Noi sîntem bogați

Liuba RUSNAC
Publicat în Dilema Veche nr. 947 din 2 – 8 iunie 2022
„Vorbește cu Angela”, „Pîine şi Mîine”, „Piese pentru Zîmbete” jpeg

Într-o zi, la școală, Silvia a primit jurnalul Nadiei. Toți copiii au jurnale în care își pun unii altora întrebări și-și scriu răspunsuri. Ce lucrează tatăl tău? Ai acasă televizor alb-negru sau color? Îți place de cineva din clasă? Răspunde sincer da sau nu. Silvia a deschis jurnalul la pagina cu întrebarea. „Ești bogat sau sărac?“, scria, „Răspunde sincer“. Sub întrebare era un șir de răspunsuri de la colegi. Toți au răspuns că sînt bogați. Silvia a scris și ea: „Popoviciu Silvia. Sînt bogată“. În pauză, Silvia, Nadia și Iulia vorbeau pe hol. Ele erau de părere că nu toți copiii au răspuns sincer. Olga e săracă, le-a spus Silvia, hainele ei miros a fum.

În drum spre casă, Silvia era atentă la cărare. Privea pe marginea ei, pe lîngă pietrele scufundate în noroi, pe lîngă iarba uscată, strivită de zăpada căzută peste noapte și topită în timpul zilei. Ca de obicei, Silvia spera să găsească un portofel. În imaginația ei, era un portofel negru sau unul maro închis. Ea îl ridica de jos, îl deschidea și înăuntru erau bani.

Trecea pe lîngă blocul în care locuiau verișorii ei. Și Silvia locuia tot într-un bloc. Unchii ei erau bogați. Verișorii ei, George, care era cu Silvia în clasă, și Maria, mai mică decît ei cu un an, aveau multe dulciuri Snickers, Mars și mergeau vara la mare cu mașina. Cu unchi atît de bogați, gîndi Silvia, este foarte credibil că și ea este bogată.

Acasă îl găsi pe tatăl ei stînd în canapea. De îndată ce o văzu, se ridică și merse să-i pregătească prînzul. Silvia intră în camera ei cu două paturi, unul pentru ea și unul pentru fratele ei mai mare. O cameră cu două paturi, gîndi Silvia, într-un apartament, este dovadă clară de bogăție. Restul colegilor locuiesc în case simple pe pămînt, ca niște săteni obișnuiți. Merse la biroul ei să-și lase cărțile. Biroul ei are blatul de masă mobil. Poate fi ridicat, încît să acopere rafturile în care Silvia ține cărțile și caietele și astfel biroul devine dulap. Biroul-dulap este o altă dovadă că Silvia este bogată. În plus, în cameră au un reșou pe care îl pornesc seara ca să se încălzească. Nu se încălzesc la sobă cu lemne ca alte familii, încît să le miroasă hainele a fum.

Silvia a mîncat carne fiartă, ou fiert și murături. Mîncarea pregătită de mama este mai gustoasă, dar de cînd tata nu mai merge la muncă, el este cel care se ocupă de prînzul ei. Cînd termină de făcut temele, veni acasă și mama ei. Mama ei este foarte frumoasă. Are părul bogat cu bucle, poartă fustă roșie cu pliuri și sacou cu flori. Ea lucrează undeva unde sînt multe magazine și în fiecare zi aduce acasă bunătăți pe care le pune în frigider. Ca acum, de exemplu, mama a adus o pungă plină cu bunătăți și a trîntit-o pe masa din bucătărie, după ce l-a întrebat pe tata dacă l-a sunat nu știu ce om și el a zis că nu. Cu așa o mamă este mai mult decît evident că Silvia este bogată.

Se apropia Crăciunul și Silvia a împodobit bradul. Mama ei aducea și mai multe bunătăți de la muncă. Se pregăteau de sărbători.

– Mama, vorbi Silvia într-o zi cînd o ajuta să pună bunătățile în frigider, o să mergem la George și la Maria de Crăciun?

– Nu, îi răspunse mama ei.

– Dar o să mergem în oraș la bradul mare?

– Nu, n-o să mergem la nici un oraș.

– Dar la bunici să le ducem cadouri?

– Nu mergem nicăieri, Silvia.

– De ce nu?

– Pentru că noi sîntem săraci, de aia, îi răspunse mama ei și închise frigiderul.

Răspunsul mamei ei i se păru greșit din două motive. 1) Ei nu sînt săraci. Ei au multe lucruri moderne pe care mulți oameni din sat nu le au – apartament în bloc, birou-dulap, reșou și multe altele. Și 2) Nu poți să spui că ești sărac niciodată. Să fii sărac nu este ceva fix. Poți să devii bogat chiar a doua zi. Dacă găsești un portofel cu bani pe jos, de exemplu.

În dimineața Crăciunului, Silvia a găsit sub brad 10 lei cadou. Avea acum în total 16 lei. Au mers la bunici, la masa de Crăciun. (Iată, mama nu a avut dreptate nici cu asta.) Erau acolo și unchiul și mătușa ei, și George și Maria. Bunica le-a dat la fiecare cîte o pungă plină cu dulciuri, mandarine, șosete, băsmăluțe și cîte un șorț de bucătărie – al Silviei și al Mariei roz și al lui George albastru. Silvia i-a dat bunicii ei o felicitare făcută de ea.

S-au așezat cu toții la masa mare din sufragerie. Masa era plină cu bunătăți – răcituri, sarmale, salată boeuf făcută de mama, plăcinte, cozonac și multe altele. Adulții și-au turnat vin roșu în pahare și au vrut să ciocnească, dar George a întrebat în gura mare: „Cine este cel mai bogat de la noi din familie?“. S-a lăsat liniște în jurul mesei. Silvia ar fi vrut să spună că ea este cea mai bogată. Ea și familia ei sînt cei mai bogați, asta voia să spună, dar nu se spune așa ceva, pentru că nu este frumos să te lauzi. Și apoi, unchii ei sînt mai bogați totuși, pentru că au mașină și îi dau bunicii bani. Cît stătea Silvia și se gîndea așa, Maria s-a ridicat de pe scaun și a spus: „Bunica este cea mai bogată dintre noi toți. Ea ne are pe noi și această casă mare și grădina mare și animale în grajdurile din fundul grădinii“. Toată lumea a fost de acord și au ciocnit paharele și au spus „La mulți ani!“ și „Crăciun fericit!“ și i-au urat sănătate bunicii.

Silvia era invidioasă că Mariei îi venise un răspuns atît de bun și de înțelept.

Liuba Rusnac (@Liubastorytelling), născută în Republica Moldova, trăiește la Viena și e o cititoare neobosită de teorie literară.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.

Adevarul.ro

dmitri peskov vladimir putin jpeg
Kremlinul avertizează: Orice acțiune de eliberare a noilor teritorii anexate va fi considerat un atac împotriva Rusiei
Kremlinul a anunţat vineri că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei înseşi.
vagner jpg
Zi neagră în sportul românesc. A murit fotbalistul Alexandru Vagner, la doar 33 de ani
Fostul jucător al Petrolului sau Concordiei Chiajna a decedat vineri dimineață, după ce suferise un infarct în urmă cu câteva zile.
Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK
Scenariul în care regimul lui Putin ar cădea: ce ar putea urma pentru Rusia
Decretarea mobilizării parțiale a slăbit susținerea regimului lui Putin, iar dacă armata Rusiei va suferi o altă înfrângere majoră cel mai probabil soarta lui este pecetluită, scrie Anatol Lieven.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.