Multe oglinzi

Publicat în Dilema Veche nr. 884 din 18 - 24 martie 2021
Viețile netrăite jpeg

Într-o lume care e atît de mult centrată pe individ, o temă ca „Admirația“ redimensionează lucrurile și le așază într-o altă perspectivă. Privirea își schimbă direcția și se îndreaptă spre celălalt, care e diferit. E ca și cînd într-o casă care a fost încuiată multă vreme deschizi toate ușile și ferestrele și aerul de afară pătrunde în interior. O lași să respire și primești oaspeți. La care ții, care îți plac, pe care îi prețuiești.

Într-o după-amiază însorită, stăteam de vorbă cu un om apropiat la mine în bucătărie. Îmi povestea ceva serios și, după ce l-am ascultat, mi-a venit să-i spun cît se poate de simplu: „Știi că te admir, nu?“. L-am luat prin surprindere și nu e cel mai sentimental personaj. S-a fîstîcit puțin, e clar că nu se aștepta la o astfel de declarație. „Pe mine?“, a răspuns el. Părea mai degrabă genul de replică ce n-are ce căuta între niște oameni maturi, care se cunosc bine și vin de departe. Dar mi-am dat seama că, în prietenie și în amor, mi-a fost imposibil să nu integrez acest sentiment, pe lîngă multe altele, desigur. Și nici n-am reușit să construiesc ceva în afara lui, dacă nu simțeam o anumită fascinație față de persoana de lîngă mine. M-am și despărțit, uneori, din același motiv, pentru că neîncrederea celuilalt, camuflată bine, pîndea la fiecare colț de masă și asta era extrem de nedrept și de obositor.

Fiecare temă de revistă are, în cazul meu, și o latură autoreferențială. Trebuie să mă fi intersectat cu ea, să mă fi preocupat și să vreau să aflu mai multe, în așa fel încît să se închege o narațiune mai amplă.

„Admirația“ de acum e făcută din multe oglinzi. Neașteptate, spectaculoase, emoționale, literare, muzicale. Obiectul ei poate fi un mare și discret poet, o doamnă cu un Teckel cunoscută pe o bancă în Cișmigiu, Goethe pentru discipolul său absolut, Eckermann, tăcerea unor copii cînd sînt întrebați pe cine admiră, despre cum poți să devii profesor din admirație, înainte de orice alte motive altruiste, evocarea unui coleg de școală, căruia îi scrii numele pe tablă. Ce înseamnă limitele acestui sentiment, ce ne apropie și ce ne desparte de scriitorii pe care îi citim, așa cum face Cioran în Exercițiile sale de admirație?

Am întors subiectul pe multe părți și nu am deloc pretenția că l-am fi epuizat, din contra, fiecare om de pe acest pămînt are, cu siguranță, propria istorie privată legată de acest sentiment.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Organizarea și curățenia duse la extrem generează stres și alienare Colaj ClutterBug Facebook
Obsesia pentru organizare și curățenie, boală curată. Perfecțiunea poate distruge viața
Tendințele actuale de a menține ordine extremă și de a simplifica spațiile până la cele mai banale detalii sunt considerate de unii experți ca fiind dăunătoare.
7854465f 24df 4048 89c3 01f5443673d8 jfif
Țăranii români ajung să cumpere cereale de la ucraineni. Culturile distruse îi alungă în străinătate sau îi bagă în datorii
Seceta îi transformă în muritori de foame pe țăranii care trăiesc doar din agricultură. Aceștia se plâng că recoltele sunt catastrofale și că nu au nici măcar cu ce-și hrăni animalele.
02 sebastian stan rol donald trump foto page six jpg
Când va fi în cinematografe filmul în care românul Sebastian Stan îl interpretează pe Donald Trump. Controversele din jurul peliculei
Din 11 octombrie, în cinematografe va rula filmul „The Apprentice”, în care actorul român Sebastian Stan joacă rolul lui Donald Trump.
Deschiderea anului școlar 2023 - 2024 la Școala nr. 162 din București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Adevărul trist despre noul regulament școlar. Psiholog: „Nu va funcționa cât timp educația nu e regândită pentru nevoile copiilor de azi”
Camera de detenție și celelalte noi sancțiuni care-i așteaptă pe elevi în noul an școlar sunt doar soluții de moment, care nu rezolvă cauzele comportamentului violent.
Stema Transnistria
Denumirea Transnistria, interzisă de regimul de la Tiraspol și asociată cu fascismul, stârnește îngrijorări în rândul experților
Așa-zisele autorități de la Tiraspol interzic folosirea termenului ,,Transnistria” după ce au aprobat o prevedere potrivit căreia termenul este asociat cu fascismul și nazismul.
Antakya pexels jpg
Rețele de escroci români au invadat Turcia. Cursa în care riscă să pice turiștii care aleg o populară destinație de vacanță
Mai mulți turiști români se plâng că au fost păcăliți să cumpere produse de slabă calitate, adesea contrafăcute, pentru care nici măcar nu primesc garanție sau certificate de calitate.
Narendra Modi si Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg
India a ajutat în secret Rusia în războiul din Ucraina
Rusia a obținut în secret bunuri sensibile din India și a explorat posibilitatea de a înființa acolo facilități pentru a obține componente pentru efortul său de război.
mihail kogalniceanu foto grafica adevarul/dan mirea
6 septembrie: Ziua când marele compozitor George Enescu pleacă în exil, definitiv
Tot pe 6 septembrie s-a născut istoricul Mihail Kogălniceanu, scriitorul nicolae Filimon, a murit tenorul Luciano Pavarotti.
trump si MUsk, pe X captura Youtube png
Donald Trump îl va numi pe Elon Musk în fruntea comisiei pentru eficiență guvernamentală dacă va fi reales
Donald Trump a declarat joi că va înființa o comisie pentru eficiența guvernului condusă de miliardarul Elon Musk dacă va câștiga alegerile din 5 noiembrie, în timpul unui discurs amplu în care și-a prezentat viziunea economică pentru țară.
image
image
image