Nu dați vina pe Lună!
Doamna care intră acum în cabinetul medical a așteptat foarte mult peste ora programării consultației ei. Îmi cer scuze pentru întîrziere, pacienții dinaintea ei au fost foarte dificili, revendicativi, nemulțumiți. „Stați liniștit, domnule doctor, nu e vina dumneavoastră, azi-noapte a fost lună plină și chiar nu e ușor pentru persoanele sensibile să supraviețuiască unei luni pline.” E farmacistă, a fost la mai mulți specialiști, boala ei se agravează, poate fi cancer. „Eu mă bucur că m-ați primit azi. În săptămîna în care luna crește, toate sentimentele se intensifică, bune sau rele, depinde de starea ta de spirit. Eu simt că va fi bine.” Îmi exprim îndoiala privind efectele Lunii asupra dispoziției și sănătății oamenilor, mărturisind, totuși, că soția mea doarme prost în nopțile cu lună plină, iar a doua zi e foarte obosită și are migrene.
„Bineînțeles! La farmacie vindem de trei ori mai multe preparate cu magneziu în zilele acestea. Magneziul scade stresul și calmează mușchiul inimii, perturbat de mareea biologică a Lunii. Ceaiurile de păducel, picăturile de valeriană și melatonina trec și ele în preajma nopților cu lună plină. În schimb, scad vînzările de antireumatice, artroza se agravează cînd luna descrește. Apropo, dacă vă propuneți să începeți o cură de slăbire, azi e o ocazie bună pentru aceasta, luna plină îți scade apetitul.” Încerc să o întrerup.
Unsprezece secunde: aceasta este durata medie de timp în care un medic își ascultă pacientul înainte de a-l întrerupe. O fereastră temporală absurd de mică pentru povestea bolnavului, dar necesară pentru ca doctorul să ocolească digresiunile narațiunii lui și să obțină, în cele 15 minute alocate unei consultații, informațiile esențiale, cu valoare dovedită științific, necesare diagnosticului și planului de tratament. Oamenii vin la medic, însă, pentru a le fi ascultată povestea, care de cele mai multe ori nu este una ușoară. A urmări istoria pacientului, a primi povestea lui, în ciuda unor îndepărtări ale ei de realitatea obiectivă, științifică, pare cea mai bună formă de a începe și de a întări apoi relația medic-pacient, iar medicina practicată cu o anume pregătire narativă, care-ți îngăduie să surprinzi, să interpretezi povestea suferinței pacientului tău și să participi, uneori emoționat, la ea, are șanse mai mari să fie vindecătoare. Multe dintre cele ce lipsesc astăzi medicinei, în empatie și personalizare, ar putea fi asigurate, măcar în parte, de o abilitate narativă mai mare a personalului medical.
„Eram în derivă la început, fiecare doctor mă trimitea în altă parte, după fiecare privire a lor aveam mai multe simptome decît cele cu care venisem. Am Fecioara ca semn al Lunii la naștere, întotdeauna am fost afectată emoțional de detalii. Verificam horoscopul în fiecare zi, mă întrebam: asta e de la stele sau de la boală? E nedrept să treci prin toată teama, incertitudinea și confuzia aceasta. Ce poți face, Luna e patroana noastră, a femeilor, nu ai cum să lupți cu asta. În ultima săptămînă, însă, cît luna a crescut, am simțit iluminarea ei, voi trăi cu boala asta, și mama a avut o tumoră la plămîni. Am așteptat pînă azi să vin la dumneavoastră, să programăm biopsia, pentru că eu, întotdeauna, după noaptea cu lună plină mă simt complet reasamblată, am acum încredere că împreună vom trece cu bine peste operație.”
Stau uimit în fața bolnavei mele, îmi retrag mîinile de pe tastatura computerului, pentru a-i acorda mai multă atenție, și ascult povestea, cu gura căscată, surprins de privilegiul de a afla ceea ce trebuie să știu despre ea, într-o istorisire aflată sub semnul Lunii. Indiferent de ceea ce îi conduce povestea, aceasta este cea pe care doamna farmacistă a vrut să o spună. Pentru pacienții care se confruntă cu boli grave, povestea lor este unul dintre puținele aspecte din viață care rămîn oarecum sub controlul lor, în spitale. Să fie vreun adevăr, mă surprind reflectînd, în relatările privind influența Lunii asupra sănătății noastre?
„Vă rog să nu mă programați într-o zi de luni, sînt nefaste pentru mine, aș prefera să revin peste două săptămîni, în prima zi de lună nouă, poate îmi dați o veste bună și renasc și eu, din nimic, după tot stresul și durerea din ultimul timp. N-aș face, în nici un caz, biopsia azi, pacienții operați în nopțile cu lună plină rămîn mai mult timp în spital decît ceilalți. Luna influențează mult rezultatul intervențiilor chirurgicale.” Îndrăznesc să o contrazic. Studii clinice foarte serioase, conduse în universități din întreaga lume, au arătat că numărul de internări de urgență în spitale, numărul nașterilor, incidența rupturilor de anevrisme cerebrale, a abceselor dentare, rezultatul operațiilor de protezare a genunchiului, de cancer de vezică urinară sau de cataractă nu depind de fazele Lunii. Nu există „chirurgie la lumina lunii pline”.
„Dumneavoastră în ce dată și la ce oră sînteți născut? Trebuie să vă știu semnul Lunii, înainte de procedură.” Absorb misterul seducător, lunatic, al doamnei farmaciste, povestea bolii ei se dezvoltă reciproc, pacient și doctor participăm activ la crearea schimbului de informații. Narațiunea ei mi-a oferit sentimentul acela de care medicul are nevoie, aceasta este pacienta mea și o văd prin prisma tumorii ei pulmonare și știu ce trebuie să fac pentru aceasta fiindcă am fost alături de ea de-a lungul întregii ei povești.
„Cred că am întîrziat prea mult, vă așteaptă încă mulți bolnavi afară. Dacă vor fi iritați, și nu m-aș mira să fie, după o noapte cu lună plină, scuzați-vă dînd vina pe mine, că v-am ținut cu toate poveștile mele. Nu dați vina pe Lună!”
Nicolae Rednic este medic.