Modelul francez şi realităţile româneşti

Publicat în Dilema Veche nr. 708 din 14-20 septembrie 2017
Modelul francez şi realităţile româneşti jpeg

„Ceea ce vă cer, doamnelor şi domnilor, e să-mi daţi douăzeci şi cinci de kilometri de autostradă“, spunea ministrul francez al Culturii, în 1966, într-un moment în care Franţa îşi fixase drept prioritate dezvoltarea infrastructurii pentru a susţine creş-terea economică. Această fra-ză rostită de André Malraux a ră-mas o formulă de referinţă în administraţia culturală. E, probabil, actul de naştere al aşa-numitului model francez al subvenţiei pentru cultură. Pentru Malraux, era un mod de a micșora efortul bugetar pe care-l presupunea, la acea vreme, susţinerea culturii. Ce mai însemnau, pentru guvern, douăzeci şi cinci de kilometri de autostradă, la sutele pe care le avea de construit? Beneficiile acestei investiţii (reînnoite an de an) în cultură aveau să se dovedească, în timp, uria-şe. Astăzi, industriile culturale şi creative produc, în Franţa, de şapte ori mai mult la produsul intern brut decît industria auto. Nu e deci de mirare că statul îşi permite să susţină anual cultura cu bani care ar putea acoperi costurile pentru 435 de kilometri de autostradă.

Dar lucrurile au evoluat şi în altă direcţie. Modelul francez, mult mai liberal decît se crede, a creat nu numai mijloacele pentru dezvoltarea unei infrastructuri culturale solide, ci şi un cadru în care instituţiile să se mişte autonom şi să devină competitive. Ele nu mai depind, în măsura în care o făceau atunci, în anii ’60, de subvenţii directe: un întreg angrenaj legislativ şi administrativ îi ajută pe creatori să găsească finanţări din mai multe surse, publice şi private. Existenţa lor nu mai depide de pixul unui ministru sau al unui primar.

De fapt, nu atît banii, cît legile adecvate lipsesc pentru ca mediul cultural din România să se dezvolte armonios. Avem o infrastructură culturală fragilă, ineficientă, insuficientă şi un mediu legislativ care produce dependenţă şi subdezvoltare. Ce e de făcut? Dosarul de faţă e inspirat de dezbaterea purtată de doi neobosiţi manageri culturali, Constantin Chiriac şi Ioan Holender, în cadrul Festivalului Dilema veche de la Alba Iulia.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

pulpa de porc la cuptor cu prune uscate jpg
Pulpă de porc la cuptor cu prune uscate
Acest preparat este ideal pentru un prânz deosebit, aducând un contrast minunat între carnea fragedă și dulceața subtilă a prunelor uscate.
Screen Shot 2020 06 26 at 14 45 27 png
A murit Liviu Drăgan, unul dintre mai cunoscuţi români din industria IT. A înființat Druid, dezvoltator de chatboți
Liviu Drăgan, unul dintre cei mai cunoscuţi români din industria IT, a murit la vârsta de 70 de ani. A creat Druid, una dintre cele mai valoroase startup-uri româneşti din tehnologie.
Brad Arnold, foto Instagram jpg
Un artist cunoscut a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4: „Dumnezeu este puternic. Nu mi-e frică”
Într-un videoclip emoționant postat pe rețelele de socializare, cântărețul a mărturisit că va lupta cu toate puterile sale pentru a învinge boala.
BCR Sport Arena Streetball 2025 001 jpg
Sezonul 20 al Sport Arena Streetball începe spectaculos: pe fundul unui lac!
Sezonul 20 al unuia dintre cele mai populare circuite sportive din România, Sport Arena Streetball, debutează vineri, 9 mai, cu un turneu disputat într-o locație inedită: în cuva lacului din Parcul Drumul Taberei, din București.
dan alexa andrada instagram jpg
Dan Alexa divorțează de soția sa, după 5 ani de căsnicie. Decizia, luată la scurt timp după participarea la „America Express”
Dan Alexa, fost fotbalist și actual antrenor, a decis să pună capăt mariajului cu Andrada, soția lui de aproape cinci ani.
Cardul de sănătate este al doilea document important pe care va trebui să l ai la tine, după cartea de identitate, când mergi la medic  jpeg
Plătești CASS, dar nu ești asigurat. Avertismentul consultanților fiscali privind necorelările legislative
Mulți români se confruntă cu o situație paradoxală: achită contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS), dar nu beneficiază de calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate.
Reuniune UE -Gymnich/FOTO:X
Europa intenționează să joace un rol principal în conturarea termenilor unui potențial acord de pace între Rusia și Ucraina
Într-un context internațional tot mai fragil, miniștrii de externe ai Uniunii Europene și ai statelor candidate la aderare s-au reunit miercuri, 7 mai, la Varșovia, într-un format informal cunoscut sub denumirea de Gymnich, pentru a discuta sprijinul față de Ucraina, relațiile cu Rusia și poziționar
image jpeg
pumn
Medic lovit cu pumnul de tatăl unui copil. Dr. Craiu: „Lumea în care am fost s-a terminat”
Un medic pediatru a fost lovit cu pumnul de tatăl unui copil. Incidentul a avut loc la Institutul Național pentru sănătatea mamei și copilului „Alessandrescu-Rusescu” și a fost făcut public de colegii aceștia.