Moșii

Tudor ARGHEZI
Publicat ├«n Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie ÔÇô 4 decembrie 2019
Moșii jpeg

Exista ├«n mijlocul b├«lciului anual un ins fabricat din materiale tari, construit probabil din s├«rm─â, lemn ╚Öi cauciuc, ├«ns─ârcinat s─â primeasc─â o palm─â grea pe falca lui mare, contra plat─â de un leu. El se prezinta cu st├«nga umflat─â pe dedesubt de un resort de fotoliu, pe care, dac─â-l atingeai convenabil, cu o putere neuzitat─â, se ├«nt├«mpla desigur ceva nea╚Öteptat. Am a╚Öteptat s─â ias─â o complica╚Ťie fantezist─â din ├«nt├«lnirea palmelor cu acest obraz. Niciodat─â nu s-a ivit nimic, sportmenii boxului, cu zuluf ╚Öi cravat─â care s-au apucat, ╚Öi ei hot─âr├«╚Ťi, s-o sileasc─â s─â se pronun╚Ťe, au renun╚Ťat dup─â primul leu, p─âr─âsind ├«ncercarea cu bra╚Ťul dizlocat. Un amator a manifestat o sc─âp─ârare de dureri cu lacrimi, ╚Öi m├«na cu care a lovit i-a r─âmas strepezit─â de suferin╚Ť─â, ca atunci c├«nd, iluzionat, maxilarul, socotind c─â ├«mbuc─â o bomboan─â normal, ├«╚Öi rupe din╚Ťii ├«ntr-o bucat─â de pietri╚Ö, strecurat─â prin fatalit─â╚Ťi ├«n fondant.

Omul insensibil avea ochii ├«ntocmi╚Ťi cu pensula mare, ├«n orbite exagerate de mu╚Öama, cu sforile cus─âturii aparente. El sta jos, b─âtut ├«n piroane pe trunchi de lemn, ca s─â fie mai accesibil, de sus ├«n jos. O femeie, sup─ârat─â de insuccesul tuturor b─ârba╚Ťilor din familie, cu care venise s─â petreac─â, g─âti╚Ťi frumos ╚Öi ├«nc─âl╚Ťa╚Ťi cu m├«nu╚Öi de piele de culoare pandi╚Öpan, ╚Öi poate c─â a╚Ť├«╚Ťat─â ╚Öi de reminiscen╚Ťe, a t─âb─âr├«t asupra omului de paie ╚Öi l-a b─âtut cu umbrela, ├«njur├«ndu-l de o sumedenie de coinciden╚Ťe ╚Öi organe ce-i lipseau.

Mai docile s├«nt p─âpu╚Öile, a╚Öezate la rind ╚Öi ├«mpiedicate ├«ntr-un arc interior, elastic. Lovite cu mingea ├«n cap ele se r─âstoarn─â pe spate, oferind spectacolul comic al pasagerului c─âzut din tramvai. Cu o bucat─â de ciomag, directorul acestui teatru ibsenian ├«╚Ťi ridic─â artistele, aplic├«nd principiul p├«rghiei ╚Öi sprijinindu-l ├«n ceaf─â. P─âpu╚Öile se ├«ntorceau la loc, ca ╚Öi cum nimic nu s-ar fi ├«nt├«mplat. Patru mingi la doi lei. (ÔÇŽ)

Un invalid face bumbac dulce ├«ntr-un aparat american cu turbin─â, din zah─âr, ╚Öi c├«╚Ťiva admiratori jur├«mprejur ├«mbuc─â din vata lui suav─â, servit─â la cornet. Limonada aurie e distribuit─â ├«n pahare cu toart─â de un c─âru╚Ťa╚Ö b─âtr├«n, jerpelit, al c─ârui nas ├«i curge paralel cu licoarea acri╚Öoar─â, ca un robinet cu gelatine. Citez versuri de limonad─â, din memoria copil─âriei la Mo╚Öi: ÔÇ×Aici, aici / La b─âiatu spr├«ncenatu / Litra, opt / Cinzeaca, patru. / Cine bea / R─âm├«ne grea.ÔÇť Ele nu s├«nt cu mai pu╚Ťin delicate ca ale poe╚Ťilor premia╚Ťi ╚Öi, ├«ntr-o privin╚Ť─â ÔÇô a versului inegal ÔÇô, s├«nt opera unui precursor limonagiu.

Dar poate c─â mai interesant─â dec├«t ╚Ťapul furios a╚Öezat pe dou─â ╚Öine f─âr─â consecin╚Ť─â, dec├«t c─âl─âtoria r─âsucit─â aerian─â ├«ntr-un c─ârucior vertiginos, dec├«t turta dulce, dec├«t cornurile cu sare ╚Öi dec├«t ciocolata aproximativ─â, care ╚Ťin laolalt─â intact prestigiul an de an al t├«rgului de prim─âvar─â; dec├«t baletista b─âtr├«n─â cu gra╚Ťii sinistre, dec├«t opereta cu flaut dintr-o must─ârie de bere, ÔÇô mai original─â ╚Öi mai ├«ndr─âznea╚Ť─â este pictura, neinfluen╚Ťat─â c├«tu╚Öi de pu╚Ťin de ivirea mae╚Ötrilor incontestabili, afirma╚Ťi s─âpt─âm├«nal. Cu o bidinea, cu un deget ╚Öi cu un b─â╚Ť, corectate cu o c├«rp─â, un mare num─âr de arti╚Öti se exprim─â la intrare ├«n compozi╚Ťii ╚Öi grupuri destinate s─â vorbeasc─â ochiului de miracolele ╚Öi tainele unei bar─âci. O flor─â splendid─â ╚Öi o faun─â blajin─â ├«nfr─â╚Ťesc ├«n m├«zg─â uleioas─â contrariile din univers. Mielul nu mai pa╚Öte floarea din jurul lui, ci o admir─â. Tigrul nici nu se mai uit─â la miel. ╚śarpele se g├«dil─â cu broasca. Pe litere mari ╚Öi printre litere se v─âd, ├«mprietenite cu abecedarul, vacile cu dou─â cocoa╚Öe, foca, zgrip╚Ťorul ╚Öi pas─ârea Phoenix. Portretul c├«te unui mare╚Öal consacrat de r─âzboaie, stilizat ├«n vopsea de acoperi╚Ö, apare fl─âc─âu la o barac─â ├«n care un indian fakir, ocultist ╚Öi cititor ├«n palm─â, dest─âinuie╚Öte oricui pl─âte╚Öte un pol viitorul, cunoscut astrologului ca un trecut. Ah! Dar cum a ucis cinematograful Panorama! Un cal despletit f─âcea ├«nconjurul b─âncilor ╚Öi ├«╚Ťi spunea de c├«te ori ai iubit, ├«╚Ťi lua p─âl─âria sau batista ╚Öi fugea cu ele ├«n din╚Ťi, ├«n aplauzele generale. Prestidigitatorul scotea dou─âzeci╚Öipatru de cutii, una dintr-alta, ╚Öi din cea din urm─â o fantom─â, iar dup─â reprezenta╚Ťie te ├«nv─â╚Ťa s─â repe╚Ťi p─âc─âleala ├«n familie. Lucarne ├«mp─ârechiate pe p─âretele Panoramei ca ferestrele de vapor ├«╚Ťi permiteau s─â vezi pe Napoleon c─âlare, r─âzboiul Rusiei cu Japonia, vi╚Ťelul cu dou─â capete, pe╚Ötele-geamantan, Gioconda ╚Öi pe Ioana dÔÇÖArc ÔÇô ╚Öi mai cu seam─â valurile m─ârii, zugr─âvite cu mi╚Öcare ╚Öi ├«n m─ârime natural─â.

Foto: wikimedia commons

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.