„Naşterea, deşi aşteptată, survine neaşteptat“ - interviu cu Nicoleta HANGU, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Publicat în Dilema Veche nr. 570 din 15-21 ianuarie 2015
„Naşterea, deşi aşteptată, survine neaşteptat“   interviu cu Nicoleta HANGU, medic specialist Obstetrică Ginecologie jpeg

Planificarea familială este de mult, în ţările dezvoltate, un concept încetăţenit, avînd în vedere că aceste societăţi s-au clădit în virtutea principiului gîndirii pe termen lung, planificarea familială făcînd parte, printre altele, din spectrul de planuri pe care le presupune aceasta. Dar ce înseamnă, de fapt, planificarea familială (ce implică ea, de exemplu, pe lîngă contracepţie)?

Planificarea familială reprezintă toate mijloacele care contribuie la controlul naşterilor, permiţînd femeilor şi, prin urmare, familiilor să aleagă cînd anume este momentul pentru a avea un copil. Prin „mijloace“ ne referim la metodele contraceptive cunoscute – contraceptive orale combinate, sterilet, contracepţia de barieră, inelul vaginal etc. De asemenea, implică şi informarea cuplurilor asupra pericolelor reprezentate de bolile cu transmitere sexuală (BTS) şi consilierea preconcepţională. Şi mai cuprinde un aspect caracteristic societăţilor moderne, corelat cu primul aspect despre care am vorbit, acela al alegerii momentului obţinerii unei sarcini, şi anume, gestionarea problemelor de fertilitate, întrucît acest moment este din ce în ce mai îndepărtat, la vîrste mai avansate ale părinţilor.

Care sînt etapele planificării familiale?

În primul rînd, prezentarea la medicul ginecolog, urmată de identificarea problemelor sau a nelămuririlor. Ulterior, este recomandat un set de analize şi investigaţii structurate în etape, pentru a stabili ce metodă contraceptivă se potriveşte fiecărei femei, respectiv ce tratamente sînt necesare.

Vorbeam despre societăţile dezvoltate, dar cît de cunoscut este acest concept în România?

Depinde foarte mult de nivelul de educaţie al oamenilor. Mijloacele de informare sînt multiple, în zilele noastre, iar cabinete de planificare familială se găsesc peste tot, în cadrul spitalelor mari, precum şi în clinicile private. Cred, însă, că şi în această privinţă Internetul a schimbat foarte mult peisajul informaţional, chiar şi în mediul rural această tendinţă fiind mai accentuată la tineri, cei cărora, de fapt, le sînt adresate şi mai de folos aceste informaţii.

Cît de deschişi sînt românii la ideea de a-şi planifica „extinderea“ familiei?

Femeile din ziua de astăzi au început să fie destul de preocupate de planificarea familială şi vin la cabinet pentru a se informa corect în vederea alegerii metodei contraceptive potrivite sau pentru că îşi doresc o sarcină.

Dar sînt şi paciente tinere, de multe ori foarte tinere care au ignorat sfaturile şi s-au întors însărcinate, solicitînd întreruperea cursului normal al sarcinii. Şi descoperim aici o nouă problemă, începerea timpurie a vieţii sexuale fără asumarea responsabilă şi corect informată a consecinţelor.

În comunităţile sărace se spunea că cea mai cunoscută metodă de contracepţie este... avortul. Cît de adevărată mai e această afirmaţie în 2015?

Din păcate, deşi pierde teren, amarul adevăr este că încă mai există această atitudine.

Ca medic specialist ginecolog, cum evaluaţi nivelul de educaţie în ceea ce priveşte mersul la ginecolog? Sînt mai multe pacientele care vin pentru consultul anual, sau cele care vin doar pentru că au o problemă?

Mă bucur să constat că sînt multe paciente tinere care vin periodic la consult. Au o atitudine dezinvoltă şi vădesc interes crescut pentru starea lor de sănătate. Întîlnesc, însă, destule paciente care nu au mai venit la consult ginecologic de mai multe zeci de ani.

Care sînt plusurile şi minusurile planificării?

Un avantaj îl constituie, în primul rînd, scăderea ratei avortului, femeile alegînd în ce moment îşi doresc să aibe un copil; dezavantajele sînt reprezentate de efectele secundare pe care le au anumite metode contraceptive. Spre exemplu, toxicitatea hepatică sau riscul mai crescut de tromboză reprezintă aspecte cunoscute ale unor contraceptive orale administrate perioade îndelungate. Pe de altă parte, contraceptivele moderne sînt microdozate şi apar noi compuşi cu efecte adverse din ce în ce mai reduse. În plus, sînt, probabil, cele mai testate şi urmărite medicamente ca urmare a numărului mare de femei care le utilizează. Practic, contraceptivele şi, în general, metodele moderne de contracepţie au avut o contribuţie majoră la modelarea societăţilor actuale. Au adus confort şi siguranţă, dar şi scăderea natalităţii. Oamenii sînt, probabil, mai egoişti acum. Pe de altă parte, împingem tinereţea mai departe ca oricînd şi tratarea problemelor de infertilitate caută să corecteze scăderea natalităţii.

Putem vorbi şi despre un soi de „cinism“ cînd planificam apariţia unui copil?

Da, dacă ne gîndim mai mult la noi, egoismul de care vorbeam mai devreme, şi dacă apreciem că apariţia unui copil ne modifică programul, putem vorbi despre un soi de „cinism“. Dar eu consider că cinismul apare nu cînd planificăm apariţia unui copil, ci atunci cînd el apare fără a fi dorit.

Planificarea familiala implică şi extreme de genul: vreau un copil care să se nască doar în zodia... x?

Sînt şi cazuri în care părinţii doresc să se nască copilul lor într-o anumită zodie sau într-o anumită zi. Acum părinţii pot merge, în vederea naşterii, în spitale private unde au o gamă mai variată de opţiuni. În realitate, însă, momentul naşterii poate fi variat doar într-un palier redus, deoarece sănătatea mamei şi a nou-născutului vor prima în deciziile medicului. De cele mai multe ori, naşterea, deşi aşteptată, survine neaşteptat.

Pilula de a doua zi – cunoscută ca intervenţie rapidă şi „rezolvare instant“ a unei sarcini nedorite – este ceva de care se face abuz? Care sînt riscurile şi cît de multă informaţie însoţeşte folosirea acestei metode contraceptive?

Este o metodă preferată în rîndul femeilor tinere din comoditate sau pentru că se lasă atrase de mitologia modernă a dezavantajelor contraceptivelor orale, dar în acelaşi timp nu ştiu ce implică folosirea acestei metode şi fac abuz de ea tocmai din cauza lipsei de informaţie. Pilula de a doua zi este echivalentul administrării unei folii întregi de contraceptive orale, ca efect advers asupra organismului, poate provoca sîngerări pînă la două săptămîni după administrare, urmate de dereglări ale ciclului menstrual, plus riscul real al unei sarcini extrauterine. Nu se recomandă administrarea de mai mult de una, maximum două pe an.

a consemnat Stela GIURGEANU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

veverita findik  AFP(2) jpg
Mănâncă la masă cu veverița! A salvat-o de la moarte, iar acum ea e șefa în casă
Un pui de veveriță găsit epuizat și slăbit în districtul Bahçesaray din Turcia a fost salvat de la moarte și se poate bucura din nou de viață datorită dragostei și îngrijirii unei familii cu inimă mare. Drăgălașa veveriță a supraviețuit datorită lui Şakir Mitan.
Qeqa Krelani instagram webp
istock vot votare jpg
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. Campania electorală s-a încheiat în România, diaspora votează
Campania electorală s-a terminat în această dimineață, iar alegătorii români din diaspora votează deja de vineri, de la ora 12.00. În afara granițelor se poate vota în 950 de secții, până la ora 23.59, atât sâmbătă, cât și duminică.
diaspora foto unsplash jpeg
INTERVIU Doi senatori pentru cinci milioane de români plecați în străinătate. „Diaspora nu figurează deloc în agenda politicianului mioritic“
Românii plecați peste hotare se simt nereprezentați în Parlamentul României și ignorați de către politicieni – bineînțeles, cu excepția perioadelor electorale când, nu de puține ori, votul lor a fost decisiv.
alegeri batrani foto unsplash jpeg
Cei 35 de ani de democrație în România, văzuți de diaspora: „Partidele mari încă nu au o responsabilitate asumată față de electorat“| ANALIZǍ
Cu toate că România a bifat niște borne importante de când ne-am dobândit democrația, precum aderarea la UE și la NATO, diferența dintre noi și țările din Vest încă este făcută de atitudinea partidelor care nu își respectă nici măcar votanții.
zodii pixabay jpg
Cele trei zodii care vor da lovitura vieții lor, săptămâna viitoare. Vor avea un uriaș ajutor de la o persoană la care nu s-ar fi așteptat niciodată să le fie alături
Săptămâna viitoare, trei zodii vor avea parte de un moment unic, care le poate schimba viața într-un mod spectaculos. Acestea vor primi un ajutor nesperat din partea unei persoane la care nici nu s-ar fi gândit că le-ar putea sprijini.
GcrFX0eaYAE7bDN jfif
SUA au o nouă armă cu care ar putea zdrobi armata lui Putin, dar nu ar fi la fel de eficientă contra Chinei
Forțele aeriene americane au primit prototipul unui nou model de rachetă pe care producătorul de arme Northrop Grumman a proiectat-o pentru o misiune critică: diminuarea apărării aeriene inamice pentru a deschide calea pentru bombardamentele aeriene ulterioare.
jennifer aniston gettyimages jpg
Jennifer Aniston vinde șampoane pentru câini: „Și ei merită să fie răsfățați!”
Brandul de îngrijire a părului al lui Jennifer Aniston (55 de ani), LolaVie, își extinde clientela și la câini. Pe 20 noiembrie, a lansat Puppy Love Dog Shampoo, primul produs al brandului destinat animalelor de companie. Aniston, fondatoarea companiei, este o mare iubitoare de câini.
Sedentarism
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
Sedentarismul ne ucide cu zile. Noile studii arată că, dacă stăm pe scaun, în pat, sau în orice altă poziție inactivă mai mult de 10 ore pe zi, crește enorm riscul de deces prin infarct sau altă afecțiune cardio-vasculară.