O conferinţă internaţională pe tema migranţilor

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
O conferinţă internaţională pe tema migranţilor jpeg

În 2015, după scufundarea (încă) unui vas cu sute de imigranți în Marea Mediterană, liderii politici și opinia publică dezbăteau situația și cereau soluții. Italia – care, prin mica insulă Lampedusa, este ținta principală a imigranților care vin dinspre Libia și celelalte țări ale Maghreb-ului – voia politici europene coordonate pentru a face față „crizei refugiaților“. De atunci, criza a luat amploare, iar pe traseele terestre ajung în Uniunea Europeană mult mai mulți oameni decît pe mare. Patrick Weil, istoric, specialist în problemele imigrației, director de studii la CNRS și profesor la Yale University, explica atunci, în­tr un interviu acordat lui Jean Quatremer pentru Libération (19 aprilie 2015), care ar fi soluțiile.

„Cei care condamnă Europa greșesc ținta. Cea dintîi responsabilitate le aparține criminalilor care au pus migranții pe vasele acelea care nu puteau susține greutatea unui număr atît de mare de oameni pentru a cîștiga bani cu prețul unor vieți. Instrumentele juridice internaționale și mobilizarea nu sînt suficiente pentru a împiedica dezvoltarea acestui tip de criminalitate. O altă responsabilitate este cea politică. E a statelor care au creat dezordine în regiunile lumii care «produc» astăzi sute de mii și milioane de refugiați. Vorbesc despre lumea arabă, în special de regiunea irakiano-siriană. Există o responsabilitate a coaliției care a intervenit în Irak acum 12 ani, violînd dreptul internațional. Intervenind în Libia dincolo de mandatul ONU, Nicolas Sarkozy a făcut Franța coresponsabilă pentru crearea unei zone care produce un număr enorm de refugiați.

Ceea ce se întîmplă în Siria este cea mai gravă criză de după al Doilea Război Mondial. Răspunsul nu este și nu poate fi exclusiv european. La sfîrșitul anilor ’30, cînd evreii din Austria și Germania erau în pericol, a avut loc o conferință internațională la Evian, care din nefericire n-a avut cine știe ce rezultate. Dar lumea a învățat din ea. Astăzi, Europa sau Franța ar trebui să convoace o conferință internațională, astfel încît fiecare regiune a lumii să-și asume responsabilitățile, iar statele care au intervenit în regiune de 15 ani încoace să fie angajate în gestionarea crizei umanitare. Australia dă exemplul cinismului absolut. A susținut militar războiul din Irak în 2003, iar în 2014 a primit 4400 de refugiați, adică 2% din cererile de azil din Germania. (...) Nu sînt împotriva oricărei intervenții militare: dacă Statele Unite și Franța ar fi intervenit în Siria în vara lui 2013, ar fi fost prevenită o parte a crizei umanitare, așa cum intervenția Franței în Mali a permis probabil limitarea unei alte crize. Dar trebuie ca aceste intervenții să fie dublate de responsabilități umanitare, mai ales cînd intervențiile sînt ilegale. Ar fi timpul să punem problema în acești termeni.“ (sursa: www.liberation.fr)

Foto: adevarul.ro

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.