O adolescentă de 19 ani

Publicat în Dilema Veche nr. 685 din 6-12 aprilie 2017
O adolescentă de 19 ani jpeg

Să faci un Dosar despre mame și maternitate ar putea părea, la prima vedere, simplu și ușor desuet. Am citit de curînd că a apărut în Franța o carte semnată de Sabine Melchior-Bonnet, istoric la Collège de France, Les Grands hommes et leur mère. Printre protagoniștii restituirilor făcute din perspectiva relației pe care au avut o cu mamele lor: Napoleon, Churchill, Stalin, Hitler, Martin Luther King. Și, poate, și această informație a fost un declanșator pentru tema de acum.

Apoi, m-am gîndit cît de condițio­nați rămînem de legătura maternă, indiferent cum ne-am construi viețile. S-ar putea să facem parte din niște generații în care multe lucruri nu s-au spus în familiile noastre. Așa am trăit, liniștea a acoperit și bunele, și relele, iar afecțiunea s-a întrevăzut cînd și cînd. Niciodată nu trebuia să fie prea multă, ca să nu se strice copilul. Invitații mei și-au spus poveștile. Le mulțumesc pentru onestitatea de a scrie despre copiii care au fost și despre ce le-a lipsit, emoțional vorbind.

Nu de puține ori am auzit istorii despre cum părinții de ieri, severi și hotărîți să-și educe copiii ca pe niște cîștigători, s-au muiat abia cînd au devenit bunici. Pojghița de responsabilitate s-a topit. Presiunea a dispărut, și ei s-au îmblînzit. E ca și cînd drăgălășeniile de care nu s-au bucurat fiii și fiicele lor au stat undeva în adormire și se revarsă acum asupra nepoților, răsfățați peste măsură.

Mereu avem de recuperat cîte ceva în relațiile cu cei apropiați. Și niciodată nu e prea tîrziu. Lumea s-a schimbat și vorbim și despre trend-urile în materie de cum să fii o mamă cool.

M-am gîndit mult la mine și la mama în săptămînile astea. Mi-am dat seama că modelul ei de stăpînire de sine perfectă, de nelăsat garda jos indiferent de situație, n-a fost neapărat al meu. Dar l-am reprodus fără să mă gîndesc la asta. M-a născut cînd avea 19 ani. O adolescentă șatenă, care ține un copil în brațe, așa sîntem în prima noastră fotografie. De nenumărate ori m-am gîndit că viețile alor mei ar fi luat-o, poate, în alte direcții dacă n-aș fi apărut eu. De cînd mă știu am avut cu mama un soi de complicitate. Am simțit că victoriile mele sînt și ale ei, chiar dacă nu vorbim despre asta. Nimic nu o face mai fericită decît să știe că reușesc să fac ce-mi place.

Citiți Dosarul, amintiți-vă și, de ce nu, răspundeți și dumneavoastră la întrebarea anchetei: „Ce nu i-ai spus mamei tale niciodată?“ Ar putea fi un punct de pornire într-o călătorie sentimentală complicată.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

atac rusesc 9 10 iul asupra ucrainei FB Mikola Kalaşnik jpg
Atac masiv „de aproape zece ore” al Rusiei asupra Kievului, în plină noapte. Cel puţin doi oameni au murit și alți 13 sunt răniți
Un atac lansat de forţele ruse în noaptea de 9 spre 10 iulie asupra Kievului s-a soldat cu moartea a două persoane şi rănirea altor 13, au anunţat autorităţile locale joi dimineaţa.
antal liviu epa efe h 54527233 jpeg
Un fost campion al României a marcat în Liga Campionilor. În 2014 era cel mai bun marcator din Superligă
În primul tur preliminar din Liga Campionilor la fotbal, miercuri seară s-au disputat patru partide.
neve Adamello jpeg
Șoc climatic în Italia: de la 36 grade Celsius la ninsoare în mai puțin de 48 de ore
Un fenomen meteo rar și periculos a lovit regiunea Brescia, în nordul Italiei. După mai bine de o săptămână de zile caniculare și nopți tropicale, zona a fost acoperită brusc de zăpadă. Temperaturile au scăzut cu mai bine de 20 de grade într-un interval extrem de scurt.
FOTO Captură video perchezitii ilfov
Percheziții în București și mai multe județe din țară. Autoritățile au descins la o grupare care a fraudat sistemul britanic de retunări de taxe
Poliția a efectuat percheziții în municipiul București și în județele Ilfov, Giurgiu și Călărași, la domiciliile unor persoane acuzate că au fraudat sistemul britanic de retunări de taxe, prejudiciul creat depăşind suma de peste un milion de lire sterline.
Titus Corlățean FB jpg
Titus Corlățean spune că actuala conducere a PSD ar trebui să plece. „Ai eșuat politic, faci un pas înapoi”. Cât de mult îl interesează șefia partidului
Senatorul Titus Corlățean consideră că actualii lideri Partidul Social Democrat trebuie să se retragă. Fostul ministru a vorbit la Aleph New despre inadecvarea PSD-ului la ce s-a întâmplat în societate și a lăsat să se înțeleagă că va candida la congresul din toamnă al partidului.
08 07 Clicksanatate ro jpg
De ce este necesară testarea genetică pentru tratamentul cancerului
Cancerul este o boală diagnosticată din ce în ce mai des, în multe dintre cazuri în stadii avansate, atunci când opțiunile terapeutice sunt limitate. Diagnosticați precoce însă, pacienții cu cancer beneficiază de tratamente cu viză curativă, cu o calitate bună a vieții. Stilul de viață, factorii de
unicredit jpg
UniCredit Bank - CONVOCATOR Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, 11 august 2025
În conformitate cu prevederile art. 117 din Legea nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 21 din Actul Constitutiv, Directoratul UniCredit Bank S.A., persoană juridică română organizată sub forma unei societăți pe acțiuni, ...
fericire, foto shutterstock jpg
Patru zodii alese de Univers vor avea un final de săptămână glorios. Din 10 iulie, norocul le surâde
Patru semne zodiacale primesc un dar special din partea Universului pe 10 iulie. Luna Plină le va oferi acestora multă energie pozitivă care le va transforma zilele ce urmează într-o adevărată binecuvântare.
3c293dfe 1bdb 4787 809f 462bec5fb1e1 jpg