"Ne lipsește o mai bună prețuire a compromisului" - interviu

Monica MOCANU
Publicat în Dilema Veche nr. 324 din 29 aprilie - 5 mai 2010
"Ne lipsește o mai bună prețuire a compromisului"   interviu jpeg

În ce măsură şcoala îi încurajează/educă pe elevi să aibă opinii, să şi le susţină şi să le argumenteze corect?

Sistemul şcolar dă semne că preţuieşte importanţa argumentului în educaţie, un exemplu este introducerea la examene a unor cerinţe explicite de argumentare a unor texte/idei/poziţii. Însă nu face suficient pentru a acoperi această nevoie; orele dedicate discursului argumentat şi exersării raţionamentelor nu se întîlnesc decît accidental, iar materiile care pot susţine un „antrenament“ consistent sînt subminate de cantitatea copleşitoare de informaţie şi de presiunea examenelor. Rămîne valabil, în multe locuri, atitudinea că elevii sînt o formă de „proprietate“ a şcolii şi că scopul ultim este promovarea examenelor şi reprezentarea în acest fel a şcolii, ca instituţie. Am întîlnit locuri unde tinerii aveau curajul exprimării şi a expunerii opiniei proprii şi locuri unde într-o sală întreagă găseai cu greu tineri care să aibă interesul de a susţine un dialog. Lucrurile diferă din multe motive şi cred că, pînă la urmă, educaţia pentru libera opinie rămîne aproape exlusiv legată de felul în care adulţii profesori sînt ei înşişi promotori autentici ai unor valori democratice. Vestea bună este că aceşti profesori sînt recunoscuţi şi ies în evidenţă, dincolo de toate frustrările şi dificultăţile care copleşesc în ultimul timp sistemul şcolar.

Ce-i lipseşte societăţii româneşti pentru a avea dezbateri publice eficiente?

Cred că dezbaterile publice nu sînt percepute ca o modalitate firească de exprimare şi intervenţie a cetăţenilor în comunitate. Sînt deja locuri comune lipsa de încredere în utilitatea acestora şi incapacitatea organismelor guvernamentale de a se situa în rolurile corecte de administrator şi purtător al intereselor cetăţeanului; sînt flagrante şi regretabile situaţiile în care reprezentanţi de la vîrf ai statului nu au încredere în capacitatea societăţii civile de a emite nişte judecăţi raţionale şi rezonabile asupra unor chestiuni de interes public (vezi dezbaterile blocate de la legea codurilor). În plus, cred că avem şi obsesia rezolvărilor generale a problemelor generale, a soluţiilor totale. Soluţiile locale sau parţiale ni se par de multe ori insuficiente. Ce cred că lipseşte societăţii româneşti pentru a avea dezbateri publice eficiente? O înţelegere mai exactă a rolurilor şi poziţionării „părţilor“, respect real între partenerii de dialog şi o mai bună preţuire a compromisului. Şi poate mai puţine dezbateri televizate şi mai multe directe, faţă-n faţă.

Ce obiective şi-a atins pînă acum ARDOR?

ARDOR este Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică care are în componenţă cluburi de dezbateri (debate) unde sînt puse în discuţie diverse subiecte ce au motive de controversă. Misiunea asumată a asociaţiei este „susţinerea educaţiei prin intermediul dezbaterilor, promovînd dialogul argumentat şi gîndirea critică“. Misiune de care ne ţinem aproape de 15 ani, prin acţiuni „la firul ierbii“ în cele cîteva zeci de şcoli din ţară, izbutind să atragem sute de tineri pasionaţi de acest exerciţiu intelectual, care are în centrul de greutate argumentarea, documentarea riguroasă, toleranţa şi fair-play-ul. Dacă în primii ani am avut mai mult acţiuni de tip competiţional, în ultimul timp ne-am îndreptat – avînd alături parteneri instituţionali sau non-guvernamentali cu diverse zone de expertiză – şi în chestiuni mai aplicate şi „ascuţite“, de care ne izbim zilnic în România; provocările pe care le întîmpinăm sînt mari, de la găsirea oamenilor potriviţi să facă debate cu elevii lor, pînă la identificarea unor soluţii ingenioase de proiecte de parteneriat, şi nu în ultimul rînd, pentru funcţionarea unei asociaţii naţionale, descentralizate şi independente. 

Monica Mocanu este preşedintă ARDOR. Mai multe pe websiteul oficial ARDOR

a consemnat Marius CHIVU.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Singura specie care...
Ca în faimoasa metaforă a lui Walter Benjamin, în care angelus novus, împins de forțele progresului, zboară înainte cu spatele, privind înapoi...
p 10 YouYube jpg
p 12 WC jpg
În căutarea omului grec
Cine este „omul grec”, acela aflat la originea civilizaţiei europene?
p 13 WC jpg
Omul medieval în ipostaza îndrăgostitului
Putem privi și noi prin lentilele omului medieval? Cred că nu. Dar privirea noastră poate fi îmbogățită de acest om, născut la întîlnirea dintre realitate și ficțiune.
p 14 Hans Holbein, Ambasadorii WC jpg
Savantul umanist al Renașterii
Departe de a fi o ruptură cu tradiția și cultura Renașterii, putem vedea cum revoluția științifică se hrănește din ele.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.