Mîndrie şi lehamite

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Mîndrie şi lehamite jpeg

Sîntem o nație de complexați? Să faci o asemenea afirmație, generalizînd, este, în mod cert, un faux pas pe toate planurile. Jurnalistic, în primul rînd. Cum ți-ai permite să spui, în mod public, că românii sînt complexați? Ai jigni, te-ai erija într-un judecător suprem și ai arunca o sentință de dispreț la adresa sănătății mentale a unui întreg popor.

Dar, pînă la urmă, ce sînt complexele? Care sînt tarele pe care le cărăm de generații, din spațiul comunist în spațiul democratic pe care pretindem că îl avem? Ce riscuri poartă rănile noastre ascunse, nevindecate sau prost cicatrizate?

Nu cred că există om care să nu se confrunte, din cînd în cînd, cu nesiguranțe. Pentru că, pînă la urmă, dacă este să vorbim despre cele mai vehiculate complexe, cel de inferioritate și cel de superioritate, acestea se referă, în esență, la nesiguranțele pe care cu toții le purtăm în noi. Cînd poți îmblînzi sentimentul de inferioritate, acesta capătă, uneori, chiar un aspect pozitiv: depășirea limitelor, motorul progresului. Alteori, însă, cînd aceste sentimente devin atît de copleșitoare încît ne lăsăm încălecați de ele, riscăm să ne abandonăm fricilor, să depunem armele și fie să ne lăsăm la pămînt, fie să mascăm rana cu o tichie de mărgăritar.

Ideea acestui Dosar a pornit de la un paradox pe care l-am observat de multă vreme. Oscilăm febrili între acea mîndrie fabricată, „noi sîntem români“, și lehamitea „așa sînt românii“ – iar prezentul ne confirmă, din păcate, faptul că între cele două atitudini, total eronate și total opuse, dorința de a ne crampona, fie de una, fie de alta, ne macină aproape toate energiile, lăsînd ca soarta țării să fie decisă de alții, cît timp noi ne strofocăm să fim ba pe vîrful muntelui, ba în adîncurile prăpastiei.

Pentru că, pînă la urmă, complexele sînt acele sentimente care își ies din matcă și ne paralizează întreaga putere de a acționa. Pînă la urmă, dacă e să punem cărțile pe masă, ceea ce contează pentru sănătatea unei nații este acțiunea canalizată. Personal, nu vreau nici să mor cu mîndria de gît și nici să mă complac în lehamitea care m-ar închide într-un turn de fildeș. Patima, de orice fel ar fi ea, provoacă derapaje de la rațiune. Iar un individ guvernat de patimă stagnează sau se scufundă. La fel și o țară.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Amenda primită de un șofer care circula cu 220 de kilometri la oră pe autostradă. Va sta trei luni pe dreapta
Un şofer de 33 de ani a fost surprins de poliţişti în timp ce circula cu viteza de 220 de kilometri la oră, pe A 1, în judeţul Sibiu. A fost amendat şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru 120 de zile.
adapost civil, foto shutterstock jpg
Câți români ar avea loc în adăposturile civile în caz de război. Câte au fost construite după 1990
În cazul unui conflict, adăposturile civile din România pot fi folosite doar la jumătate din capacitatea lor, din cauza stării precare în care se află majoritatea, conform unui raport al Curţii de Conturi. Câți oameni s-ar putea salva?
stalp inalta tensiune shutterstock 1270557874 jpg
Taxa pe stâlp impusă de Guvern aduce un stres inutil mediului de afaceri, explică un specialist
Profesorul universitar de economie Cristian Păun critică taxa pe stâlp impusă de Guvern, întrucât aduce un stres inutil mediului de afaceri, având în vedere tarifele vamale impuse de Donald Trump.
Donald Trump FOTO AFP
Dieta uluitoare a lui Donald Trump. Ce mănâncă, de fapt, președintele SUA. Mulți ar ajunge pe mâna medicilor
Dieta lui Donald Trump a atras atenția multora pentru faptul că nu este deloc una echilibrată sau sănătoasă. Totuși, președintele SUA susține că se simte foarte bine, deși doctorii susțin, pe de altă parte, că ar putea ajunge pe patul de spital dacă continuă să consume astfel de alimente.
tigari istock jpg
Dispoziții noi emise de ANPC. Magazinele vor trebui să afișeze un mesaj privind comercializarea tutunului
ANPC a transmis spre publicare în Monitorul Oficial două ordine importante, menite să îmbunătățească accesul la informație pentru consumatori.
image png
Cum au trăit pasagerii unei nave de croazieră clipele de coșmar când vasul a fost lovit de valuri uriașe
Pasagerii unei nave de croazieră din Statele Unite au avut parte de aventura vieţii lor.
acte necesare divort webp
Cum s-a dat de gol un cuplu care a încercat să scape de datorii de 700.000 de euro simulând despărțirea
Un cuplu din Torino, Italia, a fost prins că a simulat un divorț pentru a evita plata unei datorii de 700.000 de euro către stat.
Jmhhc2g9NjU3MTgxNGExYzc4NjQ2ZGE5OTk0M2VhODdiYTNhODE= thumb jpg
De mâine începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Ce trebuie să știți
Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale începe vineri, la ora 00:00, şi se încheie pe data de 3 mai, la ora 7:00. Timp de 30 de zile, cei 11 candidaţi înscrişi în competiția pentru Cotroceni vor încerca să convingă electoratul să le acorde votul pe 4 mai.
Criza economica wall street jpg FOTO Getty Images
Prăbușire pe Wall Street. Taxele lui Trump lovesc piețele financiare: trilioane șterse din valoarea acțiunilor
Acțiunile se prăbușesc joi, 3 aprilie, pe Wall Street, la începutul ședinței de tranzacționare, după războiul comercial lansat de preşedintele Donald Trump prin noile taxe vamale.