O adolescentă de 19 ani

Publicat în Dilema Veche nr. 685 din 6-12 aprilie 2017
O adolescentă de 19 ani jpeg

Să faci un Dosar despre mame și maternitate ar putea părea, la prima vedere, simplu și ușor desuet. Am citit de curînd că a apărut în Franța o carte semnată de Sabine Melchior-Bonnet, istoric la Collège de France, Les Grands hommes et leur mère. Printre protagoniștii restituirilor făcute din perspectiva relației pe care au avut o cu mamele lor: Napoleon, Churchill, Stalin, Hitler, Martin Luther King. Și, poate, și această informație a fost un declanșator pentru tema de acum.

Apoi, m-am gîndit cît de condițio­nați rămînem de legătura maternă, indiferent cum ne-am construi viețile. S-ar putea să facem parte din niște generații în care multe lucruri nu s-au spus în familiile noastre. Așa am trăit, liniștea a acoperit și bunele, și relele, iar afecțiunea s-a întrevăzut cînd și cînd. Niciodată nu trebuia să fie prea multă, ca să nu se strice copilul. Invitații mei și-au spus poveștile. Le mulțumesc pentru onestitatea de a scrie despre copiii care au fost și despre ce le-a lipsit, emoțional vorbind.

Nu de puține ori am auzit istorii despre cum părinții de ieri, severi și hotărîți să-și educe copiii ca pe niște cîștigători, s-au muiat abia cînd au devenit bunici. Pojghița de responsabilitate s-a topit. Presiunea a dispărut, și ei s-au îmblînzit. E ca și cînd drăgălășeniile de care nu s-au bucurat fiii și fiicele lor au stat undeva în adormire și se revarsă acum asupra nepoților, răsfățați peste măsură.

Mereu avem de recuperat cîte ceva în relațiile cu cei apropiați. Și niciodată nu e prea tîrziu. Lumea s-a schimbat și vorbim și despre trend-urile în materie de cum să fii o mamă cool.

M-am gîndit mult la mine și la mama în săptămînile astea. Mi-am dat seama că modelul ei de stăpînire de sine perfectă, de nelăsat garda jos indiferent de situație, n-a fost neapărat al meu. Dar l-am reprodus fără să mă gîndesc la asta. M-a născut cînd avea 19 ani. O adolescentă șatenă, care ține un copil în brațe, așa sîntem în prima noastră fotografie. De nenumărate ori m-am gîndit că viețile alor mei ar fi luat-o, poate, în alte direcții dacă n-aș fi apărut eu. De cînd mă știu am avut cu mama un soi de complicitate. Am simțit că victoriile mele sînt și ale ei, chiar dacă nu vorbim despre asta. Nimic nu o face mai fericită decît să știe că reușesc să fac ce-mi place.

Citiți Dosarul, amintiți-vă și, de ce nu, răspundeți și dumneavoastră la întrebarea anchetei: „Ce nu i-ai spus mamei tale niciodată?“ Ar putea fi un punct de pornire într-o călătorie sentimentală complicată.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Conacul de la Banloc, preluat în administrare de Consiliul Județean Timiș
Conacul de la Banloc, preluat în administrare de Consiliul Județean Timiș
Proiectul de hotărâre privind preluarea în administrare a Ansamblului Conacului Banloc a fost votat marți, 15 aprilie, de către consilierii județeni în cadrul unui plen extraordinar al Consiliului Județean Timiș.
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Elevii din medii vulnerabile au primit câte 500 de lei. MIPE: au fost încărcate aproape 84.000 de carduri
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a încărcat astăzi, 15 aprilie 2025, un număr de 83.967 de carduri educaționale în valoare de 500 lei, destinate elevilor din medii vulnerabile. Valoarea totală a sprijinului acordat astăzi se ridică la 41.983.000 lei.
Larisa Iordache trebuie să nască de la o zi la alta!
Când o vor boteza Larisa Iordache și Cristian Chiriță pe fiica lor. Cei doi au planificat evenimentul într-o zi specială: „Mai este puțin”
Larisa Iordache și Cristian Chiriță își vor boteza copilul în luna iunie a acestui an. Sportiva a făcut dezvăluiri inedite despre cum s-a schimbat viața ei, mai ales de când Amira, fetița sa a venit pe lume.
banner ion dolanescu jpg
Ion Dolănescu chefuia câte trei zile, de Paște. Bucătăreasa îi prepara ciorbă de fazan, friptură de iepure și 1.200 de sarmale. „Dăruia și celor sărmani”
Cum petrecea Ion Dolănescu de Paște. Bucătăreasa îi prepara ciorbă de fazan, friptură de iepure și 1.200 de sarmale
Oamenii îmbătrânesc brusc în două perioade specifice ale vieții lor, foto Freepik com jpg
Oamenii îmbătrânesc brusc în două perioade specifice ale vieții lor. Care sunt vârstele critice?
Un studiu a arătat că procesul de îmbătrânire nu se desfășoară treptat, așa cum putem crede, ci se accelerează în două momente cheie ale vieții.
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg
CFR Cluj, doar remiză cu Rapid. Ardelenii se pregătesc de duelul cu FCSB
Formația lui Dan Petrescu a obținut un singur punct cu giuleștenii.
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
Aeroport internațional închis pentru un ritual religios. Pista devine loc sacru pentru o zi
Pentru câteva ore, niciun avion nu a mai decolat sau aterizat pe un aeroport, pentru că pista a fost transformată într-un loc de rugăciune.
JD Vance FOTO AFP
Vance schimbă tonul față de Europa. „O iubesc, dar e crucial să nu depindă permanent de securitatea SUA”
Vicepreședintele american JD Vance și-a schimbat abordarea față de Europa, despre care a declarat că o iubește și pe care a avertizat-o să nu devină vasalul SUA în ceea ce privește securitatea.
rujeola jpg
Ce complicații grave pot apărea din cauza rujeolei? Explicațiile medicilor despre riscurile acestei boli și miturile legate de vaccinul ROR
Rujeola este o boală virală care poate duce la complicații severe, inclusiv la deces, în cazul în care nu este gestionată corespunzător.