Nu mai merge

Cătălin GEORGESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 505 din 17-23 octombrie 2013
Nu mai merge jpeg

Să ai pretenţia ca cititorul tău s-aştepte să-ţi reîmprospătezi ştirile o dată la o imprimare e nerealist. Are informaţia la degetul mare, acum, oriunde şi pe multiple platforme. Tot ce-i perisabil se va perima. Doar conţinutul exclusiv şi calitativ superior mai reprezintă motivul existenţei publicaţiilor periodice.

Nevoia pe care jurnalismul cetăţenesc vine să o umple nu ţine doar de timpul de răspundere semnificativ redus. Publicul nu mai are încredere în instituţiile media care ar trebui să-l apere de abuzuri şi să-l informeze pentru decizii mai bune. Percepţia generală este că, de foame, cîinele de pază al democraţiei nu mai latră, pentru că-i preocupat cu rosul osului cu aromă de buget-de-publicitate. Din frustrare şi din nevoia acoperirii unui vid informaţional, un simplu cetăţean, fără nici un fel de pregătire formală, ajunge să colecteze, analizeze, raporteze şi disemineze informaţia necesară.

Asumarea rolului se-ntîmplă din datorie, dintr-un imbold civic venit din partea omului, întru beneficiul comunităţii din care face parte. La rîndu-i, comunitatea îl recompensează prin apreciere şi recunoaştere. Or, de multe ori, asta-i tot ce îşi doreşte şi asta-i tot ce va primi.

Dar chit că jurnalismul cetăţenesc porneşte cu o misiune nobilă, este de netăgăduit că nu doar lipsa drepturilor jurnalistice este resimţită, ci şi lipsa profesionalismului şi a unui anumit cod deontologic. Pentru că, deşi se bazează pe bunul-simţ al autorului, lipsa unor sisteme de reglementare şi responsabilizare permite exagerări sau denaturări ale informaţiei, fără consecinţe reale. Responsabilitatea este cu atît mai dificil de împărţit, cu cît asumarea unei identităţi reale este opţională.

Dar problemele morale pălesc în ochii publicului, pentru că cetăţeanul este omniprezent şi mult mai numeros decît profesionistul. Un simplu smartphone îl face capabil să transmită imagini, sunet sau text din orice context. Pentru cel care preia informaţia, riscul este neglijabil. Pentru presă, păleşte în comparaţie cu profitul. Iar un disclaimer postat lîngă căsuţa de upload a materialului îl scapă pe deţinătorul platformei de asumarea vreunui risc, iar pe autorul dornic să ajute – de oricare drept intelectual.

Dintr-odată, tot ce nu putea fi arătat este făcut vizibil. Şi bun, şi rău.

Cătălin Georgescu este fotograf. Îl găsiţi online pe catalingeorgescu.com

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ciorba radauteana jpeg
Ciorbă rădăuțeană de pui, varianta dietetică de primăvară. Cu ce se înlocuiește smântăna?
Printre cele mai cunoscute și apreciate preparate românești din lume se află, fără îndoială, ciorba rădăuțeană – o delicioasă ciorbă de pasăre, dreasă cu smântână și aromată cu usturoi, care aduce pe buze zâmbetul acela sincer al copilăriei.
bacalaureat jpg
Bac 2025. În căutarea materiei pierdute. Cum să recuperezi în două luni ce nu ai învățat în patru ani de liceu. Sfaturile unor profesori
Astăzi, elevii care au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025 și-au aflat notele. Acestea n-au fost făcute publice, ci le-au fost comunicate copiilor individual, de către profesorii diriginți.
Ambarcațiune militară ucraineană patrulează în Marea Neagră FOTO PROFIMEDIA
Ucrainenii nu văd beneficiile unui armistițiu în Marea Neagră: „De ce ar trebui să facem concesii?”
Kievul și Moscova s-au angajat luna trecută față de o încetare a focului la Marea Neagră în cadrul discuțiilor separate mediate de SUA, dar realizările militare și comerciale ale Ucrainei i-au determinat pe mulți ucraineni din Odesa să-și pună întrebarea: are realmente Ucraina vreun beneficiu?
istock haine negre negru jpg
Cum să speli corect hainele negre, astfel încât să nu se depună scame pe ele. Așa vor rămâne ca noi pentru o lungă perioadă de timp
Hainele negre – mereu elegante, mereu în tendințe. Fie că vorbim despre o rochie de seară, un tricou basic sau un pulover confortabil, piesele închise la culoare au un loc special în garderoba noastră.
zelenski si fost consilier igor novikov foto arhiva personala igor novikov
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
Fost consilier al preşedintelui Volodomir Zelenski în perioada 2019-2020, Igor Novikov a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre cât de periculoasă este poziția României în regiune, cum l-a schimbat războiul pe Zelenski și cum poate fi oprit Vladimir Putin.
sedinta cj doina federovici gabriel alecsandru 2 jpeg
„Laptopiada” din județul fără apă curentă. Cum se aruncă degeaba zeci de mii de euro pe laptopuri și internet pentru consilierii județeni din Botoșani
Consiliul Județean Botoșani a cheltuit aproximativ 55.000 de euro pe laptopuri și abonamente de internet pentru consilierii județeni. Majoritatea acestora nu au fost utilizate la nicio ședință de aleși, mulți dintre ei antreprenori care nu aveau nevoie de astfel de dispozitive.
Victor Ponta lansare 2 FOTO INQUAM
Episodul 2. Victor Ponta revine în cursa pentru Cotroceni după 10 ani. Va juca finala sau îl va împiedica pe fostul aliat Crin Antonescu?
Victor Ponta s-a întors în competiția prezidențială la 10 ani de la înfrângerea suferită în fața lui Klaus Iohannis.
masca de somn  foto   Shuttestock jpg
Planta străveche cu calități vindecătoare care ameliorează stresul și te ajută să adormi
De-a lungul istoriei, natura a fost o sursă nesfârșită de remedii pentru sănătatea fizică și emoțională a oamenilor. Printre aceste daruri ale naturii, o plantă străveche se remarcă pentru calitățile sale terapeutice deosebite.
beethoven shutterstock 252139636 jpg
Simfonia care ar putea fi capabilă să lupte împotriva cancerului. Controversele unui studiu brazilian și efectele de medicament ale muzicii clasice
O serie de studii indică faptul că Simfonia a V-a aparținând faimosului compozitor Ludwig van Beethoven ar avea capacitatea de a distruge celulele canceroase. Același efect l-ar putea avea și alte creații ale muzicii clasice. Efecte extraordinare se observă și la nivel psihic.