începerea negocierilor comerciale cu Statele Unite în locul unor măsuri de retorsiune, promiţând totodată creşterea investiţiilor taiwaneze în economia americană, relatează Reuters.
POZA MAIN png
MedLife organizează un masterclass de chirurgie ortopedică la Spitalul Humanitas din Cluj
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, a organizat în perioada 27-28 martie 2025, cea de-a doua ediție a Masterclass-ului dedicat Chirurgiei Genunchiului, la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj.
Charalambous antrenor FCSB jpg
Naționalistul Becali nu-l obligă pe Charalambous să vorbească limba română, dar cere bani ca „să-l dea pe brazdă”
Deputat din partea partidului ultranaționalist AUR, patronul Gigi Becali nu este deranjat că antrenorul cirpriot al echipei sale, Elias Charalambous, nu vorbește limba română.
Nicolae Titulescu, ministrul Afacerilor Străine, alături de Caius Brediceanu și membrii Legaţiei României la Viena (în picioare): Raoul Bossy, Lucian Blaga, Nicolae Raicoviceanu, Gheorghe (Gigi) Nenișor (© Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacer
Rolul mesei în politica interbelică
În anii interbelici politica se mai face încă la masă, la hotel, în tren. Cînd vine la Bucureşti, Iuliu Maniu trage la Athenee Palace.
DNA
Directoarea DSP Olt a primit doi ani gratis servicii de înfrumuseţare: a fost trimisă în judecată alături de patru angajaţi și administratorul unei firme
Directorul executiv al DSP Olt, patru angajaţi ai instituţiei şi administratorul unei societăţi comerciale au fost trimiși în judecată, fiind acuzați de luare şi dare de mită, abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale.
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
Prințul Paul al României a fost arestat la Paris. Se încearcă extrădarea acestuia
Prinţul Paul Phillipe al României a fost plasat în arest la domiciliu la Paris, luni dimineaţă, în baza mandatului de arestare european emis de autorităţile române, potrivit unor surse judiciare.
ajutor incalzire bani calorifer jpeg
Localitatea din România unde locuințelele vor fi încălzite cu apă termală. Românii vor avea facturi de trei ori mai mici
Comuna Lovrin, din județul Timiș, este prima localitate rurală din România ce utilizează apa geotermală pentru încălzire. Primarul Marius Graur menționează că, printr-un proiect finanțat din fonduri europene, sistemul va fi extins, astfel încât întreaga localitate să fie încălzită doar cu apă geoter
prabusire bursa
Toți indicii bursieri sunt pe roșu: BVB înregistrează scăderi abrupte pe toate planurile
Toți indicii bursieri sunt pe roșu, Bursa de Valori București (BVB) afișând scăderi abrupte pe toate planurile luni dimineață, urmând deprecierile care au fost afișate încă de vineri.
Jesy Nelson  foto   Shutterstock jpg
A intrat de urgență în operație, deși e însărcintă cu gemeni. „Doar așa puteau supraviețui!”
În cursul zilei de ieri, vedeta britanică a postat un filmuleț din camera ei de spital. Gravida VIP a suferit o operație care a avut, din păcate, complicații.