Nunta, între meci de fotbal și experiment social

Andrada SAS
16 aprilie 2020
Nunta, între meci de fotbal și experiment social jpeg

Organizarea unei nunți ar trebui, în condiții de laborator, să nu fie nimic mai mult decît organizarea unei petreceri. Desigur, ținînd cont de proporții, ar trebui să fie organizarea ceva mai complexă a unei petreceri mari. Așadar, o petrecere de nuntă nu e mai cu moț decît orice altă petrecere, înmulțită însă cu o sumă cuprinsă între 10 și 50. Inviți oameni undeva, într-o anumită zi și la o anumită oră, le pregătești de mîncare, le pui la dispoziție băutură și muzică și lași biochimia și sociologia să-și facă de cap. Desigur că o să-și vîre puțin coada și psihologia, și e obligatoriu să se lase cu un pic de bîrfă, invidie, admirație și bisericuțe. Dar, în linii mari, o petrecere de nuntă ar trebui să urmeze regulile de bază ale organizării oricărei alte petreceri.

Cu toate astea, în practică, organizarea unei nunți, cel puțin în România, se aseamănă cu orice altceva, mai puțin cu organizarea unei petreceri. Aduce mai degrabă cu un meci de fotbal, asezonat cu impresii dintr-o operație pe cord deschis, o numărătoare inversă de la lansarea unei rachete, și cu un parcurs demn fie de o tragedie greacă, fie de o comedie contemporană.

La linia de centru se aliniază echipele – echipa ei și echipa lui. Teoretic, e un amical, practic însă sînt cu toții pregătiți să dea ce e mai bun. M-am regăsit de multe ori în postura ingrată de arbitru și am suflat naiv din fluier. Ce spun aici, naiv – cu bucurie și entuziasm, de-a dreptul! Meciul începe frumos, fanii aclamă din tribune, soarele sclipește pe cer și pare că totul nu va fi decît o distracție de sîmbătă. Curînd însă îți dai seama că nu puteai să fii mai în eroare de atît. Orice mișcare e prilej de conflict. Orice pasă greșită naște palpitații pe banca tehnică, unde se odihnesc părinții, care teoretic ,,nu se bagă”, dar de fapt aruncă cu șantaje emoționale categoria Greuceanu către căpitanii de echipe. E cu accidentări sîngeroase, cu faulturi grosolane, cu lacrimi mai mult sau mai puțin adevărate. Golurile se înscriu unul după altul în conturile bancare ale ambelor echipe. La un moment dat, vine și furtuna pe care nu o aștepta nimeni – și iată jucătorii noștri înnoroiți pînă la gît, în Rovinele vieții lor. La final sînt cu toții extenuați, aruncați pe ceea ce a fost odată cel mai frumos și scump gazon din viața lor – și nici că le mai pasă cine-a cîștigat și unde se ține petrecerea de după meci. Vor cu toții să se termine și cam atît.

Lăsînd alegoriile la o parte, planificarea unei nunți e o „afacere” foarte complicată, în care trebuie să navighezi cu foarte mare grijă printre sensibilitățile tuturor. Ca viitor mire sau ca viitoare mireasă trebuie să ții cont de dorințele mamei, de sfaturile prietenilor, de presiunile de pe social media, de posibilitățile financiare și, nu în ultimul rînd, uneori chiar și de așteptările echipei de furnizori de servicii. Punctul în care toate lucrurile merg bine se află într-un loc care depinde de lucruri pe care doar un terapeut dat dracu’ le-ar înțelege. Încep în copilărie, se continuă cu felul în care te-ai raportat și te raportezi la alții, dar și cu felul în care te percepi pe tine și întreg contextul social.

De aceea lucrurile sînt și rămîn atît de complicate, indiferent de cît de mulți comentatori stau pe cracă și dau indicații prețioase din serialul foileton „Vezi, bă, că e nunta ta”. Și după tot acest meci de fotbal, după tot acest vals-tango, vine ea, vine petrecerea. Sînt doar cîteva ore pentru care însă o mică armată de oameni s-a pregătit vreme de un an de zile. E prilejul cu care cele două echipe de fotbal își vor da mîna și vor declara armistițiu. Poate vor trage și o horă prietenească în fața blocului – sau poate nu.

Și-acum, că am ajuns în miezul acțiunii, aș dori să vă povestesc, stimați cititori, cum ar trebui să arate o petrecere de nuntă. Aș putea scormoni în amintiri și aș putea derula amintirile celei mai tari paranghelii la care-am fost în calitate de „planificator”, sau care sînt regulile pe care ar trebui să le urmeze o asemenea petrecere ca să fie declarată un succes. O să mă rezum însă la a vă povesti ceva total diferit. Trageți-vă batistele aproape și țineți-vă tot aproape băutura alcoolică. Urmează scene care vă pot afecta emoțional și pentru care textul meu nu v-a pregătit pînă în acest punct.

Am stat recent alături de cea mai emoționată mireasă. Care a trăit totul cu un entuziasm demn de cea mai adîncă invidie. N-am avut pînă la ea (și nu știu dacă voi mai avea) o clientă care să se bucure atît de mult și cu atît de multă sinceritate de fiecare om dintre cei două sute care au trecut pragul locantei în acea seară. Care să se îmbrățișeze cu atît de mult drag cu toată lumea, care să danseze cu atîta foc atît pe muzica tradițională adusă special pentru rude, dar și pe mixul super-hip plantat de DJ în mijlocul invitaților tineri, jumătate români, jumătate francezi. Am stat și am privit-o de undeva din spatele scenei, cu un pahar de vin în mînă – și mi-am dat seama, după atîția ani de petrecut în stil profesionist, că la asta se rezumă tot. La capacitatea de a împărți cu toți oamenii din încăperea aceea bucuria ta, printre toate florile de care nu știi sigur dacă ai avut nevoie, printre toate felurile de mîncare pe care lumea le-a mîncat sau doar le-a bîrfit. După meciul de fotbal în care ai alergat împreună cu echipa ta. După toate golurile care ți s-au înscris în contul bancar. După toate emoțiile părinților de pe banca tehnică și care poate nu te-au lăsat să dormi bine noaptea seri la rînd. După toate articolele din social media care te-au învățat ce e obligatoriu să faci și care au plantat în tine toate nesiguranțele globului pămîntesc, cînd ți-ai dat seama că nunta ta nu se va ridica niciodată la standardele nu știu cărei blogărițe fashioniste care crede că a descoperit secretele nunții perfecte.

Cînd luminile încep să se aprindă în local, ospătarii strîng mesele din jur și tu ai tălpile negre și brațele dureroase de la prea multe îmbrățișări –  astea sînt semnele că nunta a fost o reușită. Nu e nici un alt barometru niciunde în afară de sufletul tău.

Pentru că nunta asta pe care atîția o detestă, atîția o pregătesc, în legătură cu care atîția dezvoltă obsesii, este, de fapt, doar o petrecere. Poate cea mai mare și mai frumoasă petrecere pe care o s-o dai în viața ta. Nu e un meci de fotbal. Nu e o operație pe cord deschis și nici o lansare de rachetă în spațiu.

Petreceți, oameni buni. Petreceți cît puteți. Este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le avem, ca animale sociale. Să ne vedem, să ne îmbrățișăm. Să bem și să dansăm.

Că după aia vine greul. Că după aia vine pandemia. Că după aia vin probleme pe care nu le-ai putea anticipa, asta e irelevant.

Căci tot ce contează, de fapt, e să-ți lași ochii să sclipească vreme de o seară.

Andrada Sas este copywriter și organizator de evenimente.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?
Mîntuirea biogeografică jpeg
În capul mesei și în băncile dintîi
Ambiția pare să fie una dintre cele mai dilematice și contrariante trăsături de caracter.
p 10 sus jpg
Jocuri şi poturi ale ambiţiei
Ambiţia devine o poftă de mărire şi faimă pe care nimic nu ar putea-o vreodată ostoi.
Silk route jpg
Ambîț strategic Made in China
Supremația Chinei este pe cît de „inevitabilă“, pe atît de „naturală“.
p 12 jpg
De-a dreapta și de-a stînga ambiției: a plăcea oamenilor sau lui Dumnezeu?
Adevăratul creștin este un străin pentru această lume, adevărata lui țintă fiind viața cerească.
p 10 jos jpg
Scurte considerații psihologice despre ambiția la români
Ambiția nu este pozitivă (bună/funcțională) sau negativă (rea/disfuncțională).
p 1 jpg
Radio Itsy-Ambitsy
„Dacă eu n-am putut, măcar tu să poţi. Răzbună-mă, copile, şi o să fiu fericit. O să pot închide ochii cu inima împăcată.”
p 14 WC jpg
Ieșirea din „Machu Kitschu” / (Supra-)realism socialist
Replica din Bucureşti, realizată în 1951, deşi se aseamănă izbitor ca planimetrie şi tipologie a decoraţiei cu cele de la Moscova, este semnificativ mai joasă decît acestea.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 Ion D  Sirbu jpg
Amicul Dexter & amicul Sinister
Văd în Ion D. Sîrbu un fel de „ambasador” necesar acelora dintre noi care au obosit să tot empatizeze cu colaboratorii Securității.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.