Nepotismul la case mai mari

Publicat în Dilema Veche nr. 704 din 17-23 august 2017
Nepotismul la case mai mari jpeg

„Președintele Donald Trump i-a numit recent pe fiica sa Ivanka și pe ginerele său, Jared Kushner, consilieri ai Casei Albei – fără însă a-i trece pe statele de plată. Cu toate acestea există experți legali care susțin că aceste «numiri» încalcă The Federal Postal Act, decret semnat în1967 de președintele Lyndon B. Johnson prin care se prevede ca statutul să nu-i permite președintelui să numească o rudă într-o «poziție civilă în cadrul agenției în care se află sau în care exercită jurisdicția sau controlul său».“

În articolul său din Huffington Post, „Nepotism in the White House, it’s all Relative“, Rich Rubino pleacă de la recentele controverse care îl privesc pe actualul președinte al SUA, Donald Trump, și de la acuzele de nepotism la care acesta a fost supus, făcînd un scurt inventar al nepotismelor care au avut loc, de-a lungul vremii, la Casa Albă.

„Problema nepotismului“ – scrie jurnalistul – „s-a pus pe scena politică în anii 1960, cînd președintele ales, John F. Kennedy, l-a nominalizat pe fratele său mai mic, Robert F. Kennedy, pentru poziția de procuror general al SUA. Era clar pentru majoritatea analiștilor politici că tînărul Kennedy nu era calificat pentru această poziție. Kennedy avea doar 35 de ani și nu avea experiență în sala de judecată. John F. Kennedy a explicat atunci că, de fapt, Alfalfa Club l-ar fi nominalizat pe fratele său ca «să-i dea puțină experiență înainte să profeseze în domeniu».“

Cu toate acestea, istoria nepotismelor care au avut loc la Casa Albă începe odată cu al doilea președinte al SUA, John Adams.

Astfel, în 1797, președintele John Adams și-a numit fiul, pe John Quincy Adams, ambasador în Prusia, pe ginerele său, William Stephens -Smith, director la vamă și pe socrul fiului său, Joshua Johnson, în poziția de director al Poștei. Cu un asemenea arsenal, președintele John Adams pare a fi unul dintre fondatorii de seamă ai nepotismului la Casa Albă.

Un alt exemplu amintit de autor: președintele Rutherford B. Hayes și-a angajat fiul, Webb Hayes, drept consilier, asistent personal și bodyguard, pe cînd acesta avea 21 de ani.

În aceeași sferă vorbim și despre Franklin D. Roosevelt, care și-a desemnat fiul drept consilier administrativ, dîndu-i în grijă 17 agenții guvernamentale. „Tînărul Roosevelt a fost supus unui atac mediatic de către The Saturday Evening Post pentru că s-a presupus că a folosit titlul de fiu al președintelui pentru a cîștiga contracte pentru firma sa de asigurări. James a negat vehement aceste insinuări.“

Exemplele date de jurnalist continuă. Și, chiar dacă azi subiectul nepotismului este unul de actualitate în SUA („Norman Eisen, avocat etic în timpul administrației Obama, susține că Trump încalcă Legea federală din 1967, fiind însă de acord că problema este una complexă şi declarînd recent pentru CNN că „mințile rezonabile nu pot fi de acord“), jurnalistul conchide, la finele inventarului, că „istoria ne învață însă că numirea Ivankăi Trump și a lui Jared Kushner de către președintele Trump sînt departe de a fi unice sau neobișnuite“. 

(sursa: http://www.huffingtonpost.com)

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Ce substanțe toxice i-au ucis pe angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești. Sunt deosebit de periculoase și utilizate pe scară largă
Angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești au fost uciși de două substanțe extrem de toxice. În concentrații mari acestea pot provoca decesul foarte rapid, provocând pagube fizice imcopatibile cu viața.
image
De ce nu este bine să ținem niciodată pâinea la frigider: „Acest lucru grăbește practic uscarea sau mucegăirea”
Specialiștii nu recomandă să ținem pâinea la frigider, deoarece temperatura scăzută face ca amidonul să se recristalizeze, iar asta duce, de fapt, la uscarea pâinii.
image
Lup singuratic, filmat cum face o scurtă baie de nămol: „Te scapă de paraziți și te mai răcorește” VIDEO
Imagini cu un lup care face o mică baie de nămol în Pădurile din Parcul Natural Putna Vrancea au fost publicate de angajații Romsilva.

HIstoria.ro

image
DACICC-1 - Primul calculator electronic de fabricație românească
Pe strada Republicii din Cluj-Napoca se află vila care a aparținut celebrului arhitect al Clujului, Lajos Pákey.
image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.