Nu dați vina pe Lună!

Nicolae REDNIC
Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image

Doamna care intră acum în cabinetul medical a așteptat foarte mult peste ora programării consultației ei. Îmi cer scuze pentru întîrziere, pacienții dinaintea ei au fost foarte dificili, revendicativi, nemulțumiți. „Stați liniștit, domnule doctor, nu e vina dumneavoastră, azi-noapte a fost lună plină și chiar nu e ușor pentru persoanele sensibile să supraviețuiască unei luni pline.” E farmacistă, a fost la mai mulți specialiști, boala ei se agravează, poate fi cancer. „Eu mă bucur că m-ați primit azi. În săptămîna în care luna crește, toate sentimentele se intensifică, bune sau rele, depinde de starea ta de spirit. Eu simt că va fi bine.” Îmi exprim îndoiala privind efectele Lunii asupra dispoziției și sănătății oamenilor, mărturisind, totuși, că soția mea doarme prost în nopțile cu lună plină, iar a doua zi e foarte obosită și are migrene.

„Bineînțeles! La farmacie vindem de trei ori mai multe preparate cu magneziu în zilele acestea. Magneziul scade stresul și calmează mușchiul inimii, perturbat de mareea biologică a Lunii. Ceaiurile de păducel, picăturile de valeriană și melatonina trec și ele în preajma nopților cu lună plină. În schimb, scad vînzările de antireumatice, artroza se agravează cînd luna descrește. Apropo, dacă vă propuneți să începeți o cură de slăbire, azi e o ocazie bună pentru aceasta, luna plină îți scade apetitul.” Încerc să o întrerup.

Unsprezece secunde: aceasta este durata medie de timp în care un medic își ascultă pacientul înainte de a-l întrerupe. O fereastră temporală absurd de mică pentru povestea bolnavului, dar necesară pentru ca doctorul să ocolească digresiunile narațiunii lui și să obțină, în cele 15 minute alocate unei consultații, informațiile esențiale, cu valoare dovedită științific, necesare diagnosticului și planului de tratament. Oamenii vin la medic, însă, pentru a le fi ascultată povestea, care de cele mai multe ori nu este una ușoară. A urmări istoria pacientului, a primi povestea lui, în ciuda unor îndepărtări ale ei de realitatea obiectivă, științifică, pare cea mai bună formă de a începe și de a întări apoi relația medic-pacient, iar medicina practicată cu o anume pregătire narativă, care-ți îngăduie să surprinzi, să interpretezi povestea suferinței pacientului tău și să participi, uneori emoționat, la ea, are șanse mai mari să fie vindecătoare. Multe dintre cele ce lipsesc astăzi medicinei, în empatie și personalizare, ar putea fi asigurate, măcar în parte, de o abilitate narativă mai mare a personalului medical.

„Eram în derivă la început, fiecare doctor mă trimitea în altă parte, după fiecare privire a lor aveam mai multe simptome decît cele cu care venisem. Am Fecioara ca semn al Lunii la naștere, întotdeauna am fost afectată emoțional de detalii. Verificam horoscopul în fiecare zi, mă întrebam: asta e de la stele sau de la boală? E nedrept să treci prin toată teama, incertitudinea și confuzia aceasta. Ce poți face, Luna e patroana noastră, a femeilor, nu ai cum să lupți cu asta. În ultima săptămînă, însă, cît luna a crescut, am simțit iluminarea ei, voi trăi cu boala asta, și mama a avut o tumoră la plămîni. Am așteptat pînă azi să vin la dumneavoastră, să programăm biopsia, pentru că eu, întotdeauna, după noaptea cu lună plină mă simt complet reasamblată, am acum încredere că împreună vom trece cu bine peste operație.”

Stau uimit în fața bolnavei mele, îmi retrag mîinile de pe tastatura computerului, pentru a-i acorda mai multă atenție, și ascult povestea, cu gura căscată, surprins de privilegiul de a afla ceea ce trebuie să știu despre ea, într-o istorisire aflată sub semnul Lunii. Indiferent de ceea ce îi conduce povestea, aceasta este cea pe care doamna farmacistă a vrut să o spună. Pentru pacienții care se confruntă cu boli grave, povestea lor este unul dintre puținele aspecte din viață care rămîn oarecum sub controlul lor, în spitale. Să fie vreun adevăr, mă surprind reflectînd, în relatările privind influența Lunii asupra sănătății noastre?

„Vă rog să nu mă programați într-o zi de luni, sînt nefaste pentru mine, aș prefera să revin peste două săptămîni, în prima zi de lună nouă, poate îmi dați o veste bună și renasc și eu, din nimic, după tot stresul și durerea din ultimul timp. N-aș face, în nici un caz, biopsia azi, pacienții operați în nopțile cu lună plină rămîn mai mult timp în spital decît ceilalți. Luna influențează mult rezultatul intervențiilor chirurgicale.” Îndrăznesc să o contrazic. Studii clinice foarte serioase, conduse în universități din întreaga lume, au arătat că numărul de internări de urgență în spitale, numărul nașterilor, incidența rupturilor de anevrisme cerebrale, a abceselor dentare, rezultatul operațiilor de protezare a genunchiului, de cancer de vezică urinară sau de cataractă nu depind de fazele Lunii. Nu există „chirurgie la lumina lunii pline”.

„Dumneavoastră în ce dată și la ce oră sînteți născut? Trebuie să vă știu semnul Lunii, înainte de procedură.” Absorb misterul seducător, lunatic, al doamnei farmaciste, povestea bolii ei se dezvoltă reciproc, pacient și doctor participăm activ la crearea schimbului de informații. Narațiunea ei mi-a oferit sentimentul acela de care medicul are nevoie, aceasta este pacienta mea și o văd prin prisma tumorii ei pulmonare și știu ce trebuie să fac pentru aceasta fiindcă am fost alături de ea de-a lungul întregii ei povești.

„Cred că am întîrziat prea mult, vă așteaptă încă mulți bolnavi afară. Dacă vor fi iritați, și nu m-aș mira să fie, după o noapte cu lună plină, scuzați-vă dînd vina pe mine, că v-am ținut cu toate poveștile mele. Nu dați vina pe Lună!”

Nicolae Rednic este medic.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.