Nu sîntem extremişti!

Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
Nu sîntem extremişti!  jpeg

Guvernul din Ucraina încearcă să vă spună că aici se întîmplă pogromuri iniţiate de organizaţiile extremiste radicale de dreapta, neofascişti ucraineni, cei mai mulţi venind din regiunile vestice ale ţării.

Sîntem de fapt moderaţi, profesionişti paşnici, de origine etnică diversă, din toate regiunile Ucrainei. Noi nu simpatizăm cu organizaţiile radicale de dreapta, să nu mai vorbim că nu sîntem membri ai acestora. Nu credem că pietrele sau cocktailurile Molotov sînt adecvate pentru a ne apăra valorile.

În ciuda acestui fapt, ne declarăm solidaritatea cu cei care au fost obligaţi să utilizeze astăzi aceste instrumente.

Sîntem convinşi că majoritatea covîrşitoare a protestatarilor nu aparţine nici unei organizaţii extremiste. Un fermier de 21 de ani din regiunea Dnipropetrovsk, Serhiy Nigoyan, care a fost împuşcat în strada Hrushevskyi, nu a fost un membru al acestor organizaţii. Nici doctorul în fizică şi matematică Yuriy Verbyţki nu a fost extremist – avea 50 de ani, era seismolog din regiunea Liov, a fost rănit, apoi răpit din spital de persoane necunoscute, abandonat într-o pădure, unde a murit.

Trecerea de la proteste masive fără precedent, dar paşnice, la modalităţi radicale a fost provocată de politicile guvernului ucrainean, care demonstrează un dispreţ absolut pentru interesele cetăţenilor ucraineni, ignoră opiniile lor şi foloseşte violenţa împotriva protestatarilor paşnici. Ultima picătură care a umplut paharul şi a provocat luptele din centrul Kievului a fost încercarea de a uzurpa puterea de către fracţiunea Partidului Regiunilor din legislativul naţional. În 16 ianuarie, nerespectînd procedura parlamentară şi, practic, fără a număra măcar voturile exprimate, această grupare a adoptat legi care încalcă grav Constituţia şi standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului. Preşedintele, în loc să impună un veto, a semnat aceste legi în ziua următoare.

Guvernul Ucrainei a fost acela care a pierdut orice aparenţă de legitimitate şi a radicalizat oamenii care nu au aparţinut niciodată unor grupări extremiste. Guvernul nu a lăsat protestatarilor nici o altă opţiune. Acesta este motivul pentru care încercările de a-i portretiza pe protestatari ca extremişti fascişti nu sînt altceva decît un şiretlic, o manipulare şi o falsificare din partea guvernului, concepute spre a se absolvi de responsabilitate pentru ciocnirile din centrul oraşului Kiev şi pentru a manipula opinia publică, atît în Ucraina cît şi în afara ţării.

În acelaşi timp însă, continuarea unor astfel de confruntări va duce la mai multă violenţă şi la mai multe victime. Pentru a opri escaladarea violenţei, guvernul trebuie să retragă forţele speciale ale Ministerului de Interne care au fost aduse la Kiev, trebuie să oprească anchetele penale contra protestatarilor şi să renunţe la legile ruşinoase adoptate pe 16 ianuarie. Apoi trebuie să organizeze negocieri reale, nu doar decorative, cu opoziţia, inclusiv cu reprezentanţi ai societăţii civile. 

(din scrisoarea deschisă semnată de cîteva zeci de intelectuali şi activişti civici ucraineni)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Pățania unui turist român în Istanbul. Cât a plătit pentru kebabul consumat în Marele Bazar
Un turist român a avut parte de o surpriză uriașă după ce a cerut nota de plată pentru un kebab cumpărat în Marele Bazar din Istanbul. Și-a împărtășit mai apoi experiența pe o pagină de Facebook dedicată turismului din Turcia.
image
Un nou blocaj pe piața legumelor. „Avem solarii pline de tomate care vor rămâne nerecoltate”. Cât a scăzut prețul
Legumicultorii se confruntă cu un nou blocaj pe piață, prețul tomatelor scăzând atât de mult încât nu-și mai acoperă nici cheltuielile cu recoltarea, spun aceștia. Nici la acest preț însă nu mai reușesc să vândă.
image
Secretul refacerii virginității. Rețeta unei contese medievale care a făcut furori în secolul al XVI-lea
Plantele medicinale, soluțiile de înfrumusețare și alchimia au fost pasiunile mai multor contese și regine din Europa secolului al XV-lea. Unele au rămas în istorie pentru „rețetele” controversate de întinerire și chiar de „restaurare” a virginității.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.