Morile de vînt şi realitatea

Publicat în Dilema Veche nr. 503 din 3-9 octombrie 2013
Morile de vînt şi realitatea png

- argument -

În ultima perioadă, voci din ce în ce mai vehemente se fac auzite în presă, pe Internet, în Piaţa Universităţii: vocile unui aşa-numit „activism în devenire“.

Dacă înainte de Revoluţie, activismul era propaganda politică, astăzi defineşte un soi de eferverscenţă tinerească, o voluptate a implicării cu orice preţ. De unde această atitudine, într-o ţară în care, pînă nu demult, lehamitea generalizată paraliza aproape orice implicare civică? Cînd a explodat mămăliga?

Cunoaştem prea bine perioada de după euforia Revoluţiei din ’89, cînd lunile şi anii care au urmat au dus în mod conştient la o stare de nepăsare. Motivele curgeau cu duiumul: cu speranţele înşelate, ridicam din umeri, căci aici nimic nu se va schimba, politicienii sînt toţi la fel, programele partidelor politice n-au, de fapt, nici o diferenţă substanţială, socialiştii, democraţii, liberalii, ecologiştii – toţi sînt, pînă la urmă, o apă şi-un pămînt. Lehamitea publicului începuse să reflecte nepăsarea politică, şi viceversa. „Ne-aţi furat Revoluţia“ – a fost, probabil, primul semnal al turnului de fildeş în care fiecare aveam să ne căutăm adăpost individual, departe de ceilalţi şi de statul cel hapsîn.  Frustrările au început să se adune sub masca indiferenţei. Am început să căutăm vinovaţi. Am blamat lipsa unei societăţi civile. Dar eram reticenţi cînd un ONG real se afirma printr-un proiect (căci, nu-i aşa, cu siguranţă au avut un interes). Am aşteptat ajutor din afară. Dar, la o adică, noi nu ne vindem ţara. Am vociferat, indignaţi că „intelectualii“ nu se implică. Dar abia aşteptam apariţia publică a vreunui intelectual, ca să-i dăm la cap.

Am bîjbîit, astfel, ani de zile în propriul turn de fildeş, cerşind ajutor cu o mînă, refuzîndu-l cu cealaltă, umplîndu-ne pînă la refuz de această neputinţă autoindusă. Pînă cînd, „buba“ a început să crape. De aproape doi ani, oamenii au început din nou să protesteze. Să nu mai accepte rolul de victimă. Un rol asumat, de altfel, de ani de zile. Mulţi dintre cei care ies la mitinguri doresc să aibă un cuvînt de spus, îşi doresc să nu mai fie invizibili. Îşi doresc să nu se mai simtă mici şi neluaţi în seamă. Aşa că ies şi se agită şi demonstrează; uneori paşnic, alteori mai puţin.  Şi nu mai ies doar pentru drepturi salariale; căci au prins gustul „principiilor“, al „ideilor“, al gîndirii pe termen lung. Al implicării active şi al unui ideal.

Există însă o problemă: activismul ad-hoc nu are o perspectivă unitară. Nu are coerenţă. Nu dispune de o bază informaţională, aruncînd totodată şi un soi de neîncredere asupra unei încercări lăudabile de ieşire din apatie. Între activismul comunist de ieri şi cel „hipsteresc“ de azi există o depărtare de mai bine de 20 de ani. Unii spun că e puţin şi că activismul real e abia la început, protestele stradale fiind un prim pas. Alţii spun că activismul real se înfăptuieşte deja, prin fapte, nu prin mitinguri.

Rămîne de văzut însă dacă vom alege să ne batem şi în continuare, visători, cu morile de vînt, sau dacă, relaxaţi, cu capul pe umeri, vom reuşi să susţinem şi să impunem un punct de vedere imbatabil, prin care să schimbăm problemele reale ale societăţii în care trăim. (Stela Giurgeanu)

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

WhatsApp Image 2025 03 20 at 13 35 45 2eba4859 jpg
Un adevărat arsenal a fost găsit la influencerii lui Călin Georgescu, în urma perchezițiilor
Zeci de arme au fost găsite în urma perchezitiilor efectuate joi, 20 martie 2025, în dosarul privind coruperea alegătorilor, în campania lui Călin Georgescu.
Marcel Ciolacu   Simona Bucura Oprescu si Marcel Bolos FOTO Guvernul RO jpg
„Măsuri urgente” la Guvern pentru colectarea banilor din PNNR. Când va fi trimisă următoarea cerere de plată
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, 20 martie, că în şedinţa de Guvern vor fi discutate deciziile care oferă garanţia că îndeplinim la virgulă jaloanele convenite cu Comisia Europeană şi deblocăm întreaga sumă din bani din PNRR.
Greenpeace FOTO Shutterstock
Greenpeace, obligată să plătească daune de 660 milioane de dolari pentru proteste
Greenpeace a fost obligată să plătească daune de 660 milioane de dolari pentru proteste la conducte de petrol din SUA, a anunțat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, adăugând că și în România ONG-ul a încercat să blocheze proiecte energetice.
 Alin Borcan cu arma în mână FOTO Captură video
TikToker-ul care a ieșit dezbrăcat în fața casei, amendat cu 5.000 lei. Arma de tip airsoft i-a fost confiscată
Locuința influencerului Alin Borcan a fost percheziționată joi dimineață, fiind suspectat de coruperea alegătorilor în campania lui Călin Georgescu.
Dennis Man (Sportpictures) jpg
FBI
Agent FBI, critic al administrației Trump, arestat pentru dezvăluirea de documente confidențiale
Un agent FBI care a criticat instituția pentru favoritism politic în timpul administrației Trump a fost arestat recent pe un aeroport din New York și acuzat de divulgarea ilegală a unor documente confidențiale.
Mircea Lucescu. Foto Sportpictures
Mircea Lucescu nu suportă să-i fie contestată selecția. Selecționerului i-a sărit muștarul când a fost întrebat de Louis Munteanu
Selecția lui Mircea Lucescu pentru debutul preliminariilor, mâine, cu Bosnia (ora 21.45), a fost contestată de mai mulți oameni din fotbal.
Trageri cu rachete efectuate de armatele franceză și română și prezentare de tehnică militară în timpul exercițiului EAGLE ROYAL 23 în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană General de brigadă Ion Bungescu, Capu Midia, Constanța. FO
Decizie CSAT: Ministerul Apărării ar urma să preia trei companii din industria de apărare
Potrivit unor surse guvernamentale, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de săptămâna viitoare, un subiect va privi și transferul a trei companii din industria de apărare de la Ministerul Economiei la MApN.
Bombardamente in Fasia Gaza FOTO Profimedia (4) jpg
Human Rights Watch acuză Israelul de „crime de război” în spitalele din Gaza
Forțele israeliene au provocat moarte și suferință „inutilă” pacienților palestinieni prin atacuri asupra spitalelor din Fâșia Gaza, acuza Organizația neguvernamentală Human Rights Watch (HRW), care consideră aceste acțiuni „crime de război”.