„Nu ne lăsaţi singuri!“

George GURESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
„Nu ne lăsaţi singuri!“ jpeg

„Dă-i încolo de golani“ era replica furioasă a lui taică miu de fiecare dată cînd îl întrebam de ce nu s-a pus interfon în blocul său. A încercat, din proprie inițiativă, să strîngă bani pentru acest aparat încă de prin 2006-2007, însă n-a reușit să ofere răspunsuri suficient de convingătoare atunci cînd era întrebat „Dar la ce ne trebuie?“, „Nu e bine și așa?“ sau „Ce rost are să ne complicăm?“, deși parterul se umplea de graffiti, semințe și tot soiul de sticle.

Am spune că acest sistem este deja o banalitate, numai plimbați-vă prin orice cartier din București să vedeți dacă mai există vreun bloc fără acest cititor electronic de cartele. Dar cînd locuiești într-un oraș pierdut în nord-estul țării, care e pomenit la știri doar de ziua lui Eminescu și cînd echipa locală de fotbal reușește să bată strălucitoarele cluburi din capitală, atunci interfonul poate să fie văzut ca un factor perturbator pentru liniștitul trai al celor 16 familii. Scara B, în care locuiau ai mei, îmi aducea aminte de Fortăreața Bastiani din Deșertul tătarilor de Buzzati, acel loc vrăjit unde timpul nu putea fi măsurat.

Revoltă

Astfel de fortărețe există peste tot. Oana Gheorghiu, de la Asociația Dăruiește Viață, le vede mai degrabă ca pe „state în stat“, mici sisteme care se supun propriilor reguli, dezvoltate de-a lungul anilor, fără să fie verificate sau trase la răspundere.

„Eu cred că autosuficiența este moș­te­ni­tă din comunism“, povestește ea. „Uneori mi-e că nu e doar «Las-o că merge și așa». E mai mult de atît și mai rău; uneori fac lucruri în mod special pentru a te întîrzia, iar eu aici nu mai înțeleg. Uneori își încalcă atribuțiile, nu și le respectă, încalcă chiar legea, doar ca să îți pună bețe în roate pentru că e o lipsă de responsabilitate și de răspundere.“

Oana Gheorghiu a început această cursă cu sistemul public de sănătate în 2009. Împreună cu Bianca Voinescu și Carmen Uscatu, cele trei au încercat să ajute un băiat de 17 ani să obțină – prin formularul E112 – banii necesari unui transplant de celule stem. După zece zile de umblat pe holurile instituțiilor, au descoperit că băiatului îi trebuia o altfel de finanțare, pe Ordinul de Ministru 50. „Atît de încurcat și de birocratic era sistemul, atît de ascunse erau aceste informații încît îți trebuia multă hotărîre, perseverență ca să reușești să le deslușești“, povestește Oana Gheorghiu.

Această vanitate a sistemului de sănătate a fost motorul care le-a împins pe cele trei femei să meargă mai departe și să „facem asociația care chiar să lupte pentru drepturile pacienților“. De-a lungul ultimilor ani, organizația a reușit modificarea Ordinului de Ministru 50/2004, a creat primul centru de excelență în tratarea și diagnosticarea cancerului la copii sau a ajutat la modernizarea unor secții din spitalele românești. „Cred că asta ne a motivat pe noi, acest «nu se poate» nu poate fi acceptat în situația în care un copil, care avea 17 ani atunci, moare dacă nu primește ajutor. Revolta ne-a motivat; pur și simplu, revolta față de felul în care un tînăr este tratat în țara lui“, spune Oana Gheorghiu, vicepreședintele asociației.

Misiunea Asociației Dăruiește Via­ță este să ajute la modernizarea și îm­bu­nă­tă­țirea sistemului de sănătate, însă, de multe ori, interacțiunea cu instituțiile pu­blice se transformă într-o luptă. Dialogul nu are loc decît după presiuni îndelungate sau chiar procese în instanță. „Este autosuficiență, ce li se poate în­tîmpla lor, care sînt deasupra tuturor?“, adaugă ea.

Pasiune

Acțiunile unor astfel de asociații nu vor duce, de pe o zi pe alta, la schimbarea sau la reformarea unor mentalități sau sisteme, însă ele devin modele molipsitoare (și atît de necesare) pentru cei din jur. Un alt exemplu al celor care luptă împotriva suficienței de sine se găsește în județul Iași, în comuna Valea Lupului, unde Petronela Petrea le arată copiilor frumusețea științelor exacte, dincolo de calcule și teorii.

Profesoară de matematică, ea a înființat Clubul Roboticon, unde elevii din clasele a VII-a și a VIII-a au pus în practică noțiuni din științele exacte. „Am vrut să vadă beneficiile matematicii în afara orelor de curs“, spune ea. Cu alte cuvinte, peste douăzeci de elevi au învățat cum să proiecteze un oraș inteligent cu ajutorul plăcilor Arduino; elevii au dezvoltat sistemul de iluminare publică, alții au făcut semafoare multifuncționale sau coșuri de gunoi inteligente.

Petronela Petrea a pornit acest club cu ajutorul Fondului Știin­țescu, un program derulat de Fundația Comunitară Iași, care fi­nan­țea­ză proiecte educaționale alternative din domeniul STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) dedicate elevilor. „Fondul Științescu a venit ca o soluție pentru motivarea copiilor“, într-un context în care școala românească este descrisă ca fiind demodată, cu materii stufoase, predate într-o mod ineficient, care nu mai atrag elevul.

Deși apar constant știri despre români medaliați la olimpiadele internaționale, studiile PISA din 2012 ne arată că 37,3% din elevii români au un nivel scăzut de cunoștințe în disciplinele reale, față de 16,6%, media europeană. De unde această diferență uriașă între olimpici și restul elevilor? O cauză ar fi lipsa unor politici stabile și raționale, victime principale fiind copiii și profesorii. „Eu obosesc foarte mult în momentul în care văd că nu există continuitate între ce începem astăzi și mîine, cînd o luăm de la capăt. Le înțeleg frustrările colegilor mei și momentele astea în care spun că, pentru cît sînt plătiți, fac prea multe, sau [frustrările] pentru modul în care sînt tratați“, spune profesoara din Valea Lupului.

Pasiunea ei de a-i face pe elevi „oameni împliniți, fericiți“ nu a început cu Clubul Roboticon, ci a fost dezvoltată de-a lungul celor douăzeci de ani de catedră. De opt ani de zile se ocupă și de grupul de cercetași, care acum numără 80 de membri, atît din Valea Lungă, cît și din comunele alăturate sau din orașul Iași. „Educația în școală este insuficientă, iar cercetășia, care are o metodă pedagogică foarte serioasă, îi învață principii și valori ca onestitatea, corectitudinea sau cinstea“, iar prin acest grup au trecut, în acești ani, circa 400 de membri.

Indignare

Cei 400 de membri ai grupului de cer­ce­tași sau sutele de pacienți care au beneficiat de programele Asociației Dăruiește Viață sînt puncte dispersate pe teritoriul țării, dar dacă le unim, observăm că Oana Gheorghiu și Petronela Petrea au ­creat o rețea de oameni care vor ajuta la reformarea societății.

Andrei Roșu a văzut cu ochii săi cum crește o astfel de rețea. El a devenit cunoscut în țară pentru cursele extreme la care a participat, intrînd în Cartea Recordurilor pentru cele șapte maratoane și șapte ultramaratoane pe care le-a făcut pe fiecare continent.

În 2010, cînd s-a apucat de alergat, parcurile erau lipsite de alergători, iar acest sport era luat în derîdere de trecători. Acum, însă, „s-a creat o masă critică“. Sînt zeci de mii de oameni care aleargă săptămînal în parcurile românești, pentru că „văd beneficiile, sînt încîntați și încep și ei să facă mișcare“, spune Andrei Roșu, care coordonează la rîndul său grupuri cu sute de membri de alergători.

Anul acesta, Andrei Roșu a fost martorul dezvoltării unei noi mase critice care va împinge (sau va trage după ea) societatea românească. „Fără vreun antecendent de activist“, Andrei a fost printre cei care au ajuns în Piața Victoriei după adoptarea OUG 13. „S-a depășit gradul de incompetență și sînt atacate niște valori fundamentale care ne-ar fi întors în anii ’90“, descrie momentul din seara de 31 ianuarie.

Și-a mutat serviciul în Piață, iar în fiecare zi venea de la ora 9 și lucra cu privirea îndreptată înspre Guvern. „Programul de azi: 9-17: birou, 17-….: Protest. P.S. – cerem aprobare și lucrăm și în week-end. Nu ne lăsați singuri!“, era mesajul ce apărea pe biroul său temporar. 

***

Prin pasiunea lor și energia cu care luptă, oamenii pe care i-am prezentat în rîndurile de mai sus ne arată că nu mai „merge și așa“. Motivațiile lor sînt diferite – fie că e revoltă, indignare sau pasiune –, dar, ca un un efect de domino, ei reușesc să-i molipsească pe cei din jur și astfel se formează masa critică de care orice societate solidă are nevoie, iar ei nu vor mai fi lăsați singuri.

Cît despre interfonul din Botoșani, au trecut zece ani și, abia după ce a fost furată balustrada scării, vecinii au „observat“ utilitatea aparatului. 

George Gurescu este jurnalist.

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.