Mitul codurilor de etică sau cum să mimezi integritatea într-o organizaţie

Cristian DUCU
Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Mitul codurilor de etică sau cum să mimezi integritatea într o organizaţie jpeg

De ceva vreme s-a format un curent de opinie prin Rom├ónia, dar ╚Öi aiurea, care pretinde c─â primul lucru pe care trebuie s─â-l fac─â o organiza╚Ťie pentru a avea o cultur─â etic─â solid─â este s─â-╚Öi scrie un cod de etic─â. Exist─â chiar articole ╚Ötiin╚Ťifice care pretind asta, iar la conferin╚Ťele de business de profil sau la cele academice se profeseaz─â aceast─â credin╚Ť─â cu o religiozitate greu de ├«nchipuit pentru cei cu experien╚Ť─â ├«n managementul eticii ╚Öi conformit─â╚Ťii. Problema major─â a acestei idei nu este aceea c─â e gre╚Öit─â, c─âci acest lucru este u╚Öor de demonstrat, a╚Öa cum o voi face ├«n continuare, ci mai ales faptul c─â a generat o perspectiv─â naiv─â despre codurile de etic─â, f─âr─â a le surprinde nenum─âratele limite, f─âr─â a vedea costurile asociate procesului de elaborare a unei astfel de politici organiza╚Ťionale, precum ╚Öi f─âr─â a permite un proces reflexiv cu privire la valoarea existen╚Ťei unor norme morale (de╚Öi de cele mai multe ori codurile nu con╚Ťin astfel de reguli) explicit formulate.

Din cauza acestei viziuni distorsionate, mul╚Ťi din cei care lucreaz─â ├«n zona integrit─â╚Ťii ├«n administra╚Ťia public─â, de exemplu, au ajuns s─â-╚Öi pun─â speran╚Ťa unei schimb─âri ├«n existen╚Ťa ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea ÔÇ×Codului de conduit─â a func╚Ťionarului publicÔÇť (sic!), de╚Öi documentul ├«n sine este prost scris ╚Öi cam ciung (despre asta, poate, ├«ntr-un material viitor). Nu conteaz─â c─â ├«i lipse╚Öte cadrul ├«n care el s─â devin─â cu adev─ârat benefic ÔÇô vorbim aici de un sistem de management de etic─â ╚Öi conformitate ÔÇô, nu conteaz─â nici faptul c─â acei mult a╚Ötepta╚Ťi ╚Öi mult forma╚Ťi consilieri de etic─â s├«nt ni╚Öte angaja╚Ťi lipsi╚Ťi de autonomie ╚Öi resurse, ╚Öi nu conteaz─â nici c─â lipse╚Öte cu des─âv├«r╚Öire voin╚Ťa politic─â pentru ca demnitarii ╚Öi func╚Ťionarii publici de rang ├«nalt s─â imprime direc╚Ťia corect─â.

├Än zona de business, codul de etic─â a devenit un fel de port-drapel al dorin╚Ťei de a fi altfel dec├«t concuren╚Ťa, al dorin╚Ťei de a bloca comportamentele imorale ╚Öi ilegale ale unor competitori lipsi╚Ťi de scrupule ╚Ö.a.m.d. Prin urmare, multe companii ╚Öi asocia╚Ťii profesionale ├«╚Öi fac coduri de etic─â, dar numai pentru a satisface o dorin╚Ť─â cu privire la al╚Ťii, nu ╚Öi pentru a avea efect ├«n direc╚Ťia adopt─ârii unor practici de afaceri corecte din punct de vedere moral, pentru a schimba ceva ├«n propria ograd─â.

Ori de c├«te ori auzi╚Ťi c─â o or┬şga┬şni┬şza┬ş╚Ťie, indiferent de profilul ei, inten╚Ťioneaz─â s─â ├«╚Öi redacteze un cod de etic─â / un cod de conduit─â, trebuie s─â (v─â) ├«ntreba╚Ťi cu privire la motiva╚Ťia acestui efort. Dac─â el este g├«ndit ca o metod─â de rezolvare a unei probleme, atunci avem cel mai probabil de-a face cu un demers inutil, pentru c─â un cod nu vine s─â rezolve nimic, ci e mai degrab─â un cadru general menit s─â circumscrie comportamente dezirabile. Problemele de comportament ÔÇô ale angaja╚Ťilor, ale unor competitori etc. ÔÇô nu se rezolv─â prin fluturarea codului de etic─â, ci, adeseori, prin o serie ├«ntreag─â de m─âsuri de sanc╚Ťionare ╚Öi recompensare, de constr├«ngere ╚Öi de nudging, ca s─â folosim un termen la mod─â, care s-ar putea s─â nu prea aib─â leg─âtura cu etica. De exemplu, faptul c─â la nivelul unei industrii unii juc─âtori folosesc metode mai pu╚Ťin corecte de ob╚Ťinere a unor contracte B2B nu se rezolv─â cu ajutorul codului de etic─â; s-ar putea s─â ajute mult mai mult o comunicare public─â ╚Öi direct─â despre acele practici de business (nu despre juc─âtori) sau, ├«n func╚Ťie de gravitate, chiar o denun╚Ťare a juc─âtorilor ├«n cauz─â.

Dac─â este s─â ne referim la comportamentul angaja╚Ťilor dintr-o organiza╚Ťie, a redacta un cod de etic─â ├«nainte de a avea un departament de etic─â cu personal specializat este o eroare major─â. Nu po╚Ťi spune, din turnul t─âu de filde╚Ö, c─â ÔÇ×un proces corect de a redacta un cod de etic─â va conduce la un document eficaceÔÇť, de vreme ce nu ai cine s─â-╚Ťi organizeze ├«n interior acel ÔÇ×proces corectÔÇť (de╚Öi m─â tem c─â nu exist─â un astfel de proces care s─â se aplice la fel indiferent de profilul organiza╚Ťiei).

Iar dup─â ce ai un astfel de departament, s-ar putea s─â descoperi (├«n urma unei analize specifice) c─â pentru a avea angaja╚Ťi integri e mai eficient s─â elimini oportunit─â╚Ťile prin schimbarea unor procese interne (a se avea ├«n minte ÔÇ×triunghiul fraudeiÔÇť), nu s─â redactezi un cod de etic─â, ceea ce ia timp. Cum ar fi ca, m├«ine, o companie s─â investeasc─â resurse ├«n ÔÇ×facereaÔÇť unui cod de etic─â ├«n loc s─â ╚Öi fac─â o comprehensiv─â evaluare a riscurilor, de╚Öi risc─â s─â devin─â subiectul unei investiga╚Ťii ini╚Ťiale de DOJ sau SFO?!

Un alt element important este cadrul ├«n care plas─âm un astfel de cod de etic─â. Pentru ca procesul de redactare a codului s─â conduc─â ├«n final la o viziune la care s─â adere c├«t mai mul╚Ťi angaja╚Ťi, este necesar ca top-managementul organiza╚Ťiei s─â fie convins de necesitatea demersului ╚Öi s─â dea tonul ├«n aceast─â privin╚Ť─â. Acest ton este doar un pilon al cadrului respectiv.

A╚Öadar, ├«nainte de a avea un cod de etic─â, speciali╚Ötii ├«n etic─â ╚Öi conformitate au multe alte lucruri de f─âcut. Mai precis, s─â preg─âteasc─â terenul pentru un document programatic de o asemenea anvergur─â. Altfel, organiza╚Ťiile nu fac altceva dec├«t s─â mimeze integritatea. Iar exemplele de window-dressing nu s├«nt deloc pu╚Ťine. 

Cristian Ducu este doctor în Filozofie morală și coordonează Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.