O factură grea şi puţine veşti bune

Publicat în Dilema Veche nr. 307 din nr. 307
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Şomajul, creşterea preţurilor, a taxelor şi impozitelor, precum şi scăderea puterii de cumpărare sînt deja trecute pe factura anului 2009. Pe lîngă aceste costuri, avantajele aduse de un leu stabil şi de îmbunătăţirea perspectivelor de creştere economică aproape că nici nu mai contează.

Am avut un 2009 dominat de o efervescenţă nemaiîntîlnită din punct de vedere politic în ultimii 20 de ani. Disputele electorale, populismul şi aranjamentele de culise au împiedicat luarea unor măsuri care să susţină în mod real economia şi care să reducă dezechilibrele macroeconomice. Am aşteptat investiţii, redimensionarea aparatului bugetar, măsuri de reducere a fiscalităţii care să susţină companiile şi să încurajeze activitatea economică, şi am primit „Prima Casă“ şi programul „Rabla“, care s-au dovedit a fi apă de ploaie. În loc să rezolve, statul nu a făcut decît să amîne, de la un guvern la altul, bulgărele de probleme care, de la o lună la alta, devenea tot mai mare. Aşa am ajuns la un deficit de circa 30 de miliarde de lei, la un euro de 4,3 lei şi la un şomaj de 7,5% (adică aproximativ 700.000 de persoane fără loc de muncă la finele lunii noiembrie 2009). Dar mai rău este că lucrurile nu se opresc aici şi ce e mai greu va urma abia la anul, cînd alţi aproximativ 300.000 de oameni ar putea rămîne fără loc de muncă (adică vom ajunge la o rată a şomajului de aproape 10%), iar în căutare de noi surse de venituri pentru acoperirea cheltuielilor bugetului, taxele şi impozitele ar putea fi mărite. Aşa cum au procedat deja Ungaria, Cehia, Spania şi Letonia, care au ales majorarea TVA cu 3 pînă la 5 puncte procentuale. Iar în ceea ce priveşte taxarea, lucrurile nu se opresc aici pentru că… în acest context de imprevizibilitate politică şi economică, un lucru este sigur: începînd cu 1 ianuarie 2010, cursul valutar pentru calculul accizelor şi taxelor către stat (cele calculate în euro) va fi de 4,2 lei (faţă de 3,7 lei cît a fost în 2009). Prin urmare, toate birurile pe care le vom plăti în 2010 vor creşte cu mai mult de 14%. Şi să nu uităm că toate aceste costuri suplimentare se vor transmite mai departe (măcar şi parţial) în preţurile finale. Aşadar, nu doar combustibilul, utilităţile şi energia electrică vor fi scumpe, ci şi mîncarea de zi cu zi, transportul public şi toate celelalte cheltuieli. Prin urmare, vom rămîne cu tot mai puţini bani în buzunar, care vor avea (în termeni reali) o putere din ce în ce mai mică de cumpărare, pentru că inflaţia va eroda şi ea, încet, dar sigur, cu alte aproximativ 4 procente valoarea fiecărui leu care ne va mai rămîne în portofel. Toate acestea sînt costurile directe pe care le vom plăti nu doar din cauza crizei financiare (prin care am trecut odată cu restul întregii lumi), cît mai ales din cauza incompetenţei guvernanţilor.

„Există mai multe elemente care conturează o direcţie de apreciere a leului în perioada următoare. Ele sînt atît de natură fundamentală, cît şi tehnică.“

Un tablou sumbru, străbătut de o firavă rază de lumină care vine însă de la Vest, dar de care vom beneficia mult mai tîrziu, şi în mod inegal. Criza dă semne de slăbiciune în marile economii europene – cum ar fi Franţa şi Germania, de care sîntem legaţi nu doar prin apartenenţa la Uniunea Europeană, cît mai ales prin schimburi economice care însumează miliarde de euro. O creştere a pieţelor europene înseamnă cerere pentru produsele de export realizate în România, ceea ce se traduce în locuri de muncă şi salarii măcar pentru cei care au avut norocul să lucreze în aceste companii. Dacă vrem să fim optimişti, putem să ne gîndim în continuare la şansele din ce în ce mai mari ca România să depăşească perioada dificilă în cursul anului ce vine. FMI ne dă speranţe în acest sens, pentru că tocmai şi-a modificat în sens pozitiv perspectivele de creştere economică pentru anul următor. Dacă la începutul anului estima o scădere a PIB-ului de 7,5% pentru 2009 şi o creştere de doar 0,3% pentru 2010, la ultima vizită în România (în luna decembrie) a anunţat că în 2009 scăderea economică va fi de doar 7%, în timp ce pentru 2010 dinamica creşterii economice va fi de 1,5%. Nu vom simţi asta direct şi nici într-un timp foarte scurt, dar va fi un bun motiv pentru ca investitorii străini să revină la sentimente mai bune faţă de România. Iar această deschidere ar putea însemna investiţii – adică bani şi locuri de muncă –, dar şi taxe şi impozite plătite către stat, din care să se susţină bugetele de pensii, asigurări sociale sau chiar investiţii. Sînt însă lucruri care se vor produce pe termen lung. Pentru 2010 putem doar spera ca acest proces să înceapă. Şi avem motive să credem asta, cel puţin dacă citim cu atenţie semnalele date de bursă. Dacă în 2007 căderea indicelui BET al Bursei de Valori Bucureşti anticipa cu aproximativ un an de zile intrarea României în criză, evoluţia pe care acelaşi indice a avut-o în a doua parte a anului 2009 (interval în care aproape că şi-a dublat valoarea) ar putea fi primul semnal că lucrurile se îndreaptă către o direcţie bună.

Şi mai avem încă un motiv pentru care am putea privi la anul care vine fără să ne încruntăm. Nu prea mai sînt argumente pentru care să credem într-o reluare a căderii leului pe toboganul pieţelor financiare în 2010. Cel puţin aşa susţin unii economişti. Ba mai mult: „Există mai multe elemente care conturează o direcţie de apreciere a leului în perioada următoare. Ele sînt atît de natură fundamentală, cît şi tehnică“ – explică Aurelian Mihăilescu, chief dealer în cadrul Raiffeisen Bank Romînia, care îşi declară astfel încrederea în moneda naţională. Iar opinia acestuia este întărită de Rozalia Pal, economist-şef al Unicredit Ţiriac Bank, care spune: „Tendinţa generală a leului va fi de apreciere, deşi nu este exclusă o volatilitate mai mare în prima parte a anului viitor. Atingerea unor niveluri de 4,5 sau 4,7 lei pentru un euro este însă puţin probabilă“. Puse în balanţă, argumentele în favoarea stabilităţii sau chiar a aprecierii monedei naţionale sînt cu mult mai grele decît cele favorabile unui scenariu în care leul se prăbuşeşte.

Poate că ce-a fost mai greu a trecut… pentru leu. Pentru românul obişnuit, şomajul şi creşterea preţurilor sînt lucruri care-l vor împiedica să se bucure de beneficiile unui leu mai puternic şi de o economie în revenire. Cel puţin în 2010.

Laurenţiu-Gabriel Roşoiu este senior editor, Forbes.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.