(Ne)Încrederea la 30

Publicat în Dilema Veche nr. 95 din 10 Noi 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Laura Popa, 30 de ani, asistent social: N-am încredere în oamenii din jurul meu... în nici un caz în vînzători sau în prestatorii de servicii... Printre colegi? selectiv; încrederea trebuie cîştigată prin dovezi; în instituţiile statului? Zero! Răzvan Dobre, programator: Încrederea se naşte în timp; din păcate, în România, prefer să mă uit mereu pe unde calc şi să număr întotdeauna restul primit la casă; cred că nivelul de trai condiţionează corectitudinea, implicit încrederea în cei din jur şi în instituţiile statului. Gabriel Adrian, 28 de ani, informatician: Am încredere în oamenii rezervaţi; nu cred în cei care pretind că le ştiu pe toate; în oamenii din jurul meu, am, în general, încredere... la piaţă nu-mi întind antenele ca să fiu sigur că nu sînt furat la cîntar... în instituţiile statului? În contextul în care eu cred că România se destramă, încet, dar sigur, nici întrebarea şi nici răspunsul nu-şi mai au locul... Cosmin Golea , 31 de ani, web designer: În perioada studenţiei credeam că dacă ai încredere în cineva în privinţa banilor, poţi să te bazezi pe el, în orice altă privinţă; acum lucrurile s-au mai schimbat, viaţa mi-a demonstrat că şi aceia te pot trăda; un om în care aş avea încredere... ar trebui să fie, în primul rînd, serios... apoi să semene cu mine. În cei din jur? Nu, nu am încredere. Dar lucrul ăsta nu mă opreşte să am relaţii; fără încredere însă, calitatea relaţiilor este cu mult diminuată. În instituţiile statului? ...E o întrebare grea, cu un răspuns la fel de greu. Nu cred că voi avea vreodată încredere în ele; poate punctual, în cutare funcţionar. Dar atît. Oamenii în care am încredere sînt mama mea, familia şi foarte puţini dintre prieteni. Raluca Păun, 35 de ani, avocată: După ce trece cineva pe lîngă mine, nu mă uit cu coada ochiului să văd dacă nu-mi dă cumva în cap; cînd primesc restul la cumpărături, prefer să bag banii în buzunar, fără să-i număr... din cauza asta am luat multe ţepe, dar totuşi mă încăpăţînez să am încredere; nu vreau să-mi intre în reflex să număr restul sau să-l bănuiesc pe cel de lîngă mine; cum nu m-am născut pentru a fi o frustrată şi o depresivă, pornesc mereu de la premisa că oamenii sînt loiali; acelaşi lucru se întîmplă şi în cazul instituţiilor statului. Nu pot să văd totul în negru, nu pot să nu am încredere.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Remus Pricopie/ Facebook Pricopie
Remus Pricopie: PSD, PNL ṣi USR să dea dovadă de seriozitate, România are nevoie de un guvern stabil
Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a transmis un mesaj în care cere partidelor pro-europene să aibă ca prioritate negocierile privind formarea noului guvern, indiferent dacă, în final, participă sau nu la formula de guvernare.
Donald Trump și Vladimir Putin FOTO AFP
Putin nu are nevoie de Trump. Cum profită Kremlinul de pe urma incertitudinii din SUA - Analiză CNN
Vladimir Putin nu are nevoie de sprijinul lui Donald Trump pentru a câștiga războiul din Ucraina. Potrivit CNN, retragerea SUA dintr-un rol activ ar putea aduce avantaje strategice Kremlinului, fără ca acesta să facă vreo concesie.
Cristi Sapunaru (Sportpictures) jpg
Săpunaru spune „adio” carierei de fotbalist. Jucătorul, în lacrimi la ultimul meci
Fotbalistul de 41 de ani se retrage din „sportul rege”.
shutterstock 1261020211 jpg
Arta ca terapie. Medici din Elveția prescriu vizite la muzeu
Medicii elvețieni își extind gama prescripțiilor pentru pacienții care suferă de afecțiuni psihice și de boli cronice, îndemnându-i să facă plimbări în parcuri și grădini publice și să viziteze galerii de artă și muzee, relatează Agerpres.
Nicusor Dan si Mirabela Gradinaru in Amalin by Andreea Raicu   Facebook jpg
Ce diferență mare de vârstă este între Nicușor Dan și partenera sa, Mirabela Grădinaru
Nicușor Dan, noul președinte al României, nu este doar în centrul atenției pentru parcursul său politic, ci și pentru detalii din viața sa personală, mai puțin cunoscute publicului larg. Una dintre acestea este diferența de vârstă semnificativă dintre el și partenera sa de viață, Mirabela Grădinaru.
alcool jpg
Trei milioane de oameni mor anual din cauza consumului de alcool. Cât se bea în România
Trei milioane de oameni mor anual din cauza consumului nociv de alcool, care generează 17% din cazurile de cancer din cele şapte tipuri asociate, potrivit unui raport de specialitate, din care reiese că și consumul mediu anual de alcool în România este ridicat.
Premierul marcel Ciolacu si a dat demisia  4 mai 2025  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al PSD. Cine ar putea să-i ia locul
Marcel Ciolacu a demisionat marți, 20 mai, din funcția de președinte al Partidului Social Democrat (PSD), în cadrul Consiliului Politic Național al formațiunii, desfășurat la Vila Lac.
Marcel Ciolacu, alături de Sorin Grindeanu și Daniel Băluță FOTO Mediafax
Marcel Ciolacu pleacă din vârful PSD. Și-a depus demisia în ședința Consiliului Politic Național al partidului
Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea PSD, marţi, 20 mai, în cadrul Consiliului Politic Naţional al formaţiunii.
razboi ucraina foto reuters jpg
Jocul dublu al Rusiei. Cum folosește Moscova negocierile pentru a avansa pe câmpul de luptă
Moscova face un joc dublu, combinând luptele cu diplomația pentru a acapara și mai mult teritoriu în Ucraina. În timp ce Vestul insistă asupra unui armistițiu pentru reluarea negocierilor de pace, Moscova continuă să evite orice discuție sinceră despre încetarea focului.