Micile frivolități ale oamenilor mari (de ieri și de azi)

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
Micile frivolități ale oamenilor mari (de ieri și de azi) jpeg

● Oscar Wilde – Ca scriitor, Oscar Wilde este, cu siguranță, un nume reprezentativ al epocii victoriene. Ca om, însă, cu siguranță nu – fiind un critic vehement al normelor sociale ale perioadei. Într-un timp al conservatorismului moral, Wilde se comporta extrem de frivol, încălcînd ostentativ orice cod al „bunelor“ maniere. Nu doar că purta cele mai excentrice costumații în public, dar cînd se plimba pe stradă, o făcea în compania unui homar pe care îl ținea în lesă. Toate îi erau însă acceptate, datorită inteligenței sale. Un singur lucru nu i-a mai fost trecut cu vederea: relația cu Lord Alfred Douglas, pe care și-a expus-o public și care i-a adus, de altfel, și sfîrșitul carierei. În urma scandalului, Oscar Wilde a fost întemnițat, cu acuzația de sodomie.

● John Christie – John Christie, cel care în 1934 a pus bazele Festivalului de Operă de la Glyndeborne, era un cunoscut excentric al societății sale. Într-o seară, la un spectacol de operă, stînd lîngă regina Angliei, și-a scos ochiul de sticlă, l-a pus în cutie și, dezinvolt, a întrebat-o pe Regină dacă l-a așezat cum trebuie. Dacă îi era cald, obișnuia să-și taie mînecile sacourilor și să meargă la dineuri formale, cu brațele la vedere, încălțat în pantofi de tenis. Chiar dacă era foarte bogat, călătorea mereu cu clasa a treia și își ducea singur bagajele, ca să nu dea bacșiș hamalilor. Într-o perioadă purta doar lederhosen – la un spectacol de operă, în 1933, a insistat chiar ca toți invitații săi să poarte lederhosen.

● Francis Egerton – Lord britanic, Francis Egerton a moștenit, în 1823, o avere imensă. A devenit celebru pentru petrecerile fastuoase date pentru cîini. Toate patrupedele invitate la aceste petreceri erau îmbrăcate în haine scumpe, create de nume celebre pe atunci în domeniul modei. În plus, cîinii trebuiau să poarte și pantofi. În ceea ce privește pantofii, lordul mai avea un obicei bizar: purta o pereche doar o singură dată, după care o punea într-un șir de alți pantofi (purtați doar o singură dată) – în acest fel, susținea el, ținea minte mai bine trecerea zilelor.

● Leonard Cohen – În timpul unui concert susținut la Londra, pe finalul cîntecului „The Tower of Song“, Leonard Cohen făcea publicului o confesiune. Cu vocea lui profundă, ținînd pauze grave, la răstimpuri, Cohen își pregătea publicul pentru ceea ce se anunța a fi epifania unei revelații spirituale (să nu uităm că artistul petrecuse mult timp la un templu budist, îmbrățișînd religia și urmînd filozofia Zen). „Vă sînt atît de recunoscător pentru că în seara aceasta mi-a devenit totul atît de clar în seara aceasta, alături de voi… Marile Mistere mi s‑au dezvăluit… și am pătruns în însuși miezul Lucrurilor… și am dat peste Răspunsuri… și nu sînt genul de om care să păstreze aceste secrete pentru sine. Vreți să aflați răspunsul? Sînteți cu adevărat însetați de adevăr? Atunci sînteți chiar oamenii cu care aș vrea să-l împărtășesc. Căci este de-a dreptul o raritate să mi se întîmple așa ceva. Am să vi‑l spun acum… Secretul, la Marile Mistere, este… do dum dum, da do dum dum.“

● Ronnie O’Sullivan – Cel mai talentat, dar și cel mai controversat jucător de snooker, Ronnie O’Sullivan s-a aflat de multe ori în centrul unor mici scandaluri, din cauza comportamentului său „neadecvat“. În 2006, în partida de la campionatul Marii Britanii, contra lui Stephen Hendry, enervat că nu-i mergea jocul, s-a ridicat și a plecat, pur și simplu, din sală, părăsind, fără o vorbă, meciul. În 2008, la conferința de presă care a avut loc după campionatul de snooker China Open, Ronnie O’Sullivan, după ce a răspuns, agasat și în doi peri, la cîteva dintre întrebările jurnaliștilor, a început să rîdă și să facă aluzii sexuale, întrebînd discret reporterii: „Vrei s-o sugi? Vrei să vii mai tîrziu și s-o sugi? Vrea cineva să mi-o frece?“. Bineînțeles, în urma comportamentului, s-a ales cu o amendă zdravănă. În 2010, la World Open, a refuzat să încheie un break maxim (mai avea doar o bilă de jucat) în semn de protest pentru că break‑ul maxim nu era remunerat suplimentar. În 2015, la Betfred World Championship, și-a scos pantofii din picioare, pe motiv că nu se simțea confortabil în ei. A continuat să joace în picioarele goale, deși ținuta la un campionat de snooker este obligatorie.

● Woody Harrelson – Într-un interviu din The New York Times, Woody Harrelson, cunoscut ca fiind consumator de marijuana, a fost invitat să povestească cum a renunțat la droguri. Harrelson și-a început povestea mărturisind că a făcut-o în primul rînd ca să se poată concentra pe carieră. Mai apoi, actorul vorbește despre cum toți prietenii săi au fost fericiți pentru că a renunțat la acest viciu. Toți prietenii, mai puțin Willie Nelson, celebrul cîntăreț de country music. „Îl enervam, era ca și cum l-aș fi înjurat de mamă.“ Interviul despre cum s-a lăsat de marijuana se încheie pe un ton pozitiv: „Într-o seară, la un joc de poker, Willie m-a îmbiat cu un amestec special de iarbă, făcut chiar de el, «Willie’s Reserved». Mi s-a părut extrem de nedrept ce făcea“, a declarat actorul pe finalul interviului, povestind că, după ce a cîștigat o mînă la poker, a cedat tentației pentru marijuana. „Welcome home, son, i-ar fi spus Willie, convins că, din clipa aceea, „universul și-a redobîndit echilibrul“.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

padure jpg
Animalul periculos, unul dintre cel mai rapid de pe continent, care dă târcoale gospodăriilor din România. E considerat un adevărat prădător, oamenii o iau la goană când îl văd
În ultimele luni, tot mai multe comunități rurale din România au raportat prezența mistreților în apropierea gospodăriilor, stârnind îngrijorare în rândul locuitorilor.
image png
Cum erau prezentați românii în 1867 de „The Times”: „Sunt convinşi pe deplin că ei sunt descendenţii puri ai vechilor stăpâni ai lumii!”
Pe 30 noiembrie 1867, prestigiosul ziar britanic The Times publica un amplu reportaj despre România, aflată la acel moment într-o perioadă de profundă transformare politică și identitară.
Donald Trump FOTO AFP
O veche acuzație se întoarce împotriva lui Trump: ce spunea despre un război cu Iranul când era Obama președinte
O înregistrare din 2011 în care Donald Trump îl acuză pe fostul președinte Barack Obama că ar plănui un război cu Iranul a reapărut în spațiul public, chiar în contextul în care actualul lider de la Casa Albă ia în considerare atacuri împotriva unor ținte iraniene.
tren shutterstock jpg
După 80 de ani, România are primul tren 100% fabricat în țară. Leon se lansează oficial joi la București
Trenul Leon, primul automotor DMU (Diesel Multiple Unit) construit în întregime în România după mai bine de opt decenii, va fi lansat joi, 19 iunie, în Gara de Nord din București. Proiectat și fabricat de Electroputere VFU Pașcani, companie membră a Grampet Group
Dieta metabolică te slăbeşte 20 kg în 13 zile  Meniul pe zile e aici jpeg
Dietă care te ajută să slăbești până la 8 kilograme în doar o lună. Ce alimente poți să consumi într-o zi obișnuită
Sezonul estival bate la ușă, iar pentru mulți dintre cei care doresc să își recapete silueta, luna mai este momentul ideal pentru a începe o dietă eficientă, dar ușor de urmat.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Putin: „Noi nu considerăm o reînarmare a NATO ca pe o amenințare la adresa Federației Ruse”
Președintele rus Vladimir Putin susține că Rusia nu se simte amenințată de planurile NATO de reînarmare, întrucât dispune de toate capacitățile necesare pentru a-și apăra teritoriul.
Spitalul Militar Central Carol Davila Bucuresti 5964290 Mediafax Foto Andreea Alexandru jpg
Percheziții DNA la Spitalul Militar „Carol Davila”. Mai mulți medici sunt acuzați că luau șpagă pentru operații
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează percheziții la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București.
image png
Pe cine a iubit nebunește Cella Delavrancea. Relația cu marea ei dragoste a început în timpul ultimei căsnicii
Pianistă, scriitoare, profesoară și martor privilegiat al unui secol de istorie artistică și politică, ea a trăit 104 ani și a fost singurul artist român care a participat la celebrarea propriului centenar.
nicusor dan la intalnirea cu sindicatele de la palatul cotroceni  Foto Presidency jpg
Consultările lui Nicușor Dan cu partidele pentru desemnarea premierului intră în linie dreaptă. Când vom afla numele prim-ministrului
Delegaţiile partidelor parlamentare sunt aşteptate, joi, la Palatul Cotroceni, pentru consultările convocate de preşedintele Nicuşor Dan pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru.