"Mîndrie şi Beton"

Petruţ Călinescu
Publicat în Dilema Veche nr. 505 din 17-23 octombrie 2013
"Mîndrie şi Beton" jpeg

La început, în octombrie 2010, cînd am obţinut o bursă fotografică Robert Bosch & World Press Photo pentru a arăta o ţară balcanică dintr-o perspectivă nouă, m-am gîndit să ilustrez schimbările galopante care se întîmplă în comunităţile tradiţionale. După o primă deplasare, mi-am dat seama că motorul schimbărilor e alimentat de banii trimişi de către oamenii plecaţi în străinătate. Satele care au exportat forţă de muncă au devenit punctul central al documentării mele. Am început cu o abordare mai largă, prin Bulgaria, Serbia şi Macedonia, dar am decis să continui doar în România. Nicăieri prin jur nu mi s-a părut atît de evidentă vizual ca la noi ciocnirea dintre aceste două lumi – cea tradiţională şi cea modernă –, iar asta pentru că satul românesc rămăsese, într-un mod miraculos, încremenit odată cu trecerea timpului.

Am plecat la drum cu prejudecăţi, dar am întîlnit nişte oameni foarte deschişi, gata să-mi dea un pat în micul lor apartament parizian şi chiar să mă ajute să-mi fac un rost la Paris, oferindu-mi un loc de muncă în echipa lor de muncitori în construcţii. Incredibila aventură a oşenilor – şi a emigranţilor români în general – m-a purtat şi pe mine, atît cît am putut asista în aceşti trei ani, ca fotograf, într-un „montagne russe“ de sentimente: uimire în faţa bogăţiilor acumulate în ţară, în comparaţie cu traiul auster din străinătate; bucurie şi chef de viaţă în concediile din ţară, austeritate şi izolare socială în Paris; nostalgie la vederea unei case bătrîneşti lipite ca o aluniţă pe calcanul alteia noi, din beton. Am simţit pe pielea mea ce înseamnă să fii emigrant din Est, într-un oraş unde unii cîini de companie sînt îmbrăcaţi mai bine ca tine, iar, în acelaşi timp, nicăieri nu m-am simţit mai bine în Paris ca în apartamentele oşenilor, unde am molfăit sarmale şi am băut pălincă, urmărind şi comentînd televiziunile româneşti prin satelit.

Materialul iniţial a trebuit să îl predau peste cîteva luni şi – chiar dacă pare un termen generos – nu îl simţeam în nici un fel încheiat. Am continuat să adaug, să bîntui prin ţară, să descopăr zone noi, să mă întorc în diverse anotimpuri. Pe parcursul acestor ani, pînă în prezent, am primit sprijin logistic sau financiar de la ICR Paris, Administraţia Fondului Cultural Român, Ordinul Arhitecţilor din România, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Igloo, Muzeul Ţării Oaşului, German Marshall Fund/The Black Sea şi, nu în ultimul rînd, de la cei peste 250 de susţinători care au cumpărat albumul în avans. În cel puţin aceeaşi măsură le sînt recunoscător tuturor celor care mi-au împărtăşit povestea lor şi mi-au permis să o înregistrez. Accesul e cel mai important lucru pentru un fotograf şi nu ştiu în cîte ţări din lume oamenii şi-ar pune viaţa pe tavă unui necunoscut şi i-ar mai oferi şi un păhărel lîngă.

Le sînt foarte recunoscător tuturor celor care m-au ajutat să cresc acest proiect – nu sînt deloc puţini. Şi îndrăznesc să spun acum, la sfîrşit şi pe fugă, că – după o mică pauză – de-abia aştept să continui proiectul în anii care urmează. 

Petruţ Călinescu este fotojurnalist independent. Îi puteţi vedea portofoliul pe petrut-calinescu.com. Cel mai recent proiect al său de fotografie documentară este „Mîndrie şi Beton“ (mandriesibeton.ro). 

© Foto: Petruţ Călinescu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Cozonac cu aluat oparit 696x392 jpg webp
Rețetă de cozonac moldovenesc, veche de 100 de ani: „Am găsit-o acum mulți ani într-o carte de bucate foarte veche”
Gospodinele din satele Moldovei păstrează cu sfințenie rețetele transmise din generație în generație, iar cozonacul de Paște este, fără îndoială, una dintre cele mai iubite și respectate tradiții culinare.
image png
Un nou contract de autostradă a fost semnat. Ciolacu: Are cea mai mare valoare pe zona de infrastructură rutieră
Contractul pentru realizarea ultimului tronson din Autostrada Transilvaniei a fost semnat și are cea mai mare valoare contractată pe zona de infrastructură rutieră în România, de peste şase miliarde de lei, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
politie anglia marea britanie istock jpg
Român arestat pentru legături cu servicii rusești, în urma unui incendiu suspect produs în Marea Britanie
Un cetățean român, în vârstă de 38 de ani, a fost arestat de autoritățile britanice în legătură cu un incendiu care a avut loc în iulie 2024.
Steven Horsford captura video png
Reacţia furioasă a unui politician democrat, după anunţul lui Trump privind pauza în aplicarea tarifelor: „What the f*ck?”
Steven Horsford, ales democrat al statului Nevada în Camera Reprezentanţilor, a avut o reacție furioasă la auzirea veștii lui Trump privind suspendarea aplicării tarifelor reciproce.
SUA şi UE în competiţie FOTO SHUTTERSTOCK
Ce înseamnă pentru Europa cele 90 de zile de pauză de la tarifele comerciale impuse de SUA
Cele 90 de zile de pauză de la tarifele comerciale impuse de SUA dau timp statelor să gândească și să demareze negocieri intense pentru a identifica soluții comerciale care să le aducă beneficii, punctează analiștii, precizând că Uniunea Europeană este în centrul atenției.
DNA Galati
Descinderi DNA la două mari spitale din Iași. Sunt vizați medici care ar fi luat mită în ultimii cinci ani
Procurorii DNA efectuează joi, 10 aprilie 2025, percheziții în 12 locații din județul Iași într-un dosar penal în care sunt vizate fapte de corupție comise în ultimii cinci ani.
Victor Ponta lansare 5 FOTO INQUAM
Victor Ponta a povestit cum a inundat sate întregi din România, pentru a proteja Serbia: „I-am ajutat”
Victor Ponta a discutat în emisiunea „Hai, live!”, moderată de Robert Turcescu și Dan Andronic, despre cauza pentru care a primit cetățenia sârbă. Candidatul independent la președinția României a recunoscut că în 2014, când conducea Guvernul României, a luat decizia de a permite inundarea unor sate
Marcel Ciolacu şi Victor Ponta FOTO Inquam Photos / George Călin
Reacția lui Ciolacu după ce Ponta a spus cum a ajutat Serbia în timpul inundațiilor: „Nu aş fi luat această decizie”
Premierul Marcel Ciolacu susține că nu ar fi procedat ca Victor Ponta în 2014, în calitate de prim-ministru, când a decis să deschidă „valea de la Porţile de Fier pentru a evita inundarea Belgradului”, cu riscul inundării, însă, a unor sate româneşti.
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
Pește pane cu bere. Îl prepari rapid şi e incredibil de crocant!
Spre finalul săptămânii, simţi nevoia de un preparat culiar reconfortant sau unul pentru care nu ai nevoie de prea mult timp pentru a-l găti. Acest peşte pane cu bere este uşor de făcut.