"N-aţi vrea să veniţi pe la noi?" - interviu cu Felix TĂTARU

Publicat în Dilema Veche nr. 519 din 23-29 ianuarie 2014
"N aţi vrea să veniţi pe la noi?"   interviu cu Felix TĂTARU jpeg

„Berea noastră e mai ieftină decît apa îmbuteliată de la voi!“ Ca reacţie la campaniile de discreditare a românilor instrumentate de unii politicieni britanici, GMP Advertising a lansat o contra-campanie cu sloganul: „Why don’t you come over?“ („N-aţi vrea să veniţi pe la noi?“). S-au găsit zeci de motive, care de care mai haioase. Campania a avut un impact imediat pe reţelele de socializare din România şi s-a multiplicat apoi şi în Marea Britanie. Mesajul a ajuns chiar şi în ziarele europene importante.

Cînd şi cum v-a venit ideea unei campanii care să răspundă fobiilor exprimate de opinia publică din Marea Britanie?

Ideea a venit peste noapte. Literally, cum zic englezii. Am avut norocul unui client care a avut curaj şi flexibilitate şi am reuşit să implementăm totul în timp record. Claudiu Pandaru, Lucian Mîndruţă şi toată echipa gandul.info ar putea oricînd să lucreze în publicitate. Ştiu că nu pare, dar e un compliment. :) În noaptea de 28 ianuarie 2013 s-a lansat ideea. Posterele au fost lucrate în cîteva ore. Campania a fost on air în 24 de ore. Această viteză de reacţie a fost cred şi cheia viralităţii ei. Colegii noştri de la Webstyler au venit cu ideea de a le oferi englezilor, care vor să vină, canapele şi joburi pe un site dedicat şi, la o săptămînă de la pornirea campaniei, site-ul a fost şi el on-line.

Activismul e bine disimulat de umor. Dar există compatibilitate între umorul românesc şi cel englezesc? Rîdem la fel?

Cred că avem multe lucruri în comun, în materie de umor. Cred că ambele stiluri de umor înţeleg şi folosesc autoironia, deşi englezii au aici un ascendent clar. Uitaţi-vă la Top Gear, de cîte ori prezentatorii spun despre ei înşişi că sînt nişte bătrîni decrepiţi, fără condiţie fizică şi cu o inteligenţă mediocră. Una dintre machetele noastre îi invitau pe englezi să vină aici, în ţara unde echipa naţională nu-i va dezamăgi, pentru că jocul ei se poate doar îmbunătăţi... (S-a dovedit, din păcate, o mică profeţie.) Alta le spunea că în România nu vor trece niciodată prin stresul organizării unei olimpiade. Ambele popoare gustă umorul prin exagerare absolută: „Half of our women look like Kate, the other half, like her sister“ e din această gamă. Românii mai au însă un registru al „hazului de necaz“, un umor cu un gust amărui, pe care englezii nu cred că îl au.

Dincolo de reacţiile pe care le-a stîrnit în România şi de premiile pentru publicitate obţinute, care a fost impactul campaniei în Marea Britanie?

Cunoscuţi din Marea Britanie ne-au sunat să ne spună că sînt abordaţi de prietenii lor englezi, fie că e vorba de colegi de muncă, vecini sau pur şi simplu vînzătorul de la chioşcul de ziare din colţul străzii şi felicitaţi pentru „cheekiness“-ul iniţiativei şi umorul mesajelor. Mesajele au ajuns pe masa lui Keith Vaz, şeful comisiei laburiste de Home Affairs, care a menţionat campania şi numele ziarului în Parlamentul britanic.

Felix Tătaru este directorul GMP Advertising.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea – mai ambițioși ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi înțelese și nici respectate dacă uităm că tragedia merge de braț cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate să aibă umor
În ţările cu colectivism puternic şi concentrare a puterii, cum este țara noastră, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
Să rîzi? Să plîngi? Despre rîsu’-plînsu’ lumii noastre
Rîsul poate fi socotit drept un fel de soluţie terapeutică pentru a ieşi din marile şi micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creangă cel afectuos
După spectacole, pe scena frumosului Teatru „Regina Maria“ din Oradea au urcat dnii George Banu și Marcel Iureș pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisică
„Toate pisicile sînt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisică”.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?