Numere și nume care se petrec între ele

Sebastian-Vlad POPA
Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Numere și nume care se petrec între ele jpeg

1.

– Ce spuneam?

– Ceva despre spectacolul Boxe Boxe de Mourad Merzouki.

– Nu, înainte.

– A, despre masterul meu în literatură. Simt că nu e nimic acolo, e pustiu. Gol Derby County! Să vedem dacă-i Rooney.

– Și ce te neliniștește?

– Da, da, da! Mă prefac că am o meserie. Nu doar că mă prefac, 1 mă prefac, 2 meseria nu există. Deci, îmi vine să rîd cu rîsul lui taică-meu, asta mă macină. Ați înțeles ce vreau să zic?

– Cum rîde tatăl tău?

– Dă un telefon și rîde. Taică-meu zice că matematica cheltuiește doi bani ca să înconjoare literatura. Literatura e matematică de doi bani. Eu știu foarte puțină literatură și foarte puțină matematică, dar vă pot spune că are dreptate taică-meu. O problemă de olimpiadă de clasa a opta face cît două rafturi de autori contemporani. A, nu, n-a fost Rooney. A fost Knight.

– Înseamnă că străduința raftului de scriitori contemporani este să se cațere pe Everestul celui de-al doilea ban. Cu doi bani înconjuri lumea.

– Eu nu am ce să vă spun. V-aș invita să ne uităm într-o culegere de a opta.

– Iartă-mă, de ce la numai 33 de ani Rooney joacă la Derby County în liga a doua? S-a întors la mirosul de țărînă umedă de pe gazoanele sătești ca să nu rămînă un idol obligatoriu pentru toată lumea. Cred că după meci iese cu vicarul și cu poștașul din tribune pe stradă. Bineînțeles că Everestul raftului din bibliotecă e culegerea de mate de a opta.

– Cinci triunghiuri echilaterale de aceeași latură pot fi așezate astfel încît să acopere un triunghi echilateral A (triunghiurile pot să se intersecteze și să iasă în afara triunghiului A). Să se demonstreze că triunghiul A poate fi complet acoperit și cu patru din cele cinci triunghiuri. Întotdeauna am fost înspăimîntat că la ieșirea de la teatru eu nu știu să spun două vorbe despre ce am văzut. Claudia folosește cuvinte fixe de tipul „a fost jos”, „a fost prea jos”, „actorul nu încasează”, „se vede regia”, „joacă de la gît în sus”, dar îmi pot da și eu seama că din cuvintele astea se poate oricînd construi o lucrare de disertație. Și tot e bine dacă nu aud „autoficțional”, „regenerarea memoriei”, „decupaj sociologic” – pierd la jocul ăsta în fața oricărui student de anul I, semestrul I, care știe bine lexiconul.

– Și de ce nu te bucuri că ești idiot?

– Mi-e frică de rîsul lui taică-meu.

– Laur, de-acum uităm. Nu mai ești fiul cuiva.

– V-ar deranja dacă am rezolva și problema cu Boxe Boxe?

– Trebuie să mă pricep să spun ceva?

– Era un titlu. Cînd apare în viață un titlu, devii martor. Mărturisiți.

– Lasă, nu mai știu. Nu-mi ajunge timpul pentru cîte banalități mai am să-ți spun, prietene.

2.

Triumful filozofiei ar fi să reușească să scoată din lumină căile de care se întrebuințează providența ca să-și atingă țelurile finale pe care și le-a propus pentru om și să scrie un plan de conduită care l-ar putea face să se orienteze cumva pe nefericitul biped, perpetuu năucit de toanele acestei ființe care, am zice, îl dirijează despotic, să-i arate felul în care trebuie să se apere de decretele ei și să-l mențină pe drumul care previne capriciile bizare ale acestei fatalități căreia îi dăm douăzeci de diferite nume, fără să fi ajuns să o definim.

Dacă ar fi scris fraza aceasta, de Sade ar fi inaugurat un sistem de gîndire. Nu e filozofia o remodelare a logosului? Cineva cere aici vorbirii să renunțe la cuvintele care desemnează finalitatea. Cuvintele acestea par a fi singurele care, arătîndu-i omului unde trebuie să ajungă, îl și supun unei necontenite agresiuni de capricii și decrete. Înseamnă că omul nu e liber cîtă vreme folosește liber toate cuvintele: tocmai așa îi permite providenței să își joace jocul ei brutal. Dimpotrivă, filozofia, limba însăși se intensifică pe măsură ce își clădesc propriile lor tabuuri, decupează nume, se restrîng și renumesc, se curăță de cuvintele-moloz care indică mereu ori limita, ori scopul.

Însă de Sade nu spune așa ceva, predicatul frazei lui din Les infortunes de la vertu a fost tradus pe dos. El scrie: „Triumful filozofiei ar fi să reușească să pună în lumină căile de care se întrebuințează providența…” Să pună în lumină, deci, nu să scoată din lumină. Și așa e, filozofia trebuie să-l îndrume pe om către țelurile finale ale providenței. E posibil, însă, ca vocația filozofiei să fie și aceea de a-l feri pe om de decretele providențiale despre limită și scop, oricare ar fi chipul limitei și oricare ar fi chipul scopului. Nu trebuie decît să răsturnăm predicatul și ambele propoziții ni se înfățișează ca adevărate.

Dacă se poate tolera această ipoteză, atunci se naște și bănuiala că adevărul unei idei rostite în afara rațiunilor morale imediate se verifică prin adevărul enunțului ei contrar.

3.

Foarte mulți scriitori folosesc cuvîntul „pandemie”, alții folosesc cuvîntul „molimă”. Majoritatea aproape unanimă a înțeles că acum e momentul potrivit de spus cuvîntul „virus”. Firesc și oportun e folosit și cuvîntul „izolare”. Unor poeți le-a fost necesar cuvîntul „izoletă”. Scriitori și artiști. Ei țintesc nodul istoriei. Pe urmă au apărut alte cuvinte: „beneficiarii colonialismului”.

4.

– Dați o definiție conceptului de avangardă.

– Avangardă este un termen vechi de cel puțin șapte sute de ani și este un termen militar. Acțiunea avangardei e cea mai previzibilă, ea piere chiar în momentul care inaugurează războiul.

– Nu mă interesează termenul militar.

– Corelativul avangardei militare este seducția, în sensul donjuanesc. Seducția oricărei întîlniri se naște din coincidența ei cu despărțirea, începutul și sfîrșitul sînt simultane. Ce urmează seducției sînt strategiile de supraviețuire, speranța, diminuarea daunelor, întabulările și rezultatele statistice de la capătul oricărui război.

– Faceți o legătură între avangardă și decadență.

– Satie e decadent, pentru că este un hiperrafinat care alege înapoierea. Și se bucură de consensul general.

– Faceți o legătură între decadență și postmodernism.

– Același consens îl speră și postmodernul.

– Ce înțelegeți prin „kitsch-ul ca «artă eficientă»”? Cum adică?

– Nu știu, nu am citit.

– Matei Călinescu spune că există doi scriitori care sînt postmoderni fără ca ei să fi cunoscut termenul: Borges și Nabokov. Ce părere aveți?

– Dacă nu au cunoscut termenul, să nu însemne și că nu au avut nevoie de el? Te poți îndoi că ar fi postmoderni. Dar, mai ales: în ce măsură fiecare dintre ei este inventator de limbă? Eu cred că Borges este inventator de limbă, deci e modern, iar Nabokov spune așa: „Freud, acel șarlatan medieval”, deci și Nabokov știe să numească, fără să înjosească numind.

– Modernii rezistă în corpul postmodern…?

– Sînt anticorpi.

Sebastian-vlad Popa este lector dr. univ. la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, directorul publicaţiei INFINITEZIMAL, scriitor.

Foto: wikimedia commons

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.

Adevarul.ro

Becali
Conference League, „căpușată“ de FCSB și CFR Cluj: Pro TV, decizie drastică după ultimele evenimente
După două etape, FCSB și CFR Cluj au depus deja armele în Conference League, fiind doar preocupate să mai „ciupească“ niște bani.
Prima corvetă pentru marina ucraineană, lansată în Turcia FOTO Facebook Olena Zelenska
Prima corvetă pentru marina militară a Ucrainei, lansată la apă în Turcia
Corveta de tip Ada este un tip de corvetă cu rachete dezvoltată pentru Marina turcă. Navele din această clasă sunt concepute atât pentru patrularea în largul mării, cât și pentru operațiuni antisubmarin.
Spioni ruşi FOTO SHUTTERSTOOCK
Rușii își intensifică acțiunile de spionaj în România: „Vor să știe tot”
Spionii ruși vor să știe tot, de la ce resurse minerale avem până la starea drumurilor sau a căilor ferate din România, atrag atenția experții.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.