Noi sîntem bogați

Liuba RUSNAC
Publicat în Dilema Veche nr. 947 din 2 – 8 iunie 2022
„Vorbește cu Angela”, „Pîine şi Mîine”, „Piese pentru Zîmbete” jpeg

Într-o zi, la școală, Silvia a primit jurnalul Nadiei. Toți copiii au jurnale în care își pun unii altora întrebări și-și scriu răspunsuri. Ce lucrează tatăl tău? Ai acasă televizor alb-negru sau color? Îți place de cineva din clasă? Răspunde sincer da sau nu. Silvia a deschis jurnalul la pagina cu întrebarea. „Ești bogat sau sărac?“, scria, „Răspunde sincer“. Sub întrebare era un șir de răspunsuri de la colegi. Toți au răspuns că sînt bogați. Silvia a scris și ea: „Popoviciu Silvia. Sînt bogată“. În pauză, Silvia, Nadia și Iulia vorbeau pe hol. Ele erau de părere că nu toți copiii au răspuns sincer. Olga e săracă, le-a spus Silvia, hainele ei miros a fum.

În drum spre casă, Silvia era atentă la cărare. Privea pe marginea ei, pe lîngă pietrele scufundate în noroi, pe lîngă iarba uscată, strivită de zăpada căzută peste noapte și topită în timpul zilei. Ca de obicei, Silvia spera să găsească un portofel. În imaginația ei, era un portofel negru sau unul maro închis. Ea îl ridica de jos, îl deschidea și înăuntru erau bani.

Trecea pe lîngă blocul în care locuiau verișorii ei. Și Silvia locuia tot într-un bloc. Unchii ei erau bogați. Verișorii ei, George, care era cu Silvia în clasă, și Maria, mai mică decît ei cu un an, aveau multe dulciuri Snickers, Mars și mergeau vara la mare cu mașina. Cu unchi atît de bogați, gîndi Silvia, este foarte credibil că și ea este bogată.

Acasă îl găsi pe tatăl ei stînd în canapea. De îndată ce o văzu, se ridică și merse să-i pregătească prînzul. Silvia intră în camera ei cu două paturi, unul pentru ea și unul pentru fratele ei mai mare. O cameră cu două paturi, gîndi Silvia, într-un apartament, este dovadă clară de bogăție. Restul colegilor locuiesc în case simple pe pămînt, ca niște săteni obișnuiți. Merse la biroul ei să-și lase cărțile. Biroul ei are blatul de masă mobil. Poate fi ridicat, încît să acopere rafturile în care Silvia ține cărțile și caietele și astfel biroul devine dulap. Biroul-dulap este o altă dovadă că Silvia este bogată. În plus, în cameră au un reșou pe care îl pornesc seara ca să se încălzească. Nu se încălzesc la sobă cu lemne ca alte familii, încît să le miroasă hainele a fum.

Silvia a mîncat carne fiartă, ou fiert și murături. Mîncarea pregătită de mama este mai gustoasă, dar de cînd tata nu mai merge la muncă, el este cel care se ocupă de prînzul ei. Cînd termină de făcut temele, veni acasă și mama ei. Mama ei este foarte frumoasă. Are părul bogat cu bucle, poartă fustă roșie cu pliuri și sacou cu flori. Ea lucrează undeva unde sînt multe magazine și în fiecare zi aduce acasă bunătăți pe care le pune în frigider. Ca acum, de exemplu, mama a adus o pungă plină cu bunătăți și a trîntit-o pe masa din bucătărie, după ce l-a întrebat pe tata dacă l-a sunat nu știu ce om și el a zis că nu. Cu așa o mamă este mai mult decît evident că Silvia este bogată.

Se apropia Crăciunul și Silvia a împodobit bradul. Mama ei aducea și mai multe bunătăți de la muncă. Se pregăteau de sărbători.

– Mama, vorbi Silvia într-o zi cînd o ajuta să pună bunătățile în frigider, o să mergem la George și la Maria de Crăciun?

– Nu, îi răspunse mama ei.

– Dar o să mergem în oraș la bradul mare?

– Nu, n-o să mergem la nici un oraș.

– Dar la bunici să le ducem cadouri?

– Nu mergem nicăieri, Silvia.

– De ce nu?

– Pentru că noi sîntem săraci, de aia, îi răspunse mama ei și închise frigiderul.

Răspunsul mamei ei i se păru greșit din două motive. 1) Ei nu sînt săraci. Ei au multe lucruri moderne pe care mulți oameni din sat nu le au – apartament în bloc, birou-dulap, reșou și multe altele. Și 2) Nu poți să spui că ești sărac niciodată. Să fii sărac nu este ceva fix. Poți să devii bogat chiar a doua zi. Dacă găsești un portofel cu bani pe jos, de exemplu.

În dimineața Crăciunului, Silvia a găsit sub brad 10 lei cadou. Avea acum în total 16 lei. Au mers la bunici, la masa de Crăciun. (Iată, mama nu a avut dreptate nici cu asta.) Erau acolo și unchiul și mătușa ei, și George și Maria. Bunica le-a dat la fiecare cîte o pungă plină cu dulciuri, mandarine, șosete, băsmăluțe și cîte un șorț de bucătărie – al Silviei și al Mariei roz și al lui George albastru. Silvia i-a dat bunicii ei o felicitare făcută de ea.

S-au așezat cu toții la masa mare din sufragerie. Masa era plină cu bunătăți – răcituri, sarmale, salată boeuf făcută de mama, plăcinte, cozonac și multe altele. Adulții și-au turnat vin roșu în pahare și au vrut să ciocnească, dar George a întrebat în gura mare: „Cine este cel mai bogat de la noi din familie?“. S-a lăsat liniște în jurul mesei. Silvia ar fi vrut să spună că ea este cea mai bogată. Ea și familia ei sînt cei mai bogați, asta voia să spună, dar nu se spune așa ceva, pentru că nu este frumos să te lauzi. Și apoi, unchii ei sînt mai bogați totuși, pentru că au mașină și îi dau bunicii bani. Cît stătea Silvia și se gîndea așa, Maria s-a ridicat de pe scaun și a spus: „Bunica este cea mai bogată dintre noi toți. Ea ne are pe noi și această casă mare și grădina mare și animale în grajdurile din fundul grădinii“. Toată lumea a fost de acord și au ciocnit paharele și au spus „La mulți ani!“ și „Crăciun fericit!“ și i-au urat sănătate bunicii.

Silvia era invidioasă că Mariei îi venise un răspuns atît de bun și de înțelept.

Liuba Rusnac (@Liubastorytelling), născută în Republica Moldova, trăiește la Viena și e o cititoare neobosită de teorie literară.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Atenție, șoferi! Se anunță un protest uriaș cu 30.000 de persoane în Piața Victoriei. Vor fi restricții de trafic
Aproximativ 30.000 de protestatari ar urma să participe astăzi la un miting împotriva prevederilor din ordonanța trenuleț, dar și împotriva Legii pensiilor. Autoritățile anunță restricții de trafic în zonă, între orele 13:00 și 16:00.
Manifestatie pro Calin Georgescu  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Călin Georgescu își cheamă susținătorii în Parcul Tineretului pentru „Marea Horă a Unirii Neamului”
Călin Georgescu și-a anunțat susținătorii să meargă vineri, 24 ianuarie, în Parcul Tineretului, la „Marea Horă a Unirii Neamului”. Inițiativa este susținută și de partidul AUR, care și-a anunțat prezența, după ce, în urmă cu o zi, l-a reconfirmat pe Călin Georgescu candidatul formațiunii politice.
test vizual jpeg
Doar 35% din populația lumii poate descoperi ce e greșit în imagine. Fă testul și vezi dacă în tine zace un mic geniu
La prima vedere, poate părea o provocare aproape banală. Însă, acest test de inteligență aparent atât de simplu este, de fapt, extrem de dificil! În această imagine se ascunde un detaliu greșit, iar tot ce trebuie să facem este să îl găsim în cel mult 8 secunde!
doctor ce tine o inima de plastic in fata pieptului cardiologie chinica hereditas png
Ce mănâncă un cardiolog la micul dejun pentru o tensiune arterială mai bună. Aceste alimente sunt la îndemâna oricui
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, deoarece poate oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru a trece cu brio peste o zi plină.
Protest Calin Georgescu Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Călin Georgescu, pus la podea de încă un personaj influent din fotbal. Gigi Becali s-a delimitat deja de candidatul independent
Călin Georgescu, 62 de ani, nu are trecere printre puternicii zile din fotbalul românesc.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Donald Trump, „onorat” să graţieze 23 de americani urmăriţi penal pentru manifestaţii anti-avort. „Este o mare onoare să semnez acest lucru”
Donald Trump a semnat un decret de graţiere pentru 23 de persoane care erau urmărite penal pentru participarea lor la manifestaţii împotriva avortului.
moscova 2021 jpg
Imaginile din spațiu care dovedesc faptul că Moscova este în declin economic. „Este mult mai întunecat acum”
Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, a exprimat îndoieli cu privire la veridicitatea datelor economice oficiale prezentate de Rusia.
Radioterapie (3) png
Tratamentele ultrarapide pentru cancer ar putea înlocui radioterapia convențională. Ședințe care durează mai puțin de o secundă
Și mai multe tipuri de cancere decât sunt tratate în prezent prin radioterapia convențională ar putea fi tratate în viitor, cu mai puține efecte secundare, folosindu-se un tratament de pionierat. O nouă generație de aparate de radioterapie este testată.
ploua umbrela jpg
Prognoza meteo vineri, 24 ianuarie. Vremea va fi caldă, dar cerul rămâne schimbător şi se aşteaptă precipitaţii mixte
Potrivit prognozei emise de ANM, deşi vremea se încălzeşte uşor, cerul rămâne mai mult noros pe parcursul zilei şi sunt aşteptate precipitaţii mixte.