O chestiune de încredere

Publicat în Dilema Veche nr. 771 din 29 noiembrie – 5 decembrie 2018
O chestiune de încredere jpeg

● Potrivit sondajelor, cinstea e indicată de oameni drept cea mai importantă calitate cu care ar trebui să fie înzestrat un politician. Alte sondaje arată că (ne)încrederea în clasa politică atinge cote alarmante. Putem deduce că neîncrederea e şi un semn al îndoielii: nu avem încredere în politicieni pentru că îi considerăm necinstiţi. Cum poate fi restabilită încrederea? Cu oameni cinstiţi. Cu alţi oameni. Cu oameni noi. De unde pot apărea? Şi apoi: putem fi siguri că oamenii noi sînt neapărat cinstiţi?

● Peste două treimi dintre actualii deputaţi şi senatori sînt ingineri, economişti sau avocaţi. Desigur, politica nu e o meserie în sine. În principiu, ea poate fi practicată de oricine, indiferent de studii, pe baza unei experienţe relevante şi, evident, a unui capital electoral care legitimează mandatul. Însă rezultatele bune sau proaste ale exercitării mandatului depind şi de ştiinţa politicii. Cînd aproape o treime dintre senatori şi deputaţi sînt de profesie ingineri nu e de mirare că apar atîtea legi strîmbe. Facultăţile de Ştiinţe Politice apărute spre sfîrşitul anilor ’90 nu au reuşit să ofere politicieni de top. Mulţi absolvenţi ai acestor facultăţi sînt activi în diplomaţie, sînt (înalţi) funcţionari ori lucrează în slujba unor organizaţii neguvernamentale. Tocmai pentru că priceperea e prea rar un criteriu pentru a ajunge la vîrful politicii, ei preferă s-o influenţeze de pe poziţii marginale. Un bazin enorm de oameni noi în politică rămîne, astfel, neutilizat.

● Aşa se întîmplă, foarte adesea, şi cu oameni de afaceri pricepuţi, cu avocaţi iscusiţi, cu universitari de top etc.: foarte -mulţi nu ar intra în politică tocmai pentru că le e teamă fie de marginalizarea lor în marea de interese politice obscure, fie de compromiterea prin asocierea cu politicieni neaveniţi sau necinstiţi.

● Nou nu înseamnă întotdeauna bun. Ascensiunea populismului în Europa se datorează, într-o măsură deloc neglijabilă, tocmai acestei lehamite de politica făcută de oamenii vechi: cetăţeni frustraţi sau dezamăgiţi votează candidaţi noi, orice fel de candidaţi care se declară antisistem. Sau un entuziasm generat de o figură nouă. În Dosarul de faţă, încercăm să desluşim promisiunile şi iluzia oamenilor şi ideilor noi în politică.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Donald Trump FOTO AFP
Trump propune bugetul pentru 2026. Mai mulți bani pentru apărare, mai puțini pentru sănătate și educație
Casa Albă a anunțat că președintele Donald Trump vrea un buget pentru 2026 axat pe securitate și apărare, cu reduceri masive în alte domenii, precum sănătatea și educația.
Bazin de înot în aer liber din Moscova, construit pe ruinele Palatului  Sovietelor (© Andris Malygin / Wikimedia Commons)
Palatul scufundat al lui Iosif Vissarionovici Stalin
Omenirea trebuie să fie condusă cumva și adepții religiilor au lansat tot felul de teze pentru manipularea creierelor prin frică și ură. Politicienii au preluat modelul, cei socialiști considerând că noua religie este ateismul.
viţă de vie
Trucul ingenios folosit de grădinarii cu experiență! Cu ce trebuie să stropim vița de vie pentru a avea struguri mai dulci și mai delicioși ca oricând
Strugurii se numără printre cele mai populare fructe din țara noastră. Indiferent dacă îi consumăm simpli, în diverse preparate, sau vom face vin din ei, strugurii rămân în topul preferințelor din țara noastră.
flori dormitor pisica pexels jpeg
Care sunt florile superbe pe care nu trebuie să le ținem niciodată în dormitor! Pot fi foarte periculoase pentru sănătatea noastră
Florile sunt alegerea perfectă atunci când dorim să ne decorăm interiorul casei. Ele vor oferi o notă de vitalitate și de culoare camerelor noastre, însă, indiferent de cât de frumoase ar fi florile, există și anumite riscuri la care trebuie să avem grijă!
Candidați ALegeri prezidențiale Foto Facebook Hari Bucur Marcu jpg
Ce spun astrele despre pretendenții la fotoliul de la Cotroceni. În ce zodii sunt născuți candidații
În cursa pentru Palatul Cotroceni s-au înscris 11 candidați, fiecare cu propriul său profil politic, dar și cu trăsături astrologice care, spun unii, pot dezvălui aspecte relevante ale personalității lor.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
Simion, interviu în presa străină: „Rusia nu este o amenințare pentru NATO”
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale 2025, cotat pe primul loc în sondaje pentru scrutinul de duminică, 4 mai, a afirmat într-un interviu pentru Reuters că Rusia nu este o amenințare semnificativă pentru NATO.
Borcane pentru condimente jpg
Condimentul simplu pe care trebuie să îl evităm dacă luăm aceste medicamente! Va anula efectul tratamentului
Este un condiment banal, folosit în nenumărate rețete. Cei mai mulți dintre noi apreciază gustul delicios pe care îl oferă preparatelor noastre, indiferent dacă este vorba despre desert, băuturi, sau chiar și feluri principale.
Angela Similea, Instagram PNG
Secretele machiajului impecabil pe care și-l face mereu Angela Similea. Orice apariție e o adevărată dovadă de eleganță și rafinament
Angela Similea nu este doar una dintre cele mai iubite și respectate voci ale muzicii românești, ci și un veritabil simbol al eleganței și rafinamentului. De-a lungul carierei sale remarcabile, artista și-a conturat un stil personal clar definit, care a traversat deceniile fără să-și piardă farmecul
Regele Charles și Prințul Harry 2 jpg
Prințul Harry vrea să se împace cu restul familiei regale. Ce spune despre tatăl său, Regele Charles III
Prințul Harry a declarat că își dorește „reconcilierea” cu restul familiei regale, după o un proces pierdut privind nivelul de securitate alocat.