Micile frivolități ale oamenilor mari (de ieri și de azi)

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
Micile frivolități ale oamenilor mari (de ieri și de azi) jpeg

● Oscar Wilde – Ca scriitor, Oscar Wilde este, cu siguranță, un nume reprezentativ al epocii victoriene. Ca om, însă, cu siguranță nu – fiind un critic vehement al normelor sociale ale perioadei. Într-un timp al conservatorismului moral, Wilde se comporta extrem de frivol, încălcînd ostentativ orice cod al „bunelor“ maniere. Nu doar că purta cele mai excentrice costumații în public, dar cînd se plimba pe stradă, o făcea în compania unui homar pe care îl ținea în lesă. Toate îi erau însă acceptate, datorită inteligenței sale. Un singur lucru nu i-a mai fost trecut cu vederea: relația cu Lord Alfred Douglas, pe care și-a expus-o public și care i-a adus, de altfel, și sfîrșitul carierei. În urma scandalului, Oscar Wilde a fost întemnițat, cu acuzația de sodomie.

● John Christie – John Christie, cel care în 1934 a pus bazele Festivalului de Operă de la Glyndeborne, era un cunoscut excentric al societății sale. Într-o seară, la un spectacol de operă, stînd lîngă regina Angliei, și-a scos ochiul de sticlă, l-a pus în cutie și, dezinvolt, a întrebat-o pe Regină dacă l-a așezat cum trebuie. Dacă îi era cald, obișnuia să-și taie mînecile sacourilor și să meargă la dineuri formale, cu brațele la vedere, încălțat în pantofi de tenis. Chiar dacă era foarte bogat, călătorea mereu cu clasa a treia și își ducea singur bagajele, ca să nu dea bacșiș hamalilor. Într-o perioadă purta doar lederhosen – la un spectacol de operă, în 1933, a insistat chiar ca toți invitații săi să poarte lederhosen.

● Francis Egerton – Lord britanic, Francis Egerton a moștenit, în 1823, o avere imensă. A devenit celebru pentru petrecerile fastuoase date pentru cîini. Toate patrupedele invitate la aceste petreceri erau îmbrăcate în haine scumpe, create de nume celebre pe atunci în domeniul modei. În plus, cîinii trebuiau să poarte și pantofi. În ceea ce privește pantofii, lordul mai avea un obicei bizar: purta o pereche doar o singură dată, după care o punea într-un șir de alți pantofi (purtați doar o singură dată) – în acest fel, susținea el, ținea minte mai bine trecerea zilelor.

● Leonard Cohen – În timpul unui concert susținut la Londra, pe finalul cîntecului „The Tower of Song“, Leonard Cohen făcea publicului o confesiune. Cu vocea lui profundă, ținînd pauze grave, la răstimpuri, Cohen își pregătea publicul pentru ceea ce se anunța a fi epifania unei revelații spirituale (să nu uităm că artistul petrecuse mult timp la un templu budist, îmbrățișînd religia și urmînd filozofia Zen). „Vă sînt atît de recunoscător pentru că în seara aceasta mi-a devenit totul atît de clar în seara aceasta, alături de voi… Marile Mistere mi s‑au dezvăluit… și am pătruns în însuși miezul Lucrurilor… și am dat peste Răspunsuri… și nu sînt genul de om care să păstreze aceste secrete pentru sine. Vreți să aflați răspunsul? Sînteți cu adevărat însetați de adevăr? Atunci sînteți chiar oamenii cu care aș vrea să-l împărtășesc. Căci este de-a dreptul o raritate să mi se întîmple așa ceva. Am să vi‑l spun acum… Secretul, la Marile Mistere, este… do dum dum, da do dum dum.“

● Ronnie O’Sullivan – Cel mai talentat, dar și cel mai controversat jucător de snooker, Ronnie O’Sullivan s-a aflat de multe ori în centrul unor mici scandaluri, din cauza comportamentului său „neadecvat“. În 2006, în partida de la campionatul Marii Britanii, contra lui Stephen Hendry, enervat că nu-i mergea jocul, s-a ridicat și a plecat, pur și simplu, din sală, părăsind, fără o vorbă, meciul. În 2008, la conferința de presă care a avut loc după campionatul de snooker China Open, Ronnie O’Sullivan, după ce a răspuns, agasat și în doi peri, la cîteva dintre întrebările jurnaliștilor, a început să rîdă și să facă aluzii sexuale, întrebînd discret reporterii: „Vrei s-o sugi? Vrei să vii mai tîrziu și s-o sugi? Vrea cineva să mi-o frece?“. Bineînțeles, în urma comportamentului, s-a ales cu o amendă zdravănă. În 2010, la World Open, a refuzat să încheie un break maxim (mai avea doar o bilă de jucat) în semn de protest pentru că break‑ul maxim nu era remunerat suplimentar. În 2015, la Betfred World Championship, și-a scos pantofii din picioare, pe motiv că nu se simțea confortabil în ei. A continuat să joace în picioarele goale, deși ținuta la un campionat de snooker este obligatorie.

● Woody Harrelson – Într-un interviu din The New York Times, Woody Harrelson, cunoscut ca fiind consumator de marijuana, a fost invitat să povestească cum a renunțat la droguri. Harrelson și-a început povestea mărturisind că a făcut-o în primul rînd ca să se poată concentra pe carieră. Mai apoi, actorul vorbește despre cum toți prietenii săi au fost fericiți pentru că a renunțat la acest viciu. Toți prietenii, mai puțin Willie Nelson, celebrul cîntăreț de country music. „Îl enervam, era ca și cum l-aș fi înjurat de mamă.“ Interviul despre cum s-a lăsat de marijuana se încheie pe un ton pozitiv: „Într-o seară, la un joc de poker, Willie m-a îmbiat cu un amestec special de iarbă, făcut chiar de el, «Willie’s Reserved». Mi s-a părut extrem de nedrept ce făcea“, a declarat actorul pe finalul interviului, povestind că, după ce a cîștigat o mînă la poker, a cedat tentației pentru marijuana. „Welcome home, son, i-ar fi spus Willie, convins că, din clipa aceea, „universul și-a redobîndit echilibrul“.

Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.
962 t 14 VArsene jpeg
Mîntuirea biogeografică jpeg
La dolce vita vs La deutsche vita
O recentă zicală germană evocă, plastic și concis, „relația” dintre Germania și Italia – țările care ilustrează îndeobște șablonul nord-sud la nivel european: „Italienii îi respectă pe nemți, dar nu-i iubesc; nemții îi iubesc pe italieni, dar nu-i respectă”.
Crédit Suisse Zermatt JPG
Calitatea ce-am poftit, dar și tihna ce-am tihnit
Elveția, spre exemplu, este pe primul loc în topul Numbeo, pe locul 5 în cel al US News și pe locul secund, la egalitate cu Irlanda, în indexul UNDP. Alți „suspecți de serviciu” sînt Islanda, Danemarca, Suedia, Olanda, Germania, Finlanda sau Norvegia.
Left Former Movie Theater Balkan Right Hotel Bulgaria (158046439) jpeg
Geografia relativă a bunăstării
Diferențele dintre un Nord bogat, în ultimele decenii asociat de cercetătorii științelor sociale capitalismului în expansiune, și un Sud sărac, aflat sub dominația totală (pernicioasă poate?) a celui dintîi, au intrat în limbajul profesional al reprezentanților științelor sociale.
p 10 sus jpg
Greierele sobru și furnica hedonistă, sau despre noul clivaj Nord/Sud
Autenticitatea nu presupune mari sacrificii, iar „societatea singularităților” se regăsește în noul Pămînt al Făgăduinței: diferită, dar nu brutală, accesibilă, dar nu mizeră, simplă, dar nu banală.
p 12 WC jpg
De-a lungul și de-a latul vieții
Percepem viața ca pe o datorie sau ca pe o plăcere? În ce domenii e datorie și în care e plăcere? Ce preț sîntem dispuși să plătim pentru a ne trăi viața în propriii termeni? Și cîți dintre noi au oare luxul alegerii?
p 13 sus jpg
„Incategorisibila” fericire
La urma urmei, așa cum o spunea Helliwell, „fericirea” este în bună măsură un produs de marketing, iar etichetele contează prea puțin. Iar adeseori, căutînd un lucru cu lumînarea, riscăm să uităm ceea ce căutam cu adevărat.
640px Beer optimator glass bottle jpg
Lumea văzută prin fundul sticlei: bere versus vin
Ne-am găsit voia bună în deprinderile culinaro-bahice strămoșești și am stabilit ca etaloane pentru calitatea vieții sarmalele, mititeii și pruna curată. Mai la nord sau mai la sud, gastronomic vorbind, lucrurile stau altfel.
640px Overzicht van de drukte op Mokum 700, Bestanddeelnr 928 0112 jpg
Cum măsurăm bunăstarea și de ce
Avem totuși un alt mod de a înțelege dezvoltarea și feluritele ei moduri de a contribui (sau nu) la o viață bună, împlinită, umană?

Adevarul.ro

Întâlnire România SUA privind relația bilaterală în domeniul apărării  Foto MApN
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate națională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, Celeste Wallander, aflată în vizită în România, s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru politica de apărare, Simona Cojocaru, pentru a discuta despre relaţia bilaterală şi securitatea regională, a informat MApN.
negociere banca clienti csalb
Bancă sau IFN? Ce trebuie să verifice persoanele care vor să facă un împrumut - sfaturile ANPC
Rezultatele unei cercetări au arătat faptul că 60% dintre debitori nu cunosc diferența dintre o bancă și o instituție financiară nebancară, numită și IFN, precizează ANPC.
Cristina Neagu  CSM Bucuresti si SG BBM Bietigheim Mediafax Foto Eduard Vinatoru
CSM București, egal în Liga Campionilor. Vicecampioana României a evitat înfrângerea în fața Bietigheim
CSM Bucureşti a evitat in extremis înfrângerea şi a terminat la egalitate cu echipa germană SG BBM Bietigheim, 28-28 (13-16), duminică, în Sala Polivalentă din Capitală, într-un meci din Grupa A a Ligii Campionilor la handbal feminin.

HIstoria.ro

image
Moștenirea legendară a lui Grigore „Nababul” Cantacuzino
Prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), su- pranumit „Nababul“, a fost unul dintre cei mai mari proprietari de pământuri din România, dar și o personalitate politică marcantă (de două ori primar al Bucureștiului, și tot de două ori prim-ministru).
image
Sfârșitul tragic al copiilor lui Alexandru Ioan Cuza
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu a avut copii cu soţia sa, Elena Cuza. A avut în schimb doi fii cu amanta Maria Obrenovici, pe Alexandru şi Dimitrie. Copiii au fost înfiaţi de soţia oficială a domnitorului, dar amândoi au avut parte de un destin tragic. Unul a murit bolnav, iar celălalt s-a sinucis
image
Air France, o companie înființată cu o semnificativă contribuție românească
Câți dintre noi știm că la originea și la baza Air France (înființată la 30 august 1933) stă și o semnificativă contribuție românească?