Nu putem trăi fără bunăvoință și dragoste

Publicat în Dilema Veche nr. 926 din 6 – 12 ianuarie 2022
Viețile netrăite jpeg

Bunătatea e una dintre temele care nu se demodează niciodată. E o oglindă în care ne privim sau, din contra, care ni se pune în față de către ceilalți. Cum se poate măsura? Cînd facem gesturile potrivite, cît de generoși ne imaginăm că sîntem și cum ne percep ceilalți?

Cît de actuală mai e parabola bunului samaritean, în lumea pragmatică în care trăim și unde ne situăm între „a avea” și „a da”? O fi semn de înțelepciune să împarți cu ceilalți și să ajuți sau, din contra, unul de slăbiciune?

M-a interesat subiectul în multiplele lui declinări și am făcut în acest număr de revistă o arhivă semantică a cuvîntului „bun”: fie că este vorba despre un profesor bun, de poezia adevărată, de bunătățile pe care ni le dorim în farfurie, de nevoia copiilor de a citi povești cu final fericit, în care binele învinge, de un cuvînt cald, spus exact cînd trebuie, sau de ce ingrediente filozofice intră într-o viață bună. Reprezentarea bunătății e diferită și ea, așa că pentru unii e o sobă caldă, pentru alții are forma unei plăcinte sau pur și simplu a unei mîini întinse, care te ajută cînd o plasă plină ți se rupe și toate lucrurile se împrăștie pe jos.

Apoi, nu cred că putea fi un subiect mai potrivit ca să începem un nou an decît acesta. În care să ne gîndim la cei care au fost într-un anumit moment, cînd aveam mare nevoie, lîngă noi și le-am simțit susținerea și ajutorul concret. Nu putem trăi fără să avem parte de gesturi de bunăvoință și de dragoste. Și de a le face pentru ceilalți. Din această întîlnire a gesturilor, a faptelor, ne găsim echilibrul și forța de a merge mai departe. Căci, pînă la urmă, să nu uităm că iubirea adevărată presupune atît de multe lucruri: „Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mîndrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mînie, nu se gîndeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul” (Noul Testament, Corinteni, 13, 4-13).

Vă doresc un an în care să aveți parte, pe lîngă tot ce vă doriți, de multă bunătate!

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

armean prins la frontiera Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Iaşi  jpg
Un cetățan armean a trecut înot râul Prut pentru a intra în România. Cum a fost prins la frontieră
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni au prins un bărbat cu cetăţenie armeană care a traversat râul Prut înot, pentru a intra ilegal în România.
IMG 20250502 WA0003 jpg
HERBARIUM FESTIVAL, maratonul de experiențe, terapii și ritualuri inspirate de natura, incepe luni, la Therme Bucuresti!
Therme București, cel mai mare centru de wellness din Europa, anunță organizarea, între 5 și 18 mai 2025, a celei de a 3-a ediții a Herbarium Festival, eveniment emblematic și cel mai mare de acest gen din Europa, dedicat terapiilor cu plante.
Atac cu drone asupra Crimeei FOTO Captură video jpg
Rusia susține că a respins un atac masiv cu drone asupra Crimeei. Explozii în apropierea bazelor militare din peninsulă
Ministerul rus Apărării şi autorităţile locale au anunţat că, în noaptea de joi spre vineri, apărarea aeriană ar fi distrus 121 de „drone ucrainene” deasupra teritoriului Crimeii ocupate şi a mai multor regiuni ale Federaţiei Ruse.
Meghan Markle  foto   Profimedia jpeg
Meghan Markle nu putea face reclamă produselor cosmetice din cauza acestei trăsături faciale
Înainte de-a fi Ducesa de Sussex și soția Prințului Harry, Meghan Markle a fost actriță în Statele Unite, unde încerca să se descurce cât mai bine din punct de vedere financiar. Însă n-a reușit niciodată să facă bani din reclame la produse de înfrumusețare.
Președintele PMP Eugen Tomac, conferință alături de Nicușor Dan FOTO Inquam / Sabin Cîrstoveanu
Eugen Tomac a votat în Republica Moldova: „Am votat astăzi la Chișinău pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană”
Președintele PMP, eurodeputatul Eugen Tomac, a anunțat, vineri, că a votat în Republica Moldova, la Chișinău, „pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană”, care înseamnă și „mai multă securitate și prosperitate și pentru Republica Moldova”.
banner moculeasca logo png
Ce viziune a avut Mariana Moculescu, după ce a născut-o pe Nidia: „Am știut că a venit pe lume cu un scop divin” Fata a împlinit 35 de ani
Nidia Moculescu a împlinit 35 de ani. Prin ce experiență mistică a trecut Mariana Moculescu, după ce a născut-o: „O prezență divină mi-a spus că...”
tânără bătută de o minoră Foto Captură video ziarul Unirea jpg
Tânără filmată în timp ce este bătută și înjurată de o adolescentă pe o stradă din Alba Iulia: „Dacă mergi la Poliție, te bat!”
O fată de 12 ani a bătut şi agresat verbal o adolescentă de 16 ani, pe o stradă din municipiul Alba Iulia, sub ochii nepăsători ai unui băiat și între hohotele de râs ale unei tinere care filma scena.
WhatsApp Video 2025 05 02 at 11 14 59 mp4 thumbnail png
Imagini de necrezut. Un hotel din Craiova a rămas în câteva secunde fără mobilierul și florile de pe terasă. „Umbrela vă mai trebuie?”
Un hotel din Craiova a rămas în câteva secunde fără mobilierul și florile de pe terasă, după o incursiune a mai multor tinere care au fost surprinse de camerele de supraveghere. „Umbrela vă mai trebuie?”, au intrebat internauții, după ce hotelul a publicat imaginile.
Cristi Chivu (Facebook) jpg
Cristi Chivu, pe cai mari în Italia. Decizia Parmei, în privința debutantului „cool și inteligent”
Antrenorul român are o serie excelentă cu gruparea „cruciaților”.