Modelul francez şi realităţile româneşti

Publicat în Dilema Veche nr. 708 din 14-20 septembrie 2017
Modelul francez şi realităţile româneşti jpeg

„Ceea ce vă cer, doamnelor şi domnilor, e să-mi daţi douăzeci şi cinci de kilometri de autostradă“, spunea ministrul francez al Culturii, în 1966, într-un moment în care Franţa îşi fixase drept prioritate dezvoltarea infrastructurii pentru a susţine creş-terea economică. Această fra-ză rostită de André Malraux a ră-mas o formulă de referinţă în administraţia culturală. E, probabil, actul de naştere al aşa-numitului model francez al subvenţiei pentru cultură. Pentru Malraux, era un mod de a micșora efortul bugetar pe care-l presupunea, la acea vreme, susţinerea culturii. Ce mai însemnau, pentru guvern, douăzeci şi cinci de kilometri de autostradă, la sutele pe care le avea de construit? Beneficiile acestei investiţii (reînnoite an de an) în cultură aveau să se dovedească, în timp, uria-şe. Astăzi, industriile culturale şi creative produc, în Franţa, de şapte ori mai mult la produsul intern brut decît industria auto. Nu e deci de mirare că statul îşi permite să susţină anual cultura cu bani care ar putea acoperi costurile pentru 435 de kilometri de autostradă.

Dar lucrurile au evoluat şi în altă direcţie. Modelul francez, mult mai liberal decît se crede, a creat nu numai mijloacele pentru dezvoltarea unei infrastructuri culturale solide, ci şi un cadru în care instituţiile să se mişte autonom şi să devină competitive. Ele nu mai depind, în măsura în care o făceau atunci, în anii ’60, de subvenţii directe: un întreg angrenaj legislativ şi administrativ îi ajută pe creatori să găsească finanţări din mai multe surse, publice şi private. Existenţa lor nu mai depide de pixul unui ministru sau al unui primar.

De fapt, nu atît banii, cît legile adecvate lipsesc pentru ca mediul cultural din România să se dezvolte armonios. Avem o infrastructură culturală fragilă, ineficientă, insuficientă şi un mediu legislativ care produce dependenţă şi subdezvoltare. Ce e de făcut? Dosarul de faţă e inspirat de dezbaterea purtată de doi neobosiţi manageri culturali, Constantin Chiriac şi Ioan Holender, în cadrul Festivalului Dilema veche de la Alba Iulia.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Militarii rusi au omorat o familie de nouă persoane din Ucraina Foto Nexta   X jpg
Închisoare pe viață pentru doi soldați ruși care au masacrat o familie ucraineană de nouă persoane, inclusiv doi copii
Doi militari ruşi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, în Rusia, pentru că au asasinat în 2023 o familie de nouă persoane, inclusiv doi copii, într-un oraş ocupat în Ucraina.
politistihd foto ipj hunedoara
Doi polițiști, soț și soție, și-au recunoscut faptele de corupție la DNA. Ce pedepse vor primi
Marius și Alina Badea, doi polițiști cu grad de comisar-șef, soț și soție, acuzați de infracțiuni de corupție au recunoscut în fața DNA acuzațiile de abuz în serviciu și fals.
ospatar la distanta jpg
Cât câștigă un ospătar român, în Franța. „Bacșișul a fost de 500 de euro"
Un ospătar român le-a arătat prietenilor de pe TikTok care este venitul său, dar și cheltuielile sale. George Valeriu Ilisei lucrează 179 de ore pe lună, deci o medie de aproape 9 ore pe zi. George Valeriu Ilisei lucrează 179 de ore pe lună, deci o medie de aproape 9 ore pe zi.
banner laura cosoi png
Laura Cosoi, apariție îndrăzneață și provocatoare, la cei 42 de ani. Și-a afișat decolteul generos, iar imaginile i-au înnebunit pe fani: „Mamă, cum arăți”
Laura Cosoi (42 de ani) se numără printre cele mai răvășitoare femei din showbizul autohton. În ciuda vârstei, actrița reușește să se mențină într-o formă fizică demnă de invidiat și nu se sfiește să își etaleze formele în fața fanilor. Recent, blondina a publicat imagini sexy în mediul online.
vin rosu jpg
Puterile neștiute ale vinului roșu asupra creierului și inimii
Vinul roșu, consumat cu moderație, poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate.
Floarea soarelui in Afganistan Sursa FAO.org
Prețurile alimentelor au crescut în octombrie la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, pe plan modial. Cifrele date de experții FAO
Referința pentru prețurile mondiale la produsele alimentare a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni în octombrie, datorită unei creșteri bruște a cotațiilor uleiurilor vegetale, a transmis, vineri, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Cancelarul german Olaf Scholz FOTO EPA-EFE
Guvernul german a asigurat că ajutorul pentru Ucraina nu va înceta, în ciuda crizei politice prin care trece coaliția de la Berlin
Guvernul german anunță că ajutorul destinat Ucrainei nu va înceta, în ciuda instabilității politice, în urma prăbuşirii coaliţiei cancelarului Olaf Scholz, anunță AFP.
norovirus foto shutterstock
Virusul extrem de contagios care face ravagii în Marea Britanie. Oamenii trebuie să stea acasă două zile după încetarea simptomelor
Se observă o creștere a cazurilor de norovirus, care sunt extrem de contagioase, în Marea Britanie. Infectia provoacă vărsături și diaree. Șefii din domeniul sănătății le sugerează oamenilor să stea acasă două zile, după încetarea simptomelor, pentru a se limita răspândirea.
6 marinela chelaru jpeg